Інфляція завершила сходження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція завершила сходження

Казна та Політика
1218
Інфляція в травні виявилася значно нижчою, ніж у попередньому місяці. Це початок сезонного уповільнення темпів більш ніж 30-відсоткового зростання цін за останні 12 місяців. Травневий показник додає експертам оптимізму.
Вони стверджують, що якщо уряд утримається від використання мільярдів гривень, що накопичилися на рахунках Держказначейства, для підвищення популярності серед населення, то Україна може завершити рік із прийнятним індексом інфляції - приблизно 20%.
У п'ятницю Держкомстат повідомив, що інфляція в травні поточного року склала 1,3%. При цьому травневий показник виявився більш ніж удвічі нижчим від результатів попереднього місяця (3,1%), однак вищим від традиційних темпів інфляції травня. Нагадаємо, у травні 2007 року зростання цін склало 0,6%, а в травні 2006 року - 0,5%. Таким чином, з початку року споживча інфляція склала 14,6%.
Як відзначає Держкомстат, гальмування зростання цін відбулося за рахунок зниження вартості низки продуктових позицій. Зокрема, овочі (крім картоплі), що демонстрували раніше двозначні темпи зростання цін, у травні подешевшали на 0,1%, цукор - на 2,2%, молоко - на 2,75%, яйця - на 13%, темпи зростання цін на м'ясо знизилися більш ніж удвічі - до 3,9%. Прискорилися темпи зростання цін лише на фрукти (до 6,2%) і рибу (до 2,8%).
Незважаючи на уповільнення місячних темпів інфляції, її середньорічні темпи (за останні 12 місяців) у травні прискорилися на 0,9%, досягши 31,1%. Втім, експерти вважають: гальмування зростання цін у травні означає, що таке високе середньорічне зростання цін стане піком інфляції. "Торішнє літо було аномальним - внаслідок поганого врожаю не відбулося традиційної літньої дефляції, і прискорення інфляції почалося із червня 2007 року (зростання цін склало 2,2%)", - говорить економіст Світового банку Руслан Піонтковський. Гарний урожай 2008 року дає підставу сподіватися на низькі темпи зростання цін у червні-вересні. "Я навіть допускаю можливість невеликої дефляції в одному з літніх місяців", - говорить Піонтковський. Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що інфляція цього року складе 18-20%.
Представники держави розходяться в оцінках, наскільки значними будуть темпи зростання цін в II півріччі. У травні голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що в решту місяців поточного року інфляція складе лише 3%. Втім, з такими оцінками не погоджуються в секретаріаті президента. "Прискорення темпів зростання цін восени відбудеться, - вважає Жуковський. - Однією із причин цього є вплив інфляції виробників промислової продукції (у січні-квітні вона склала 19,8%), що з лагом у чотири-п'ять місяців переходить у споживчу інфляцію".
Втім, оптимістичні прогнози можуть здійснитися лише за умови збереження консервативного підходу уряду до соціальних виплат. Василь Юрчишин відзначає, що одним з факторів, які впливають на зростання цін, може стати домовленість уряду з Федерацією профспілок України про впровадження третього етапу переходу розрахунку заробітної плати на підставі єдиної тарифної сітки вже з 1 вересня цього року, а не з 1 листопада, як це очікувалося раніше.
За оцінками Мінфіну, це вимагає збільшення витрат держбюджету на суму близько 2 млрд грн. "Імовірно, насправді ця сума буде більшою, - говорить експерт. - А у зв'язку з політичними кризами між президентом і Кабміном такі виплати можуть призвести до повернення місячних темпів інфляції 2-3%".
Ще однією причиною зростання цін експерти називають розкол парламентської коаліції, наслідком якого може стати відставка уряду Юлії Тимошенко. На думку політологів, у такому випадку Кабмін може направити на соціальні виплати понад 29 млрд грн своїх коштів, що назбиралися на єдиному казначейському рахунку.
"Перед відходом Юлія Тимошенко може зробити собі такий подарунок для підвищення рейтингу", - вважає директор інституту ім. Горшеніна Кость Бондаренко. Він нагадує, що аналогічним чином уряд Юлії Тимошенко діяв 18 грудня минулого року, коли тільки за один день із бюджету було направлено близько 10 млрд грн, що значно підстьобнуло інфляцію за грудень-січень.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський впевнений, що подібний крок автоматично перекреслить всю антиінфляційну політику Нацбанку, що постійно підвищував вимоги до резервів кредитних установ і ревальвував гривню.
Кабмін за п'ять місяців 2008 року витратив 50,891 млрд гривень
Державне казначейство повідомило, що витрати загального фонду держбюджету України в січні-травні склали 50,891 млрд грн, або 99,6% від плану.
За оперативними даними Держказначейства, в цьому показнику не враховано надання кредитів з держбюджету, а також витрати на обслуговування державного боргу і міжбюджетних трансфертів.
Раніше Міністерство фінансів повідомляло, що, за оперативними даними Держказначейства, надходження в загальний фонд держбюджету за січень-травень 2008 року склали 71 млрд грн, або 111% планового показника.
Нагадаємо, доходи держбюджету на 2008 рік затверджені в розмірі 215,359 млрд грн (загальний фонд - 168,739 млрд грн, спецфонд - 46,394 млрд грн), видатки - 232,372 млрд грн (загальний фонд - 186,739 млрд грн, спецфонд - 45,633 млрд грн), дефіцит держбюджету - 18,822 млрд грн.
Держбюджет-2008 розрахований з урахуванням номінального ВВП на рівні 889,4 млрд грн, зростання ВВП - 6,8%, інфляції - 9,6%, дефіциту бюджету - 20,1 млрд грн (2,26% від ВВП). У середині лютого 2008 року Кабмін збільшив прогнозний показник ВВП до 921 млрд грн. За січень-квітень профіцит держбюджету склав 0,7 млрд грн.
Темпи зростання цін в 2007-2008 роках, %
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас