Independent запевняє, що нестача нафти - це міф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Independent запевняє, що нестача нафти - це міф

Енергетика
324
Англійська Independent заперечує думку, що виробництво нафти досягло свого піка, і доведені запаси знизилися приблизно у два рази в порівнянні зі своїм початковим рівнем.
Ричард Пайк, керівник Королівського хімічного товариства, вважає, що ця теорія ґрунтується на омані.
За сучасними оцінками, доведені світові запаси нафти становлять 1,2 трлн барелів, але за внутрішніми даними, ця цифра становить менше половини від реальної. Ця омана допомогла накрутити ціни до рекордно високого рівня.
Пояснюючи, чому опубліковані оцінки доведених запасів становлять менше від половини реального обсягу, доктор Пайк заявив, що великі виробники нафти раді применшувати дані про доведені резерви, щоб сприяти підтримці цін на нафту на високому рівні. "Частина нафтової галузі добре інформована про те, яким способом недооцінюються нафтові ресурси, але ті, хто приймає рішення як у компаніях, так й у країнах, не посвячені в причини того, чому нафтові ресурси насправді більші, ніж вважається", - відзначив він.
Оцінки доктора Пайка не містять у собі недосліджені родовища нафти, які ще не розкрито або розробка яких економічно невигідна.
Доведені запаси нафти можуть виявитися набагато більшими, ніж повідомляється, через спосіб оцінки виробничих потужностей окремих родовищ і через метод обчислення загальних доведених запасів компанії або країни.
Компанії простим арифметичним шляхом підсумують передбачувані потужності родовищ, щоб одержати показник по доведених запасах нафти. Це дає свідомо занижену загальну оцінку, яка б улаштувала акціонерів, не зацікавлених у збільшенні доведених запасів, відзначив доктор Пайк.
Однак з математичної точки зору було б справедливіше підрахувати доведені нафтовидобувні потужності індивідуальних родовищ виходячи з теорії імовірності, заснованої на конусоподібній статистичній кривій, що використовується для обчислення доведених, імовірних і можливих запасів кожного родовища. Таким способом у підсумку вийде цифра, що більш ніж у два рази перевищує показник, отриманий шляхом простого арифметичного додавання, відзначив Пайк.
Джеремі Леггетт, автор Half Gone, книги про пікове виробництво нафти, не впевнений у правоті доктора Пайка. "Темпи видобутку на існуючих проектах - це ключовий показник. Введення нових потужностей відбудеться тільки після 2011 року, - відзначив доктор Леггетт. - Крім того, великі родовища починають виходити з ладу, і зниження поставок дуже сильно вдарить по світовій економіці".
Як повідомлялося, 7 червня ціна на нафту злетіла на більш ніж на $10, і досягла ціни $139 за барель.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас