Нацбанк вирішив зайнятися політикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк вирішив зайнятися політикою

Валюта
1198
Національний банк України підготував Концепцію валютної політики, яка передбачає підвищення привабливості гривні всередині країни та перехід до її повної конвертованості.
НБУ обіцяє емітувати гривню незалежно від зовнішніх надходжень іноземної валюти та обмежити кредитування у валютах інших країн. Експерти називають реформу валютного регулювання назрілою, однак відзначають, що її не можна проводити в ситуації політичної та економічної нестабільності. Реформа буде можлива лише за два-три роки, якщо річні темпи інфляції знизяться до 7%, відзначають експерти.
Вчора у розпорядженні Комерсант-Україна опинився проект Концепції валютної політики, яку Нацбанк минулого тижня направив на розгляд ради НБУ. Тоді глава ради Нацбанку Петро Порошенко пообіцяв, що документ затвердять вже за два тижні.
Як вдалося з'ясувати, у Концепції, яку НБУ розробляв останні кілька років, констатувалося, що нинішній стан української економіки відстає в розвитку від економік розвинених країн на 30 років, тому назріла необхідність у проведенні валютної реформи, яка повинна стимулювати економічне зростання. Валютна реформа повинна пройти в три етапи і протривати від 8 до 30 років. Після завершення цього терміну Україна повинна буде мати кредитний рейтинг інвестиційного рівня, а гривня - стати вільно конвертованою валютою, впевнені в НБУ. Нинішня система валютного контролю базується на принципах декрету Кабінету міністрів "Про принципи валютного регулювання та валютного контролю" від 1993 року.
В першу чергу НБУ має намір проводити політику монетарного суверенітету - заохочувати використання гривні в міжнародних торговельних операціях. "Це може бути досягнуто шляхом розширення використання гривні з поточних валютних операцій, а саме шляхом надання можливості проведення розрахунків (у гривні) з експортно-імпортних операцій без обмеження кола країн, з резидентами яких ці операції можуть відбуватися, а також надання права здійснення переказів з неторгових операцій", - відзначено в Концепції.
Очікує Україну і дедоларизація економіки та лібералізація валютного ринку. НБУ заявляє про необхідність "остаточного закріплення за гривнею статусу не тільки єдиного інструмента платежів в Україні, але й міри вартості товарів", а також "відмови від використання в ціноутворенні і розрахунках будь-яких субститутів за видами "умовних одиниць". Крім того, планується перехід до банківського кредитування населення та підприємців "винятково в гривні".
Для цього Нацбанком буде вводитися максимальний розмір і термін банківського кредиту в іноземній валюті, а також змінюватися структура валютного ринку, порядок та умови торгівлі на ньому валютними цінностями таким чином, щоб "розширити (звузити) коло учасників цього ринку". В цілому НБУ планує одержати "право гнучкого застосування інструментів валютного регулювання", які передбачають поступове послаблення валютних обмежень.
НБУ в Концепції фактично підтвердив, що згодом має намір піти з міжбанківського валютного ринку і відправити курс гривні у вільне плавання. Адже Нацбанк хоче переорієнтуватися з безготівкової емісії гривні в результаті викупу на міжбанку валютних надходжень на емітування національної валюти для проведення рефінансування банків.
Члени ради НБУ вчора в основному відмовлялися коментувати Концепцію, мотивуючи тим, що ще не вивчали її. При цьому вони визнали, що реформа валютної політики давно назріла, і підтримали плани НБУ з дедоларизації економіки. "У нас начебто б заборонені розрахунки в іноземній валюті, проте банки видають кредити в доларах фізичним та юридичним особам навіть у тих випадках, коли в них немає зовнішніх контрактів,- підкреслює член ради НБУ Анатолій Федоренко.- При цьому надлишковий долар відволікає на себе обслуговування гривневої маси".
Проведення реформи валютного регулювання в нинішній ситуації неможливо, тому що на нього впливають в основному суб'єктивні та неринкові фактори. "Ринок піддається штучним корекціям, зокрема, з таких параметрів, як стерилізація гривні,- говорить Анатолій Федоренко.- На ринок також впливає наявність масового попиту населення на долар, що знецінюється, зловживання на роздрібному ринку з боку спекулянтів, інтервенції великих валютних гравців, таких як НАК "Нафтогаз України".
Тому директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський впевнений, що Нацбанк повинен сконцентруватися на підвищенні привабливості гривні: "На валюту виникає попит, якщо вона стабільна. Повинен пройти певний період часу, щоб населення звикло до іншої валюти". Головною проблемою реформи він називає заполітизованість курсоутворення. "Речі, пов'язані з валютною політикою, повинні бути деполітизовані,- заявляє Бураковський.- І переходити до нової політики потрібно при погоджених діях Нацбанку та уряду, що проблематично.
Навіть якщо зараз почати реалізовувати всі ці зміни, то перші результати можуть з'явитися не раніше ніж за два-три роки". На думку Анатолія Федоренко, приступати до реформи валютної політики можна тільки при зниженні інфляції до рівня 7%.
Результат впровадження концепції валютної політики
Розрахунки Департаменту валютного регулювання НБУ за даними Держкомстату, ДКЦПФР, Нацбанку та Standard & Poor's
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас