Тренд - великі інвестори переключаються на сільске господарство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тренд - великі інвестори переключаються на сільске господарство

Валюта
874
Інвестиції у виробництво продуктів харчування стають вигідними, з огляду на постійний ріст цін на цьому ринку. Великі інвестиційні фонди вже відзначилися мільярдними вкладеннями у виробництво зернових та сої. Їх приклад наслідують великі приватні інвестори, купуючи сільгоспугіддя, добрива, зерносховища й транспорт, повідомляє американське видання New York Times.
Відповідно до публікації, один з них вже купив кілька заводів з виробництва етанолу, землі в Канаді й величезні комори на Середньому Заході, здатні вмістити мільйони тонн зерна. Інший, пише газета, купує більше 5 зерносховищ, мережі з розподілу добрив і цілий флот, що складається з барж і транспортних судів.
Три інституціональних інвестори, включаючи гігантський фонд BlackRock, незалежно один від одного, планують вкласти сотні мільйонів в купівлю орних земель - від Африки до Великобританії.
За словами Бреда Коула, президента чиказької Cole Partners Asset, інвестфонди зосереджуються на природних ресурсах. “Є значний інтерес до того, що ми називаємо структурою володіння - це землі сільськогосподарського призначення в Сполучених Штатах, Аргентині, Великобританії - скрізь, де картина прибутку поліпшується”,- говорить він.
Нові ставки великих інвесторів можуть підтримати виробництво продуктів у той час, коли світ має потребу в їх все більшій кількості. Вони планують об'єднати маленькі ділянки землі, ввести нову технологію обробки й гарантувати капітал для модернізації сховищ зерна й складів добрив.
Проте, довгострокові перспективи трохи розпливчасті. Традиційні гравці на цьому ринку, які вивчають і формують політику сільського господарства, стверджують, що знову прибулі зосередяться, насамперед, на прибутку й не будуть брати на себе зайвих зобов'язань.
“Сільгоспугіддя можуть бути таким же міхуром, як й у випадку з нерухомістю”, - сказав Джеффрі Хайнлайн (Jeffrey Hainline), президент Advance Trading, товарної консультаційної брокерської фірми. “Вхід і вихід цих гравців може бути мінливим і підривним”, - продовжив він.
Нові інвестори - власники землі, звільнені від правил, націлених на обмеження числа спекулятивних угод, а це саме те, що вони можуть зробити на товарних ринках. “Я тільки задаюся питанням, чи прикинуться вони в своїх цілях безневинними ягничками, чи ні”, - завершує Хайнлайн.
Марко Лаполла, радник інституціональних інвесторів, також трохи побоюється потенційного руйнування, що могли б викликати нові фінансові вливання. “Важливо запитати, чи хочуть вони фактично управляти засобами виробництва або просто мати прямий контроль над поставками продукції й, таким чином, зменшити ризики від своїх спекуляцій”, - коментує Лаполла.
Зокрема, зерносховища можуть дати інвесторам нові способи одержання прибутку, тому що вони зможуть купити або продати фактичні обсяги зерна або сої, замість того, щоб купувати й продавати фінансові інструменти, які пов'язані з виробництвом продуктів харчування.
Коли ціни на зерно піднімаються, більш вигідно зберігати врожай для наступного продажу, або відправити його на інші ринки, де встановлені більш високі ціни.
Однак інвестори завіряють, що побоювання щодо їхньої нової ролі є необґрунтованими, і що їхня участь буде вигідною для сільського господарства й споживачів.
“Світ має потребу в більшій кількості їжі та енергії. Ми бачимо величезний попит на це”, - заявляє Аксель Хинш, керівник Calyx Agro, підрозділу компанії Louis Dreyfus Commodities, що купує великі ділянки орних угідь в Бразилії, за підтримкою великих інвесторів, таких як AIG Investments.
“Нові інвестиції допоможуть придбати нові технології. Ми допоможемо розвитку інфраструктури, і споживач здобуде користь, тому що буде більше поставок”, - говорить Хинш.
Коли дике коливання цін стає звичайним, як це відбувається зараз, керуючі зерносховищами зможуть заробити більше грошей, притримуючи врожай. Джон Даріа, співвласник Ospraie Special Opportunity Fund, купує 66 елеваторів місткістю до110 млн. бушелів зерна в компанії ConAgra за $2,1 млрд. Угода, що повинна завершитися до кінця червня, принесе Ospraie частку в 57 центрах розподілу добрив, а також, у флоті барж і судів, необхідних для здійснення операцій "дешевого імпорту". В той же час, Даріа не згодний з тим, що інвестори використають свої нові можливості для провокування нового витка цін. “Це не відповідає нашим прагненням”, - завершив голова фонду.
Але найамбіційніші плани в Сьюзен Пейн, засновника й президента компанії Emergent Asset Management, розташованої поблизу Лондона. Пейн, на початковому етапі, планує вкласти $750 млн. у сільгоспугіддя Африки, в районі пустелі Сахара, де фірма збирається об'єднати маленькі ділянки в більш продуктивні площі й впровадити сучасне встаткування. На цій же стадії, планується побудувати клініки й школи для місцевих робітників.
“Один урожай - і ми одержимо паливо для сільгоспмашин. У нас є спеціальна олійна культура, придатна для виробництва біопалива й добре зростаюча на піщаному ґрунті, що ніяк не підходить для виробництва зернових. Крім того, ми одержуємо сильну підтримку від інституціональних інвесторів - пенсійних фондів, страхових компаній і деяких часток інвестфондів”, - ділиться своїми думками Пейн.
Фонд Emergent Asset Management не випадково вибрав Африку. Тут ціна землі дуже невисока, у порівнянні з іншими країнами з розвиненим сільським господарством. “Місцевий мікроклімат сприятливий, що дозволить вирощувати різні зернові культури. Є доступна робоча сила, є добре розвинена логістика - широкі дороги, вантажівки, морський транспорт”, - говорить голова фонду.
У жовтні минулого року лондонське відділення BlackRock відкрило Фонд сільського господарства BlackRock, вклавши $200 млн. у виробництво добрив і біопалива, частина грошей пішла на придбання лісових угідь. У цей час цей фонд оцінюється в більш ніж $450 млн.
Манчестерська група Braemar вкладає капітал винятково у Великобританію. “Великобританія - гарна, стійка європейська економіка з тим же самим кліматом й якістю ґрунту як і північно-західна Європа”, - сказав керівник компанії Марко Душенес.
Європа, як Сполучені Штати, одержали мандат на збільшення виробництва біопалива. Орні угіддя, розташовані по сусідству від нових заводів з виробництва етанола на північному сході Англії, будуть його першими постачальниками. “Ніхто не збирається вантажити тонни зерна на корабель де-небудь у Латинській Америці й відправляти це на північний схід Англії, для переробки в біопаливо”, - відзначив Душенес.
Для Гарі Блументала, президента консалтингової фірми World Perspectives, що спеціалізується на сільському господарстві зі штаб-квартирою у Вашингтоні, нові інвестиції великих фінансових гравців - це саме те, що потребує глобальне сільське господарство. Тут "можна маленькі шматочки об'єднати разом для підвищення продуктивності”, - вважає Блументал і додає, що “інвестиційні фонди бачать, що ця консолідація приносить їм вигоду. Але я говорю, що це - приносить вигоду кожному”.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас