А щодо решти - в Росії з Україною усе гаразд, усе гаразд! — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А щодо решти - в Росії з Україною усе гаразд, усе гаразд!

Енергетика
270
Незважаючи на впевненість Віктора Ющенка, висловлену ним на початку його першої зустрічі з новим президентом Росії Дмитром Медведєвим, що всі проблеми в українсько-російських відносинах будуть вирішені, розмова, зважаючи на все, вийшла дуже жорсткою.
Першою новиною, яка потрапила вчора з-за столу переговорів на стрічки інформагентств, стало повідомлення про підвищення російської ціни на газ для України майже вдвічі з 1 січня 2009 року.
Про це журналістів поінформував голова МЗС РФ Сергій Лавров, додавши, що країни Центральноазіатського регіону переходять на європейські ціни для продажу свого газу. "А газ із цих країн проходить по території Росії, і значна частина балансу України з газу іде з центральноазіатських країн. Тому ціна на газ для України з 1 січня істотно зростатиме з об’єктивних причин", - зазначив Лавров. Президент же Ющенко, за його словами, сказав: "Чим швидше ми перейдемо на ринкові ціни, тим краще для оздоровлення економіки країни, ми поділяємо таку позицію", - повідомляє "Інтерфакс".
Тоді президент Росії Дмитро Медведєв попередив президента України Віктора Ющенка, що прагнення України до НАТО порушує положення Великого договору між двома країнами. "Договір про дружбу та співробітництво передбачає, що жодна з країн не створюватиме загрозу безпеці іншої країни", - навів Лавров позицію глави російської держави, висловлену на зустрічі з Ющенком у Санкт-Петербурзі. За його словами, президент РФ підкреслив, що можливе "членство України в такому альянсі змушує ставити дедалі більше й більше запитань і замислюватися про безпеку Росії".
Міністр закордонних справ пояснив, що йдеться насамперед про повагу до положень Великого договору, який було укладено в пакеті з угодою про перебування Чорноморського флоту на території України. "Односторонні кроки, які починаються всупереч духу домовленості та договору, не додають стабільності нашим відносинам", - сказав Лавров.
За його словами, Медведєв заявив українському президентові, що вирішення питання про нормальне функціонування Чорноморського флоту передбачене чинною угодою, підміняти роботу з урегулювання наявних іще невирішених питань не можна односторонніми актами. "Договір передбачає за можливістю подовження перебування Чорноморського флоту. Готувати вихід Чорноморського флоту за дев’ять років до закінчення терміну - це не той підхід, який ми хотіли б бачити від наших партнерів", - сказав Лавров.
Він також повідомив, що на зустрічі президентів двох країн обговорювалося й питання про розширення НАТО. "Наша позиція полягає в тому, що членство в НАТО не додає безпеки нікому. Розширення НАТО, яке відбувалося всупереч обіцянкам Росії, і розширення не лише членського складу, але й розвиток військової структури НАТО на Схід змушує нас засумніватися в тому, яка справжня мета Північноатлантичного альянсу", - сказав Лавров.
Не подобаються Росії і "процеси, які нині відбуваються в Україні зі створення єдиної православної української церкви", вона їх, за свідченням Лаврова, "не поділяє". "Наша позиція проста: необхідно уникати односторонніх кроків у відносинах між країнами, особливо у такій сфері, як відносини між церквами. У рамках православ’я є домовленості про канонічні території, і треба вкрай бережно ставитися до цього, тому що дана проблематика зачіпає почуття віруючих", - заявив глава російського зовнішньополітичного відомства.
При цьому він додав, що президенти домовилися продовжувати зустрічатися, продовжувати контакти на інших рівнях для того, щоб намагатися знімати невирішені питання.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас