Міжнародна біржова торгівля газом за рублі почнеться після запуску Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжнародна біржова торгівля газом за рублі почнеться після запуску Nord Stream

Енергетика
393
Міжнародна біржова торгівля газом за рублі почнеться після запуску Nord Stream на створюваній у Санкт-Петербурзі біржі з торгівлі ф'ючерсами на газ, заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер на XII Петербурзькому міжнародному економічному форумі.
"Наша зустріч проходить у Санкт-Петербурзі. Це місто незабаром стане важливим центром торгівлі газом. Газпром приступив до створення в Санкт-Петербурзі біржі, що буде торгувати товарними ф'ючерсами на газ. Її запуск планується в 2009 році. А з введенням в експлуатацію газопроводу "Північний Потік" у Санкт-Петербурзі почнеться міжнародна торгівля газом. При цьому передбачається використовувати рублі як платіжну валюту", - сказав голова "Газпрому".
Як повідомило Агентству газової інформації (АГІ) джерело в "Газпромі", біржа з торгівлі ф'ючерсами на газ (від одного до 72 місяців) буде створюватися на додачу до Електронного торговельного майданчика (ЕТМ), що вже працює і на якому газ буде продаватися з поставкою від одного дня до 30 діб. Газова біржа буде формуватися самостійно від біржі з торгівлі нафтою та нафтопродуктами, тому що поки перша орієнтована на російський ринок, а "Санкт-Петербурзька міжнародна товарно-сировинна біржа" - на експорт.
"Серед головних умов для здійснення великомасштабної біржової торгівлі газом на експорт можна назвати наступні: зближення цін на внутрішньому і зовнішньому ринках, введення нових газопроводів Nord Stream, South Stream, резервування в них потужностей для спотової біржової торгівлі, відповідне резервування ресурсів, створення заводу зі скраплення природного газу на Кольському півострові, формування порядку митного оформлення вантажу і поставки придбаного на біржі газу через єдиного агента", - відзначив співробітник "Газпрому".
"Біржа з торгівлі ф'ючерсами на газ у поєднанні з іншими товарними біржами допоможе підвищити ємність російського фінансового ринку і стабілізувати фондовий ринок. У результаті повинно прискоритися зростання капіталізації "Газпрому", - упевнений експерт. Високі цінові показники ф'ючерсів на паливо та сировину будуть виконувати роль додаткових стабілізаторів цін на акції провідних нафтогазових компаній, відзначив він.
Джерело додало, що "однією з головних функцій ф'ючерсної біржі стане визначення ціни газу на довгострокову перспективу. Ринок одержить прогноз ціни на 6 років уперед, а вони протягом найближчих 3-4 років будуть рости досить високими темпами. Це приведе до збільшення не тільки портфельних, але й прямих інвестицій у сферу газопостачання (у тому числі в утилізацію попутного нафтового газу)".
"Створювана біржа повинна стати не тільки інструментом одержання спекулятивного доходу учасниками торгів, але й ефективним регулятором одного з найбільших у світі ринків газу", - відзначив експерт
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас