Хто стоїть за українським золотом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто стоїть за українським золотом

Банківські метали
782
ГАК "Українські поліметали" ліквідують, для того щоб викупити за безцінь єдине золотодобувне підприємство.
У Генпрокуратурі вважають, що рішення Мінпромполітики про ліквідацію компанії "Українські поліметали" незаконно та прийняте всупереч інтересам держави. "Зараз Генпрокуратура розслідує справу по факту призначення нового керівництва Гака. Будь-які дії по реорганізації або банкрутству "Українських поліметалів" ускладнять це розслідування," - повідомило "ДІЛУ" джерело в прокуратурі.
Схема - традиційна. Спочатку профільне міністерство жадає від "Українських поліметалів" розрахуватися по боргах, пропонуючи продавати майно й приналежні Гаку акції підприємств. Якщо ж коштів, виручених від продажу, не вистачить, Мінпромполітики готово ініціювати банкрутство підприємства.
За словами голови "Українських поліметалів" Михайла Желязо, ліквідація Гака стала черговим кроком у схемі доведення до банкрутства компанії "Закарпатполіметали", 93,77% якої належить ГАК "Українські поліметали". За контроль над цим підприємством ведеться боротьба вже кілька років.
Ще в грудні 2006 року підприємство "Закарпатполіметали" повністю припинило виробництво через відсутність фінансування. Наприкінці травня цього року Мінекології вирішило відкликати ліцензію підприємства на промисловий видобуток кольорових металів. Про те, в якому положенні перебуває підприємство, добре інформовані місцеві чиновники. Перший заступник начальника управління економіки Закарпатської області Юрій Попов стверджує, що підприємству терміново потрібний новий інвестор. "Необхідно залучити інвестора, що буде володіти й ліцензією, і коштами", - говорить Попов.
Інвестор, що не відбувся
Одним з претендентів в інвестори "Закарпатполіметалів" є компанія Zakar Resourses, що належить 6,33% підприємства. Цю компанію залучили в 2003 році з метою створення на базі "Закарпатполіметалів" золотодобувного комплексу з повним циклом видобутку й виробництва. Із цією компанією була підписана Програма розвитку на 15 років, що включає переоснащення збагачувальної фабрики для повного переходу на передові, екологічно чисті й ефективні технології. Вона зобов'язалася виділити 100 мільйонів гривень на модернізацію встаткування та вивід підприємства на проектну потужність 350 000 тонн золотовмісної руди.
Однак ці зобов'язання виконані не були. Виконавчий директор Zakar Resourses Limited Кристофер Баркер пояснив на прес-конференції в червні 2007 року, що компанія готова інвестувати 69,3 мільйони доларів в обмін на 75% статутного фонду підприємства. "Ініціатива Zakar Resourses Limited про збільшення статутного фонду "Закарпатполіметалів" на 100 мільйонів гривень - до 134 мільйонів гривень (частка Zakar Resourses Limited складе 75% статутного фонду) - не була розглянута на зборах засновників компанії, що відбулися 12 червня", - заявив Кристофер Баркер.
В той же час, на думку Михайла Желязо, передача контрольного пакета "Закарпатполіметалів" без розгляду питання на вищому рівні є незаконною. "Дуже вигідно, витративши 1 мільйон, отримати стратегічне підприємство. Квартира в Києві - і та коштує дорожче. Запаси золота на Мужиївському родовищі, де працювали "Закарпатполіметали", оцінюються в 1,8 мільярда доларів", - говорить Желязо. За його словами, інтереси Zakar Resourses Limited активно лобіюють чиновники не тільки Мінпромполітики, але також Мінприроди та ФДМ.
Мовчання чиновників
Поки чиновники Мінпромполітики та Мінприроди грають у мовчанку. В одному міністерстві пообіцяли дати письмову відповідь, а міністр Георгій Филипчук, вислухавши питання журналіста, попросив передзвонити пізніше.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас