Рецесія зазвичай викликає раллі на ринку акцій США, але, схоже, не цього разу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія зазвичай викликає раллі на ринку акцій США, але, схоже, не цього разу

Валюта
512
Ралі на фондовому ринку, як показує історія, починається під час рецесії, однак його тривалість і сила визначається комбінацією трьох факторів: прогнози прибутків, процентні ставки та економічні очікування, пише The Wall Street Journal. Однак навряд чи зараз є поєднання цих стимулів, і це змушує нервувати інвесторів, відзначається в статті.
Трейдери, що купували акції з індексу Standard & Poor's 500 наприкінці четвертого кварталу 1990 року, тобто приблизно в середині рецесії 1990-1991 років, одержали через рік дохід у розмірі 26%. Тоді трьома факторами, що підтримали ринок, було те, що корпоративні прибутки не впали сильно, акції в той час не були занадто дорогими і Федеральна резервна система (ФРС) знизила базову ставку до 4% з 7% річних протягом 1991 року.
Зараз ситуація трохи інша. На думку економіста Merrill Lynch Девіда Розенберга, дані про безробіття підтвердили, що економіка США перебуває в середині спаду. Це означає, що уповільнення темпів зростання протриває ще не менше п'яти-шести місяців і може затягтися і перейти в 2009 рік. Слабість економіки, що зберігається так довго, викличе побоювання щодо темпів зростання корпоративних прибутків, що буде давити на акції.
Зараз відношення ціни акцій, що входять у розрахунок S&P 500, до річного операційного прибутку становить 17,7 рази. Це істотно вище, ніж в 1990 році, коли аналогічний показник перебував біля позначки 14,6 рази. Якщо виходити з рівня даного показника в 1990 році, то зараз значення S&P 500 повинно було б становити близько 1121 пункту, у той час як у п'ятницю він закрився на позначці 1360,7 пункту.
Крім того, істотне зниження ФРС ставок - з 5,25% у вересні минулого року до 2% річних зараз - не дало сильного імпульсу економіці, тому вплив від подальшого зменшення вартості грошей, якщо воно відбудеться, також навряд чи буде значним.
Із цієї причини не можна занадто дивуватися, якщо фондові ринки не покажуть різкого зльоту на цьому тижні після сильного падіння 6 червня, відзначає WSJ.
У п'ятницю американські фондові індекси продемонстрували рекордне падіння більш ніж за рік. Dow Jones Industrial Average упав на 3,13%, що стало найбільш значним зниженням за останні 15 місяців. Індекс Standard & Poor's 500 зменшився за день на 3,09% і Nasdaq Composite на 2,96%.
За підсумками всього минулого тижня Dow Jones втратив 3,4%, Standard & Poor's 500 - 2,8% і Nasdaq - 1,9%. З початку поточного року зниження S&P 500 становить 7,3%.
Роздрібні продажі в США в травні, швидше за все, виросли, оскільки американці почали витрачати гроші, отримані в результаті повернення податків. Як очікують опитані агентством Bloomberg експерти, підвищення склало 0,5% після зниження на 0,2% у квітні. Без урахування автомобілів роздрібні продажі збільшилися, за прогнозами, у травні на 0,7% після підвищення на 0,5% місяцем раніше.
Офіційні дані міністерство торгівлі опублікує 12 червня.
Магазини роздрібної торгівлі одержать вигоду від повернення податків, оголошеного урядом, на суму близько $57 млрд у спробі підтримати економіку. Основна сума повернутих грошей буде витрачена в липні-вересні. Однак це поліпшення може бути короткостроковим, оскільки жорсткість умов кредитування, падіння вартості будинків і слабкий ринок праці сигналізують, що споживачі будуть заощаджувати.
"Ця гарна новина - тимчасова, - відзначає економіст Credit Suisse Holdings Джонатан Базиль. - Стимулом є податкові виплати, а це швидкоплинний стимул. Ціла низка факторів зараз працює проти споживачів".
Зростання споживчих цін, за оцінкою економістів, у травні прискорилося до 0,5% з 0,2% місяцем раніше, зокрема, за рахунок підвищення вартості бензину до рекордних позначок. Травневе підвищення може стати рекордним з листопада минулого року.
Без урахування цін на продукти харчування та енергоносії інфляція минулого місяця склала 0,2% проти 0,1% у квітні, вважають фахівці.
Індекс довіри споживачів у США, що розраховується економістами Мічиганського університету, упав у червні до мінімального за 28 років рівня. Як очікують аналітики, попереднє значення індексу склало 59,5 пункту в порівнянні з 59,8 пункту в травні.
Дані про інфляцію та індекс довіри споживачів будуть опубліковані в п'ятницю, 13 червня
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас