"Газпром" не відкидає можливості купівлі компанії в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" не відкидає можливості купівлі компанії в США

Енергетика
159
"Газпром" не виключає можливості покупки компанії в США для того, щоб забезпечити присутність на американському ринку, сказав в інтерв'ю Financial Times генеральний директор британської Gazprom Marketing & Trading Limited (GMT) Віталій Васильєв.
"Ми можемо рости органічно, ми можемо створити представництво за рахунок партнерства, третім варіантом є придбання", - сказав голова дочірньої компанії "Газпрому", розповідаючи про плани компанії на північноамериканському ринку.
Рішення відносно шляху розвитку в США, розраховує Васильєв, буде прийнято до кінця року. "Газпром" планує продавати в США зріджений газ.
На думку FT, покупка "Газпромом" енергетичної компанії в США може викликати протидію на політичному рівні, як це було при спробі китайської CNOOC купити Unocal. У той же час плани "Газпрому", що прагне одержати присутність у США, не носять настільки масштабного характеру, і мова не йде про покупку великого виробника нафти, пише газета.
США споживає більше 160 млрд кубометрів газу на рік, Канада - більше 46 млрд. Основним постачальником газу в США є, згідно з даними за 2006 р., Канада (101,6 млрд кубометрів), Тринідад і Тобаго (11 млрд куб), Єгипет (3,4), Нігерія (1,6), Алжир (0,5) і Мексика (0,3 млрд кубометрів).
У травні Gazprom Marketing and Trading USA, Inc (GM&T) законтрактувала 100% потужностей проектованого термінала з прийому зрідженого природного газу в Канаді для постачання ЗПГ, виробленого в рамках штокманівського проекту. Проект термінала потужністю більше 5 млрд кубометрів газу на рік одержав схвалення федеральної та місцевої влади. Термінал планується побудувати до початку виробництва ЗПГ на Штокмані в 2014 році.
"Газпром" також цікавиться участю в проекті будівництва газопроводу з Аляски до південних штатів США та уже зробив відповідні пропозиції учасникам проекту - BP і ConocoPhillips, заявив минулого тижня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. Він сказав: "Добре відомо, що видобуток газу в США протягом останніх років стабільно зменшувався (більш ніж на 30 млрд кубометрів у період 2001-2006 років), у той час як Росія, навпаки, за той же період змогла наростити видобуток на 70 млрд кубометрів".
Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що, крім BP і ConocoPhillips, газовий гігант спілкується з компанією TransCanada, у якої є інший проект у цьому ж регіоні - газопровід з Аляски в Канаду. За його словами, з урахуванням ролі "Газпрому" у постачаннях ЗПГ у США стоїть питання про більш широку взаємодію - не тільки поставки ЗПГ, але й участь у всіх ланках створення вартості, включаючи видобуток і транспортування
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас