Чорноморський флот виріс в ціні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорноморський флот виріс в ціні

Енергетика
718
Росія заявляє, що газ для України в наступному році може значно подорожчати. За інформацією Комерсант-України, Києву запропонують платити по $400 за тисячу кубометрів. У СНД таких цін зараз нема, навіть країни Прибалтики купують газ по $360 за тис. кубометрів. Експерти називають дії Росії політичними, пов'язаними з позицією України щодо питання Чорноморського флоту.
Голова МЗС Росії Сергій Лавров, який практично ніколи що не втручався в комерційні переговори щодо газу, у п'ятницю повідомив, що цю тему в Петербурзі на саміті СНД обговорювали Дмитро Медведєв і Віктор Ющенко. "Ціни на газ для України збільшаться майже вдвічі з 1 січня 2009 року", - заявив міністр. Джерело в МЗС РФ уточнило, що мова йде про збільшення ціни з нинішніх $179,5 до $400 за тисячу кубометрів.
При збереженні обсягів постачання (49 млрд кубометрів в 2007 році) Україні прийдеться заплатити $19,6 млрд, тоді як платежі за цей рік не перевищать $8,8 млрд.
За версією пана Лаврова, президент Віктор Ющенко погодився з необхідністю збільшення цін, відзначивши, що "чим швидше ми перейдемо на ринкові ціни, тим краще для оздоровлення економіки країни".
Дмитро Медведєв переговори не коментував. А Віктор Ющенко заяву Сергія Лаврова спростував. Він запевнив, що під час його зустрічі з російським колегою мова про ціну на газ не йшла зовсім, "оскільки в цей час переговори із цього приводу не ведуться". За словами президента, Україна хотіла б приєднатися до переговорного процесу між Росією і середньоазіатськими постачальниками газу, тому що зацікавлена в прозорих відносинах щодо умов постачання газу на 2009 рік.
В "Газпромі" інформацію про можливе підвищення ціни вдвічі не заперечують. "Такого роду оцінка має право на життя... Ціна на газ для України залежить від того, наскільки підвищать ціни на газ у Туркменії, Узбекистані і Казахстані", - сказав представник монополії Сергій Купріянов радіостанції "Эхо Москвы".
А в "Нафтогазі" заявляють, що питання ціни на газ дійсно піднімалося на зустрічі в Петербурзі, але про те, скільки прийдеться платити Україні, поки говорити рано. "Нафтогаз і Газпром продовжують вести переговори про ціну на газ, що залежить від безлічі факторів, у тому числі від ставок на зберігання і транзит газу по території України", - пояснив прес-секретар НАК Валентин Землянський.
Різке підвищення ціни на газ є планомірною політикою "Газпрому" відносно країн СНД. Наприклад, у звіті, наданому акціонерам "Газпрому" напередодні річних зборів, говориться, що ціна на газ для Білорусії в 2009 році буде підвищена до $200 за тисячу кубометрів з $125-140 цього року. $400 не платить "Газпрому" жодна із країн СНД, навіть у Прибалтиці найдорожчі контракти - $360 за тисячу кубометрів, відзначає аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва.
За її словами, ціна для України порівнянна з цінами для країн Західної Європи. Джерело в Мінпаливенерго повідомило, що на переговорах в "Газпромі" Україна просила зафіксувати зростання цін наступного року на 50% до діючого рівня - $269,25 за тисячу кубометрів, а російська сторона називала ціну $360.
Чергове загострення в сфері газових відносин двох країн спровоковано останніми рішеннями Віктора Ющенка, вважає голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Нагадаємо, що президент підписав указ про розробку законодавчих актів, необхідних для припинення в 2017 році договору про базування Чорноморського флоту на території України.
Але навіть настільки жорсткі заходи, як подвоєння ціни на газ, не вплинуть на основні політичні рішення Києва, вважає директор Інституту стратегічних досліджень Вадим Карасьов. Більше того, директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін вважає, що Україна може змусити Росію пом'якшити свою позицію. "Наприклад, під час переговорів про будівництво ділянки газопроводу South Stream на українському шельфі", - говорить експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас