Одеса скине хліб на картку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одеса скине хліб на картку

Аграрний ринок
325
Одеська влада припинила виплату дотацій на здешевлення хліба "Одеському короваю", перейшовши на систему адресної допомоги незаможним
З 1 червня Одеський муніципалітет не виплачує регіональному хлібному монополістові - компанії "Одеський коровай" дотацій на здешевлення соціальних сортів хліба. Хліб пшеничний і житній, що раніше коштували 0,96 грн. і 1,04 грн. відповідно, тепер реалізуються за ринковими цінами, однак компенсувати різницю влада має намір шляхом прямих дотацій населенню.
Як пояснили в міськраді, бюджетні кошти, призначені для дотування пекарів, були в повному обсязі перекинені на нову програму - "Соціальна картка одесита". "Заведені спеціальні картки, на які ми перераховуємо гроші, - говорить Наталя Жохова, співробітник управління соціального захисту населення та праці Одеської міськради.- Розплачуючись у магазині, покупець проводить карткою через термінал, і ціна хліба здешевлюється. Ці термінали, установлені в рамках програми, є не в кожному магазині, але в достатній кількості по місту". Партнером по програмі виступає АКБ "Імексбанк", що забезпечив близько 60 терміналів. За словами Наталі Жохової, на дешевий хліб для населення влада витратить близько 5 млн. грн. "До квітня було 1,350 млн. грн. - ці кошти направлялися "Одеському короваю", з 1 квітня 3,750 млн. грн., які витрачають на цю програму", - говорить вона.
На думку чиновників, нова кампанія здешевлення хліба буде ефективнішою від попередньої. За словами керівника управління фінансів Одеської міськради Світлани Бедреги, "Соціальна картка одесита" - програма більш вузькоорієнтована, у той час як, що діяла раніше практика, дозволяла придбати здешевлений хліб усім без винятку. "Дешевого хліба пенсіонерам найчастіше не вистачало", - говорить вона. Експерти вважають, що подібна практика може бути більш вигідною для міської влади. "Це відносно невеликі суми, з огляду на те, що багато хліба людина не з'їсть", - говорить генеральний директор об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.
У холдингу "Т і С", у який входить ВАТ "Одеський коровай", відзначають, що нова система не йде врозріз із побажаннями компанії. "Ми завжди виступали за те, щоб було дотування соціальних сортів - для підприємства або для населення, - говорить Юлія Шейко, прес-секретар холдингу "Т і С".- Раніше ми відпускали деяку кількість хліба за пільговою ціною в обговорених міськрадою обсягах. Виробництво цих обсягів було для нас нерентабельно - ціна 0,96 грн. була найнижчою в Україні". За її словами, визначена міськрадою кількість хліба для компенсації цілком достатня і відповідає біологічним нормам. "Передбачається компенсація покупки 10 буханок хліба на місяць. Це чимало", - відзначила вона.
Власниками платіжної картки в Одесі стануть, у першу чергу, малозабезпечені одесити, що перебувають на обліку в районних територіальних центрах управління соціального захисту та праці (21 тис. чоловік), пенсіонери за віком, що одержують мінімальний розмір пенсії; інваліди 1 групи загального захворювання, розмір пенсії яких не перевищує двох прожиткових мінімумів; діти-інваліди у віці до 18 років; інваліди з дитинства; сироти у віці до 23 років; діти, що знаходяться під опікою і піклуванням; багатодітні матері та неповнолітні діти з багатодітних сімей.
За підрахунками міськради, хлібобулочні вироби за пільговими цінами (сума щомісячного одержання становить 9 грн. на людину) будуть одержувати близько 50 тис. одеситів.
"Одеський коровай" створений в 1997 р. на базі одеських хлібозаводів №2, 4, 5, випускає близько 220 т хліба на добу. На регіональному ринку частка підприємства становить близько 70%. Холдинг "Т і C" управляє хлібопекарськими підприємствами в Криму та одеському регіоні. Загальна потужність підприємств холдингу становить близько 700 т хлібобулочних виробів і до 500 т борошна на добу. Компанія займає більше 5% ринку хліба. Контролюють компанію Володимир Слабовський і Михайло Табачник.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас