Міністри провідних країн світу обговорювали зростання цін на нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри провідних країн світу обговорювали зростання цін на нафту

Енергетика
108
У неділю в японському місті Аоморі зібралася міжнародна конференція, присвячена енергетичній кризі у світі і різкому зростанню цін на сиру нафту. Міністри провідних країн світу вже закликали збільшити видобуток цього енергоносія.
Збільшити обсяги виробництва нафти закликали країни-експортерів “чорного золота” міністри енергетики держав Великої вісімки, а також Китаю, Індії та Південної Кореї. Вони провели зустріч у неділю в японському місті Аоморі. Одинадцять країн-учасниць споживають дві третини енергії, що виробляється на планеті.
Одним із ключових питань стало тривале зростання цін на нафту. Недавно вартість бареля перевалила за 138 доларів. За прогнозами аналітиків, до липня вона може досягти 150 доларів. При цьому експерти відзначили, що попит на цю сировину і не думає скорочуватися, незважаючи на стрімке зростання цін.
Голова японського міненерго назвав ситуацію “надзвичайно складною”. І закликав колег виробити нову стратегію енергетичної безпеки, засновану на безумовному співробітництві найбільших споживачів. Його російський колега Сергій Шматко, зі свого боку, запевнив, що Москва має намір залишатися надійним постачальником енергоресурсів.
Висновки наради будуть враховані при підготовці підсумкових документів саміту "Великої вісімки", що пройде в Японії на початку липня. Хоча зараз уже зрозуміло, що ціни на нафту дуже сильно вдарили і продовжують впливати на фондову кризу, що вибухнула у світовій економіці на початку 2008 року. Багато політиків у Європі, США та країнах Азії наполягають на збільшенні ОПЕК норм видобутку нафти. Але поки картель залишається непохитним, його представники знову заявляють, що не бачать об'єктивних причин для такого кроку. Там вважають, що зростання цін на нафту було викликано спекуляціями на ринку.
Але, проте, ціна росте і штовхає за собою і ціни на бензин у США і Європі. А це чинить додатковий тиск на і так хитку економічну ситуацію в Америці. Багато громадських діячів уже вимагають, щоб влада США натиснула на картель для збільшення постачання нафти на світовий ринок. При цьому треба сказати, що в багатьох регіонах світу склалася ситуація, що розхитує ринок нафти. Венесуельський президент Уго Чавес повністю посварився з американськими нафтовидобувними компаніями і тепер у нього немає фахівців для розширення видобутку нафти. У Нігерії повстанці почали блокувати вишки і нафтопроводи. Країна змушена вести з ними важкі бої, дані обсяги поставок зараз під загрозою.
При цьому ОПЕК не хоче підвищувати норми видобутку. Росія, хоч і підтримує обсяги постачання у Європу нафти, але теж не поспішає піднімати видобуток. Експерти вважають, що обидва постачальника останнім часом не займалися розвідкою нових родовищ, вважаючи, що ситуація на ринку нафти буде розвиватися стабільно. Тепер ні Москва, ні ОПЕК не можуть відповісти на виклики зрослого попиту на нафту. Хоча інші експерти вже говорять про глобальну спекуляцію ОПЕК на ринку нафти для одержання надприбутків.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас