Світову економіку очікує новий виток цін на сировину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світову економіку очікує новий виток цін на сировину

Казна та Політика
244
Початок літа приніс з собою довгоочікувану корекцію на світовому ринку сировини.
Після встановлення низки рекордів, ціни на нафту, промислові та дорогоцінні метали, а також на сільськогосподарську продукцію почали різко знижуватися, передає Reuters.
Проте, більшість експертів запевняють, що ця корекція не виявиться тривалою, і після того, як ціни знизяться на 10-20% на світовому ринку сировини знов почнеться "ралі". В зв'язку з цим інвестори знов почали вкладати капітал в сировинні ринки, сподіваючись на їх швидке зростання.
Більш того, найближчим часом інвестувати в сировинні ринки збираються навіть ті інвестори, які з тих або інших причин пропустили "ралі". Правда, експерти попереджають, що перед початком нового зростання ціни на сировинні активи значно знизяться. "Дуже часто на ринок приходять інвестори та трейдери, яких абсолютно не хвилює співвідношення попиту та пропозиції. Проте рано чи пізно базисні позаринкові чинники дають про себе знати", - вважає провідний фахівець з інвестицій London & Capital Ашок Шан.
Так, однією з причин недавнього сировинного "ралі" стало стрімке зростання попиту на ці активи з боку країн, що розвиваються, таких як Китай та Індія. Причому є всі підстави вважати, що саме цей чинник сприятиме подальшому зростанню цін на сировину. Щоправда, за тієї умови, що економіка США не вступить у смугу рецесії, оскільки різке уповільнення темпів зростання найбільшої в світі економіки спровокує зниження цін на сировину і обвалить ціни.
Тим часом ціни на нафту вже опустилися з позначки 135 дол./бар., досягнутою 22 травня до 128 дол./бар. На ринку металів також йде корекція: після встановлення рекорду 17 квітня (8880 дол./тона) ціни на мідь знизилися на 10%. Причому учасники ринку відзначають, що основною причиною падіння сировинних ринків стало зміцнення долару по відношенню до решти світових валют. "Ринки ніколи не рухаються по прямій лінії. Зараз на сировинному ринку корекція, але швидше за все після корекції знов почнеться "ралі", яке продовжиться ще не один рік", - упевнений провідний фахівець з інвестицій Stenham Asset Management Кевін Аренсон.
Варто також відзначити, що найбільш сильне зниження зараз демонструє золото, яке починаючи з 17 березня знизилося вже на 15%. Проте ця тенденція цілком з'ясовна: золото сильніше за інші активи прив'язане до долара, і при зростанні валюти США ціни на цей дорогоцінний метал починають знижуватись. Але навіть не дивлячись на це найближчим часом варто чекати зростання цін на золото, запевняють експерти. Основною причиною подорожчання цього дорогоцінного металу, швидше за все, стануть побоювання щодо зростання інфляції - адже у всі часи золото залишалось кращою страховкою від інфляційних ризиків, додають учасники ринку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас