Рейтинг відкритих ПІФів за травень 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг відкритих ПІФів за травень 2008 р.

Фондовий ринок
2841
У травневий рейтинг потрапили тільки ті відкриті ПІФи, які входять в Індекс ПІФів (uaPIF.com), а також ті, у яких інформація про вартість 1 інвест. сертифіката регулярно оновлюється і перебуває у відкритому доступі.
Усього відкритих ПІФів, що взяли участь у нашому рейтингу, виявилося 13. Незважаючи на їхню нечисленність, нам довелося розбити їх на 3 групи за вартістю чистих активів:
- Група I (ВЧА понад 40 млн. грн.)
- Група II: (ВЧА від 10 до 40 млн. грн.)
- Група III (ВЧА нижче 10 млн. грн.)
У кожній групі ми підрахували кількість балів і визначили лідера групи.
У рейтингу всього 7 критеріїв відбору, кожен фонд оцінювався за всіма критеріями.Наприкінці, ми визначили абсолютного лідера травневого рейтингу відкритих ПІФів. I.Прибутковість
*За кожні 0,01% прибутковості більше 0: +1 бал. За кожні - 0,01% прибутковості менше 0: -1 бал;
За прибутковістю абсолютним лідером серед відкритих ПІФів у травні, виявився Преміум-фонд індексний від КУА "СОКРАТ", показавши прибутковість на рівні 2,83% за місяць. Багато в чому це пояснюється тим, що це індексний фонд і слідом за зростанням ПФТС у травні на 6,67%, він не залишився позаду.
Усе виявилося досить передбачуваним: фонду за законодавством дозволено зберігати 40% своїх активів в акціях, якщо взяти 40% від зростання індексу ПФТС (тобто 6,67*0,4), то одержимо 2,668% зростання - це те, що повинен був показати фонд, але додавши % зростання, що принесли активи, що перебувають на депозитах та ін. малоризикованих активах, ми одержали 2,83% зростання.
У трійку лідерів за прибутковістю також увійшли: Конкорд Стабільність із 1,94% і Класичний з 1,7%. Конкорд стабільність виявився тут невипадково: як написано в паспорті фонду: "...найменш ризиковий портфель. Більша частка облігацій, а також інвестиції тільки в найбільш ліквідні акції (так звані "блакитні фішки"). Цей фонд орієнтований на консервативних інвесторів, що прагнуть ризикувати якнайменше..." З огляду на волатильний ринок, з постійно мінливими тенденціями, його стратегія "стабільності" показала гарні результати в травні.
Кінто порадував своїх вкладників приростом 1,7% за місяць - очевидно що досвід інвестиційних керуючих та історія фонду (Класичний - перший відкритий ПІФ створений в Україні) діють на користь фонду.
II. Коефіцієнт Бета
Бета показує рівень ризику ПІФ в порівнянні з індексом. Чим сильніше відхилення коливань прибутковості ПІФ від коливань прибутковості індексу, тим вище значення коефіцієнта бета. Бета відображає фундаментальний принцип співвідношення ризику та прибутковості - бета більше 1 означає можливість заробити більше від ринку (індексу, еталона) при його зростанні, але з іншого боку, така бета означає, що якщо буде падіння ринку, збиток також буде більшим від цього падіння.
У нашому випадку з великим відривом, зі значенням коефіцієнта Бета 4,6725 вийшов СЕБ фонд збалансований від КУА СЕБ Ессет Менеджмент Україна. Таке високе значення бета, відповідно до теорії, дозволяє фонду показувати прибутковість більш ніж в 4 рази більшу від індексу ПФТС, однак і при падіннях індексу, фонд може просісти також з коефіцієнтом 4,6725. На практиці, незважаючи на високий коефіцієнт бета, СЕБ фонд збалансований показав прибутковість 1,17% (більш ніж в 5 разів меншу, ніж зростання ПФТС). Те ж стосується й Альтус-збалансований з бета 2,9323 і Преміум-фонд збалансований з бета 2,9044. Пояснити це можна високою волатильністю ринку в травні і законодавчим обмеженням вкладень активів відкритих ПІФів в акції. Незважаючи на це високий коефіцієнт бета робить фонди на зростаючому ринку дуже вигідним об'єктом для інвестицій у майбутньому.
Методика розрахунку: Коефіцієнт Бета = одержуємо із графіків залежності фонду і ПФТС
* За кожні 0,01 бети більше 0: +1 бал. За кожні 0,01 бети менше 0: -1 бал.
III. Коефіцієнт Альфа
Коефіцієнт альфа оцінює працю керуючого ПІФом: показує, яку частину доходу пайовикам принесла майстерність керуючого, а не зростання ринку. Альфу можна розглядати як збільшення понад справедливу прибутковість ПІФу, що створює керуючий фонду, мистецьки управляючи його коштами.
На альфу впливає не тільки прибутковість фонду, але і його ризик, тому два ПІФи з однаковою альфою можуть мати різну прибутковість. Чим вищий ризик (бета) фонду, тим більший дохід повинен приносити ПІФ, щоб значення альфи було високим. Інвестори очікують більшого від своїх більш ризикованих інвестицій.
Коефіцієнт Альфа всіх відкритих фондів виявився менше 0, найкраще потрудилися керуючі з Універ-Менеджменту, саме їхні альфи виявилися більшими від всіх, незважаючи на це, прибутковість цих фондів в травні виявилася негативною, це можна пояснити низькою бетою цих фондів (тобто низька кореляція (взаємозв'язок) цих фондів з індексом ПФТС).
На третьому місці розташувався бронзовий призер за прибутковістю ПІФ "Класичний" від КУА Кінто. Непогана бета в сукупності з якісним управлінням позитивно відбилися на прибутковості ПІФ.
Слід відзначити також "Конкорд Стабільність" від Конкорд Ассет Менеджмент, що з альфою ненабагато відрізняється від альфи "Класичного", виявився на другому місці за прибутковістю серед відкритих ПІФів за травень.
Методика розрахунку: Коефіцієнт Альфа = (Прибутковість фонду - Бета фонду*(прибутковість індексу)) / кількість днів
* За кожні 0,0001 альфи більше 0: +1 бал. За кожні 0,0001 альфи менше 0: -1 бал.
IV. Коефіцієнт Шарпа
Коефіцієнт Шарпа показує прибутковість, отриману на одну умовну одиницю ризику. Як й альфа, він оцінює працю керуючого фондом. Тільки порівнює прибутковість ПІФу не з рухом якого-небудь еталона, а з коливанням прибутковості самого фонду за аналізований період. Тобто дається "внутрішня" оцінка "якості" прибутковості ПІФу, без використання "зовнішніх" даних. Інакше кажучи, дається абсолютна, а не відносна оцінка отриманої за період прибутковості.
Чим значення вище, тим вигідніше керуючий фондом використовує ризик ПІФу. Причому, завдяки тому, що цей коефіцієнт використовує стандартне відхилення прибутковості самого ПІФу, а не зовнішній індивідуальний для кожного типу ПІФів еталон, він може бути застосований для порівняння між собою ПІФів з різних категорій. Наприклад, можна порівняти майстерність управління ПІФом акцій і ПІФом облігацій за допомогою цього коефіцієнта.
На першому місці виявився "Преміум-фонд індексний" від КУА, незважаючи на те, що, за визначенням індексним фондом особливо управляти не потрібно, на практиці виявляється не так: доказ цьому найвищий коефіцієнт Шарпа серед відкритих фондів в індексного.
Слід також відзначити керуючих фондом "Конкорд Стабільність" від КУА Конкорд Ассет Менеджмент, що показують не тільки гарну прибутковість але й коефіцієнт Шарпа.
На третьому місці опинився СЕБ фонд збалансований, котрий хоч і не став кращим за прибутковістю, але показуючи найвищий коефіцієнт бета серед відкритих ПІФів, виявився третім за коефіцієнтом Шарпа. Однозначно керуючим довелося дуже добре постаратися щоб при такому ризику (бета) показати настільки непогані результати. Четвертим серед відкритих ПІФів за коефіцієнтом Шарпа виявився Альтус-Збалансований, котрий дуже непогано спрацював, показавши місячну прибутковість 1,66% (4-й серед ПІФів), додавши до цього високу бету 2,9323 (2-й серед ПІФів) - все це відзначає перспективність цього фонду серед конкурентів.
Методика розрахунку: Коефіцієнт Шарпа = (Прибутковість фонду - Безризикова процентна ставка, 0,6583%) / стандартне відхилення прибутковості фонду
* За кожні 0,01 Шарпа більше 0: +1 бал. За кожні 0,01 Шарпа менше 0: -1 бал.
V. Коефіцієнт Трейнора
Коефіцієнт Трейнора показує, скільки одиниць надлишкової прибутковості припадає на одиницю систематичного (недиверсифікованого) ризику. Даний коефіцієнт називають іноді "коефіцієнтом премії за мінливість".
Найбільшу "премію за мінливість" у травні одержала, згадана вже нами "в альфі" КУА Універ Менеджмет, зі своїми фондами Ярослав Мудрий (1-е місце) і Володимир Великий (2-е місце), що вказує на те, що майстерність керуючих цієї КУА перебуває на належному рівні, і незважаючи на негативну прибутковість, що показали ці ПІФи в травні, не варто знімати їх з рахунків. Інші фонди показали негативну "премію за мінливість". Більше за всіх з них заробили на коефіцієнті Трейнора Себ фонд збалансований, котрий одержав бронзу (так як і за коефіцієнт Шарпа), і Альтус-Збалансований, котрий продовжує радувати результатами своєї травневої роботи.
Методика розрахунку: Коефіцієнт Трейнора = (Прибутковість фонду середня - Безризикова ставка) / Бета фонду
* За кожні 0,01 Трейнора більше 0: +1 бал. За кожні 0,01 Трейнора менше 0: -1 бал.
VI. Очікувана прибутковість (CAPM)
Модель визначення вартості капіталу (англ. capital asset pricing model, CAPM), була розроблена Гаррі Марковітцем в 50-х роках. Значення цієї моделі полягає в тому, щоб продемонструвати тісний взаємозв'язок між нормою прибутковості з ризиком фінансового інструмента. Як відомо, чим більший ризик, тим більша прибутковість. Отже, якщо ми знаємо потенційний ризик фонду, ми можемо прогнозувати норму прибутковості.
Найбільший ризик (бета) виявився в трьох фондів: СЕБ фонд збалансований , Альтус-Збалансований, Преміум-фонд збалансований , відповідно саме від них ми очікували найбільшого доходу, але, на жаль, насправді цього не відбулося, відповідно ми недоодержали найбільше % очікуваного доходу саме від цих фондів.
Найменша бета була в Класичного, Ярослава Мудрого і Володимира Великого, відповідно очікували ми найменше премії за ризик саме від цих фондів. Саме так і трапилося - саме від цих фондів ми найменше недоодержали прибутки.
Методика розрахунку: Очікуваний дохід - розраховується за формулою моделі оцінки довгострокових активів (англ. capital asset pricing model, CAPM): CAPM = Безризиковий дохід за місяць + Бета фонду * (Прибутковість ПФТС за місяць - Безризиковий дохід за місяці)
* За кожні -0,1% недоотриманої прибутковості: +1 бал. За кожні +0,1% недоотриманої прибутковості: -1 бал.
VI. Розмір вартості чистих активів (ВЧА) фонду
Активи фонду складаються з вартості цінних паперів і суми коштів фонду (все це разом становить інвестиційний портфель фонду), за винятком зобов'язань фонду.
Можна сказати, що чим більший фонд, тим більше людей вибрали його, і це свідчить про більшу репутацію, рівень довіри і популярності, але це лише почасти буде правдою, тому що у фонді дуже велику частку в ВЧА можуть становити інвестиції великих інвесторів. Сума чистих активів говорить насамперед про те, який досвід керуюча компанія має в роботі з великою кількістю активів. Це дуже важливий момент, тому що наприклад, 5% фонду з невеликою кількістю ВЧА можна перемістити з одного фінансового інструмента в інший за кілька хвилин, у той час як на переміщення 5% великого фонду може знадобитися не один тиждень.
Джерело даних: Щотижневий аналітичний звіт УАІБ про діяльності відкритих ІСІ в Україні за 22-28 травня 2008 (ознайомитися)
Легенда:
I - група I "Великі фонди" (ВЧА яких більше 40 млн. грн.)
II - група II "Середні фонди" (ВЧА яких у діапазоні від 10 до 40 млн. грн.)
III - група III "Дрібні фонди" (ВЧА яких менше 10 млн. грн.)
Група I (понад 40 млн. грн.): За кожні 1 млн. грн. понад 40 млн. грн.: +1 бал.
Група II: (від 10 до 40 млн. грн.): За кожні 0,5 млн. грн. понад 10 млн. грн.: +1 бал.
Група III (нижче 10 млн. грн.): За кожні 0,1 млн. грн. понад 1 млн. грн.: +1 бал.
Підрахунок балів:
Підбиваємо підсумки нашого рейтингу з урахуванням розмірів фондів. http://www.pif.in.ua/ratings/may/rate1large.gif
Вибираємо абсолютних чемпіонів травневого рейтингу відкритих ПІФів: http://www.pif.in.ua/ratings/may/rate2large.gif
Абсолютним лідером травневого рейтингу став "Преміум-фонд Індексний" від КУА "Сократ", незважаючи на те, що фонд молодий (ВЧА почала розраховуватися в лютому цього року), йому вдалося обійти таких старожилів серед відкритих ПІФів, як "Класичний" від Кінто та "Альтус Збалансований" від Альтус Ессетс Актівітіс. Основну кількість балів ПІФ одержав за рахунок коефіцієнта Бета (відображає фундаментальний принцип співвідношення ризику та прибутковості), коефіцієнта Шарпа (показує прибутковість, отриману на одну умовну одиницю ризику. Як й альфа, він оцінює працю керуючого фондом), ну й звичайно ж за рахунок своєї прибутковості за місяць (№ 1 серед відкритих ПІФів). Якщо на рахунок прибутковості зрозуміло - фонд індексний, ПФТС піднявся на 6,67%, фонд слідом за ним. То для гарних значень "бети" і "шарпа" керуючим довелося добре потрудитися.
На другому місці в абсолютному рейтингу перебуває "Конкорд Стабільність" від КУА "Конкорд Ассет Менеджмент". "Стабільна" стратегія даного фонду дуже добре виявила себе на волатильному травневому фондовому ринку. Відмінне керування фондом (коефіцієнт Шарпа), помірний рівень ризику (бета), найменший серед всіх фіналістів дефіцит рівня очікуваного доходу (CAPM), вивели фонд на заслужене друге місце.
Третє місце зайняв "Альтус-Збалансований" від КУА "Альтус Ассетс Актівітіс". Незважаючи на те, що "класичний" заробив більше для інвесторів у цьому місяці, "альтус" обійшов свого головного конкурента за рахунок високої бети (рівень ризику) і коефіцієнта Шарпа (майстерність управління).
На четвертому місці виявився "Класичний" від КУА "Кінто" - це найстарший фонд, і без сумніву досвід інвестиційних керуючих зіграв тут дуже важливу роль. Кінто серед лідерів - це не дивно!
П'яте місце в нашому абсолютному рейтингу зайняв "Бонум Оптимум" від КУА "Бонум Груп". За результатами місяця керуючі "бонума" показали гарні результати прибутковості, розумно сполучаючи її з ризиком (бета). Будемо дивитися на подальші результати діяльності цього фонду.
Олександр Циглін (проект "ПІФи України")
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас