Місячний обзор EUR/USD — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Місячний обзор EUR/USD

Валюта
399
Перший тиждень травня був обумовлений зростанням інтересу до долара США. Американські макроекономічні дані поступово стають помірковано позитивними, що дозволяє інвесторам розраховувати на те, що літній період може стати переломним для перспектив як американської економіки, так й американської валюти. Продуктивність праці перебуває на високому рівні та не супроводжує сильним зростом витрат на виробництво продукції.
Падіння попиту на імпорт з боку американців позитивно відображається на зовнішній торгівлі. Ділова активність у невиробничому секторі США у квітні несподівано виросла, що може служити сигналом того, що в економіці США починають з'являтися ознаки стабілізації. Індекс Інституту керування поставками (ISM) для невиробничої сфери у квітні виріс до 52,0, переборовши граничну оцінку 50,0, що означає, що в сервісній сфері, що є ключовою для економіки США, у квітні спостерігалося поліпшення ситуації.
Ключовими подіями першого тижня для європейської валюти стало засідання ЄЦБ і наступна прес-конференція глави банку Ж.К.Тріше. Як і слід було сподіватися, ЄЦБ залишив ключову процентну ставку без змін на рівні 4,0%. Голова ЄЦБ відзначив, що з'явилися ознаки вповільнення економічного росту в 1 кварталі, однак економічні показники як і раніше сильні. Одночасно Тріше повідомив, що рішення по ставці було прийнято одноголосно, в результаті ретельного вивчення даних з усіх боків.
Другий тиждень травня був відзначений ростом попиту на євро проти долара, чому сприяли рекордні ціни на нафту, а також ряд макроекономічних новин із США та Європи. Як стало відомо, індекс роздрібних продажів в США у квітні впав на 0,2% після росту на 0,2% в березні. Аналітики припускали, що обсяг роздрібних продажів у квітні залишиться без змін. Роздрібні продажі без врахування продажів автомобілів виросли у квітні на 0,5% проти прогнозу в 0,3%. Ціни на продукти харчування в США у квітні продемонстрували найзначніший зріст, починаючи з 1990 року. Продуктові ціни у квітні виросли на 0,9% у порівнянні з березнем.
Схоже, що прогнози ФРС в частині вповільнення росту цін на фоні вповільнення росту економіки поки збуваються. Дані, що вийшли, привели до різкого зниження курсу американської валюти, тому що дозволяють ФРС продовжити зниження процентних ставок. Неприємності для американської валюти почалися в публікації індексу ФРС Нью-Йорка, що характеризує стан ділової активності в обробній промисловості. Цей індекс у травні впав до -3,2 пункти проти 0,6 пункту у квітні. Аналітики, навпроти, очікували зростання значення індексу до 0,8%.
Дані говорять про те, що ситуація в обробній промисловості США досить складна. Причому особливу тривогу вселяє падіння підіндекса нових замовлень у травні до -0,46 з 0,06 у квітні. Європейських даних на тижні вийшло також чимало. Особливим сюрпризом стало повідомлення про те, що ВВП Єврозони в 1 кварталі значно виріс, так само, як і ВВП Німеччини та Франції, а інфляційний тиск виявився помірним. Економіка Єврозони в 1 кварталі продовжила рости, незважаючи на дорогу нафту, високу вартість євро й фінансову кризу. Економічний зріст був підтриманий сильним ростом двох основних європейський економік: німецької і європейської.
Економічний ріст у Німеччині виявився надзвичайно високим і досяг максимуму з 2 кварталу 2006 року. Як стало відомо, темпи росту європейської економіки в 1 кварталі склали 0,7% у порівнянні з 4 кварталом 2007 року й 2,2% у порівнянні з 1 кварталом 2007 року. Таким чином, квартальний ріст ВВП прискорився, але не змінився в порівнянні з аналогічним кварталом попереднього року. В 4 кварталі темпи росту європейської економіки склали 0,4% й 2,2% відповідно. Дані виявилися краще попередніх прогнозів. Аналітики очікували, що квартальний ріст ВВП Єврозони складе 0,5% і річний - 1,9%.
Друга половина травня пройшла під знаком корекції долара США проти європейської валюти. Технічно було зрозуміло, що ріст євро до максимумів на 1.6000, поки неможливо, що спричинило до зниження пари на 1.5500. З новин США варто відзначити такі як: дані за цінами виробників у США, цей індекс виріс досить помірковано на тлі зненацька стриманого росту цін на енергоносії й продукти харчування. Одночасно ріст базового індексу прискорився й виявився вдвічі вище, ніж припускали аналітики. PPI у США у квітні виріс на 0,2% відносно березня, коли індекс виріс на 1.1%. Базовий індекс, в якому не враховуються ціни на продукти харчування й енергоносії, виріс на 0,4% після росту на 0,2% минулого місяця.
Економісти очікували, що загальний індекс виросте на 0,4%, а базовий - на 0,2%. Більшість даних по Єврозоні стосувалося різноманітних аспектів ділової активності, ділових очікувань і бізнесу-клімату. Настрої в середовищі фінансових аналітиків й інституціональних інвесторів у Німеччині в травні знову погіршилися. Це підтверджує звіт німецького Центру економічних досліджень в Європі /ZEW/. Основною причиною погіршення настрою стала висока вартість євро й ризики росту інфляції. Індекс економічних очікувань, що розраховується інститутом, у травні впав до -41,4 у порівнянні з -40,7 у квітні.
Аналітики очікували, що значення індексу небагато виросте й складе -37,0. У виробничій сфері Німеччини попереднє значення індексу ділової активності знизилося в травні до 53.5 з 53,6 у квітні. Попередній індекс менеджерів з постачання для сфери послуг Німеччини в травні склав 53,7 проти 54,9 у квітні. Європейські дані мають неоднозначне забарвлення. По-перше, статистика, що публікується, підтверджує наростання інфляційного тиску, по-друге, вихідні дані свідчать про те, що майбутнє європейської економіки не так безхмарно, як хочуть бачити європейські монетарні влади. Побоювання стагфляції є все більше обґрунтованими, що робить положення ЄЦБ особливо складним. Він практично не має змоги якимось чином впливати на ситуацію.
Вцілому місяць травень закінчився на гарній ноті для долара США. Все-таки, як з технічної, так і з фундаментальної точки зору положення долара викликає безліч питань, всі основні валютні пари закрилися за підсумками місяця на серединних рівнях, що може привести до ймовірності, як до руху на користь долара, так і проти нього. З положення котирувань на кінець травня ми може зробити висновок про те, що влітку ми можемо побачити діапазонну торгівлю навколо цих рівнів, якщо, звичайно, не відбудеться щось непередбачене. Ріст цін на нафту й продукти харчування являють собою найбільший ризик для збереження цінової стабільності в усім світі на даний момент. Тим більше що зовсім незрозуміло, як із цим боротися.
За матеріалами:
xDirect
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас