Експерти: ЄЦБ збирається підвищити ставку рефінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ЄЦБ збирається підвищити ставку рефінансування

Казна та Політика
330
Валюта США дуже помітно втрачає позиції до євро. Зараз співвідношення між європейською і американською валютами складає 1 євро : 1,5608 дол., тоді як днем раніше станом на 9:00 за київським часом за 1 євро платили 1,5434 дол. Отже, в порівнянні з 5 червня європейська валюта зміцнилася по відношенню до валюти США на 1,1%.
Експерти відзначають, що таке різке падіння долара по відношенню до єдиної валюти єврозони викликане коментарями голови Європейського Центробанку (ЄЦБ) Жана-Клода Тріше. Так, на прес-конференції напередодні, 5 червня, голова ЄЦБ дав зрозуміти, що не виключає можливості підвищення облікової ставки на засіданні в липні ц.р., передає Reuters.
"Я не говорю, що ми неодмінно підвищимо ставку. Я говорю, що такий розвиток подій цілком ймовірний", - відзначив він. Проте збільшення ставки рефінансування неминуче призведе до подальшого зростання європейської валюти, запевняють учасники ринку. "Ж.-К.Тріше дав зрозуміти, що ЄЦБ дуже стурбований інфляцією, що росте. Після його заяви різко зросла вірогідність збільшення ставки", - вважає економіст BNP Paribas Пол Мортімер-Лі.
Варто відзначити, що така різка заява голови ЄЦБ стала повною несподіванкою для учасників ринку – адже ще пару днів тому вони активно скуповували долари. Цьому сприяла заява голови Федеральної резервної системи (ФРС) США Бена Бернанке, який запевняв, що ФРС і Мінфін пильно спостерігають за рухом валютних пар і готові у разі потреби втрутитися.
Проте Ж.-К.Тріше був різкіший в своїх заявах, що змінило ситуацію на світовому валютному ринку на користь євро. "Швидше за все, ФРС, як завжди, обмежиться вербальною інтервенцією, тоді як ЄЦБ, схоже дійсно збирається збільшити ставку рефінансування", - вважає провідний стратег RBS Global Banking & Markets Алан Рускін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас