"Укрнафта" схвалює перехід до нової формули розрахунку рентних платежів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" схвалює перехід до нової формули розрахунку рентних платежів

Енергетика
265
Прив'язка розміру рентних платежів на нафту і газовий конденсат до вартості нафти на Лондонській біржі буде сприяти пропорційному збільшенню надходжень рентних платежів залежно від динаміки зростання світових цін, прокоментували новий порядок розрахунки ренти у ВАТ "Укрнафта".
"Такий підхід в оподатковуванні підприємств нафтогазової галузі України буде сприяти збільшенню обсягів видобутку нафти", - відзначили в компанії, що є найбільшою в країні за обсягом видобутку нафти (3,16 млн тонн в 2007 році).
"Зменшення податкового навантаження у вигляді ренти за добуті вуглеводні дасть можливість збільшити видобуток нафти шляхом введення нових свердловин, що, у свою чергу, дасть можливість збільшити розмір відрахувань податку на прибуток", - додали в "Укрнафті".
У компанії також уточнили, що ці позитивні зміни відбулися завдяки оперативному внесенню відповідних пропозицій народним депутатом Ігорем Палицею, який до цього очолював "Укрнафту".
У той же час у компанії висловили жаль, що прийнятий закон знову відкладає вступ у силу спеціального закону "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат".
Як повідомлялося, прийняті Верховною Радою на цьому тижні поправки (що вступають у силу із 22 травня) припускають, що рентна плата за нафту і газовий конденсат буде щомісяця коректуватися з урахуванням співвідношення середньої ціни нафти Urals на Лондонській біржі і базової ціни нафти, у якості якої прийнята ціна $100 за барель.
До цього коригувальний коефіцієнт розраховувався інакше: розраховувалися відношення середньозваженої ціни на нафтових аукціонах, що проводяться раз на місяць на українській біржі за затвердженим урядом порядком, і митної ціни нафти, ввезеної з Росії в Україну, до базової ціни 1940,83 грн за тонну й із двох величин бралася найбільша.
Крім того, містилася норма, що значення цього коефіцієнта не може бути менше 1, що при виправленні була виключена. Як пояснив міністр фінансів Віктор Пинзеник, Мінфін погодився на відмову від неї, тому що ймовірність падіння ціни нафти нижче $100 за барель найближчим часом украй мала.
У прийнятому законі були затверджені нові базові ставки ренти, до яких застосовується коригувальний коефіцієнт: для нафти і газового конденсату, що добувають із глибини до 5000 м, вони збільшені з 1090 грн до 1529,9 грн за тонну, з більшої глибини - з 404 грн до 566,1 грн (або на 40%).
Коригувальний коефіцієнт Мінекономіки за квітень становив 1,7863, вартість бареля нафти Urals 27 травня знизилася в порівнянні з попереднім днем на $3,9 - до $122,79 за барель.
За розрахунками фахівців, перехід на нову методику розрахунку дозволить зменшити рентні платежі орієнтовно на 200 грн за тонну.
Крім того, Верховна Рада вирішила продовжити термін зупинки дії прийнятого на початку 2004 року закону "Про рентні платежі за нафту, природний газ і газовий конденсат" до 1 січня 2010 року. Цей закон, що передбачає більш вигідний для нафтогазових компаній розрахунок рентних платежів з урахуванням обсягів видобутку, гірничо-геологічних умов і ціни реалізації, з моменту прийняття щорічно припинявся законом про держбюджет.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас