"Вісімка" недорахувалась Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Вісімка" недорахувалась Росії

Енергетика
1545
У Японії вчора завершилася дводенна зустріч міністрів енергетики країн G8, а також їхніх колег з Індії, Китаю та Південної Кореї, присвячена світовому зростанню цін на енергоносії. Думки учасників різко розділилися: 10 з 11 міністрів вимагали істотно збільшити видобуток нафти та газу. Протистояв їм лише голова міненерго РФ Сергій Шматко.
Однією з головних тем саміту G8 на Хоккайдо, що починається через місяць, як обіцяють організатори, стане саме енергетика. З огляду на те, що сім з восьми членів об'єднання (крім Росії) є найбільшими у світі споживачами енергоресурсів (цей список очолюють США), нинішня ситуація не може їх не турбувати. У минулі вихідні ціни на нафту виросли майже до $139 за барель, а, за прогнозами деяких аналітиків, до саміту G8 ціна може дійти і до $150. Так що зустріч міністрів енергетики "вісімки", що проходила в рамках підготовки до саміту, викликала особливий інтерес.
Місцем зустрічі було обрано місто Аоморі, розташоване на північному краї острова Хонсю, - найбільший центр японської атомної енергетики. У суботу, за день до офіційного засідання, в Аоморі прибули також міністри енергетики трьох найбільших азіатських споживачів енергії, що не входять в G8: Індії, Китаю та Південної Кореї. Вони провели окремі переговори з міністрами енергетики США і Японії Семом Бодманом та Акірою Амарі.
За підсумками переговорів всі п'ять міністрів закликали виробників енергоресурсів найближчим часом наростити видобуток, щоб протистояти зростанню цін. Особливо наполегливий був Сем Бодман. "Країнам-виробникам невигідно, щоб США зазнавали економічних труднощів. Вони ж від нас залежать!" - викликував американський міністр.
Втім, зустріч міністрів енергетики не обійшлася без деяких розбіжностей. Так, Сем Бодман обрушився на своїх колег з Індії і КНР за те, що ці країни підтримують внутрішні ціни на бензин нижчими від ринкових за рахунок значних субсидій. "Попит росте саме через те, що деякі країни субсидіюють споживання нафти, а це приводить до зростання цін", - заявив Бодман на суботньому засіданні. Однак представники Пекіна і Делі претензії на свою адресу відкинули, заявивши, що паливні субсидії необхідні для підтримки найбідніших верств населення. Голова національного бюро енергетики КНР Чжан Гобао дав зрозуміти, що скасування цих субсидій буде загрожувати соціальній і політичній стабільності в Китаї.
Зате вчора більшість учасників міністерської зустрічі G8 (у другій половині дня до них приєдналися колеги із трьох азіатських країн) демонстрували завидну єдність. "Забезпечення енергетичної безпеки, у тому числі стабільність нафтового ринку, стало одним з головних завдань для будь-якої країни, - відкрив зустріч Акіра Амарі. - Якщо ми не переломимо нинішню ситуацію, все може закінчитися рецесією світової економіки". Колеги із країн-споживачів енергоресурсів без коливань підтримали пана Амарі. Особливо колючі докори звучали на адресу ОПЕК, що оголосила про те, що до вересня видобуток збільшувати не збирається.
Єдиним учасником зустрічі, що випадав із загального ряду, виявився голова міненерго РФ Сергій Шматко. Пан Шматко слухав виступи колег досить відсторонено, а до пропозиції збільшити видобуток нафти та газу і тим самим збити зростання цін на ці товари міністр поставився досить прохолодно.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас