Портнов, Кожемякин, Семенюк-Самсоненко: Тимошенко знову прорахувалась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портнов, Кожемякин, Семенюк-Самсоненко: Тимошенко знову прорахувалась

Фондовий ринок
527
Юлія Тимошенко пішла на поступки Президентові в другий раз. Заради наповнення бюджету вона принесла в жертву Андрія Портнова, якого бачила керівником Фонду Держмайна й обіцяла захищати "до останньої краплі крові". Після тривалих переговорів і суперечок по лінії коаліція-президент, БЮТ-НУ-НС, претендент відмовився від посади, Тимошенко зробила реверанс Президентові, але в гру зненацька вмішалася Партія регіонів. А Валентина Семенюк-Самсоненко в одну мить виявляється на лікарняному.
Перший крок до розв'язки приватизаційного конфлікту зробив БЮТ. Нагадаємо, у середу ввечері Портнов зробив заяву, в якій звернувся до Тимошенко та Яценюка з проханням зняти з розгляду проект постанови про його призначення головою ФДМ. Причинами самовідводу він назвав спекуляції навколо роботи уряду й необхідність прискорити кадрові зміни у Фонді.
Щоб остаточно розставити всі крапки над "і", Портнов навіть підлестив фракції НУ-НС, сказавши, що з урахуванням зауважень припиняє критику на адресу Президента. А, отже, більше ніщо не заважає НУ-НС виконати умову коаліційної угоди по зміні керівника ФДМ. На заміну Портнова відразу вийшов інший Андрій - Кожемякин, заступник керівника фракції БЮТ, в минулому заступник голови СБУ.
Безболісна відмова
Такий поворот у приватизаційній війні був очікуваним, в тому числі й для колег Портнова. "Ми це робимо для того, щоб розблокувати процес зміни керівництва ФДМ, - заявив депутат Олег Ляшко. - "Наша Україна" ставила умови, що буде голосувати за відставку Семенюк-Самсоненко тільки у випадку, якщо ми відкличемо кандидатуру Портнова. Тому для того, щоб наші партнери не вішали собак і не розповідали, що ми винуваті в тім, що Семенюк дотепер керує, Портнов відмовився від посади".
Портнов ніколи не хотів бути главою ФДМ, - Пилипенко
Володимир Пилипенко, депутат БЮТ і друг Портнова, поділився таємними намірами екс-претендента. "Він ніколи не говорив, що хоче бути головою ФДМ. Це було рішення фракції й лідера БЮТ. А він людина команди. Його сьогоднішнє рішення - теж крок до нової політичної кар'єри".
Головна причина, за якою БЮТ відступився, - проблема з бюджетом, говорить Ляшко. "У нас штучно заблокований Президентом і його Секретаріатом процес приватизації. У бюджеті недостача 14 млрд. грн. цього року, які вже розписані по витратах, в тому числі соціальним. А за 5 місяців цього року в бюджет від приватизації надійшло тільки 280 млн. грн. із запланованих 14 млрд. - 9 - в загальний фонд й 5 - в спеціальний фонд", - пояснив депутат.
Уряд через конфлікт із ФДМ, тобто з наповненням держскарбниці, не може підготувати проект змін у Бюджет 2008 і вже прострочив всі дозволені строки на внесення змін. Бюджетні перипетії підігріває опозиція, що час від часу загрожує ініціювати відставку Кабміну, якщо найближчим часом у Верховній Раді не буде зареєстрований проект змін у бюджет. Тому Тимошенко для просування бюджетного питання залишалося тільки одне - піти на поступки по кандидатурі голови ФДМ.
Легко не буде
Самовідвід Портнова в НУ-НС сприйняли позитивно, заявивши, що фракція підтримує кандидатуру Кожемякина на посаду ФДМ. Але проводити Портнова в "Нашій Україні" без хльостких заяв не змогли. Голова фракції В'ячеслав Кириленко не втримавшись, сказав: "Це не "Наша Україна" зняла його із цієї посади, а він сам, своїми публічними коментарями, які йшли врозріз із позиціями етики коаліції".
"Якщо по ОПЗ, "Укртелекому" й особливо по енергорозподільним підприємствам не буде домовленостей, голосування будуть блокуватися", - Чорновіл.
У швидке призначення Кожемякина головою ФДМ в БЮТ не вірять, навіть якщо відставка Семенюк-Самсоненко відбудеться найближчим часом. Ляшко, наприклад, побоюється, що партнери по коаліції можуть знайти нові причини, щоб не розглядати питання по ФДМ. "Справа не в тім, Семенюк або не Семенюк, а в тім, щоб не дати уряду виконати соціальні програми, які передбачені бюджетом і повинні виконуватися саме за рахунок надходжень від приватизації. У цьому і є боротьба. Я думаю, що для частини наших партнерів з НУ-НС важливо, щоб ситуація із приватизацією не мінялася", - вважає Ляшко.
В Партії Регіонів сумніви БЮТ підтримують. Призначення відбудеться лише коли Президент та Прем'єр домовляться про план великої приватизації, вважає "регіонал" Тарас Чорновіл: "Якщо вони поділять між собою сфери впливу в приватизації й розпишуть її тому що їм цього хочеться, і дадуть один одному гарантії, в цьому випадку голосів на будь-якого кандидата вистачить. Але якщо по Одеському припортовому, Укртелекому, і особливо по енергорозподільним підприємствам не буде домовленостей: я свято переконаний, що голосування будуть знову блокуватися". Щира причина непідтримки НУ-НС Портнова, на думку Чорновіла, в тім, що його висунули в пік протистоянь між Президентом та Прем'єром. НУ-НС пішла б проти нього, навіть у випадку, якби він утримався від різких заяв на адресу Президента. "Тема ФДМ, тема приватизації, тема дерибана, стояла особливо жорстко. Однаково на нього б вивішували купу негатива, тому що необхідно персоніфікувати, чому НУ не дає голосів".
Таємний план "регіонів"
Побоювання БЮТ по відставці Семенюк-Самсоненко й призначення Кожемяки підтвердилися, коли з'ясувалося, що Семенюк-Самсоненко не дивлячись на протистояння навколо ФДМ, пішла у відпустку, і як повідомив спікер перебуває "на терміновому обстеженні". Ще однією перешкодою БЮТ на шляху до ФДМ стала Партія регіонів. Вона, включившись у гру, заблокувала трибуну з вимогою "перш ніж розглядати кадрові питання, ми повинні прийняти державну програму приватизації", - заявив "регіонал" Олександр Єфремов.
Спікер не розуміє, навіщо Партії регіонів блокувати трибуну при розгляді відставки Семенюк-Самсоненко.
Джерела з БЮТ повідомили, що Партія регіонів не стала б блокувати трибуну через неприйняту програму приватизації. Дії Регіонів були погоджені з кимсь, хто не зацікавлений у терміновому рішенні питання по ФДМ, впевнені "білі-серцеві". І щоб не викликати зайвих розмов, ті нібито погодилися послужити прикриттям.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас