Інвестори намагаються захиститися від інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори намагаються захиститися від інфляції

Казна та Політика
886
Інфляція, що вже б'є по споживачах і знижує прибутки корпорацій, може відбитися і на доходах інвесторів, якщо вони не проявлять обачність.
Поки неможливо сказати, чи надовго інфляція залишиться високою, але безсумнівно, що ціни на предмети першої необхідності, особливо - паливо і продовольство, рвуться нагору. Якщо інфляція пустить коріння, від неї буде важко позбутися, і це тривожить економістів, інвесторів і центробанки, які встановлюють процентні ставки в усім світі.
Існують інвестиційні стратегії, які можуть захистити портфелі від інфляції, але мало кому з інвесторів удасться повною мірою врятуватися від деструктивного впливу інфляції на економіку та фінансові ринки.
Президент Федерального банку Далласа Ричард Фішер недавно показав, до якої міри ФРС стурбована інфляцією. "Інфляція, - цитує Фішера BusinessWeek, - це страшний звір, що, якщо не посадити його в клітку, пожирає заощадження, знищує купівельну спроможність споживачів, зменшує доходи з капіталу, підриває вірогідність фінансової звітності, відволікає увагу керівництва корпорацій, зменшує зростання зайнятості та зарплат і вибиває ґрунт з-під ніг у валюти".
І це не всі проблеми, які приносить із собою інфляція. Ліки від інфляції - підвищення процентних ставок - можуть виявитися гіршою проблемою. Підвищення вартості кредитування може не тільки сповільнити зростання і без того слабкої американської економіки, але й збільшити кризу на ринку житла.
Хоча інвестори можуть дещо зробити, щоб підготуватися до інфляції, мало хто напевно здолає всі її наслідки. Це тривожить, тому що ознаки інфляції останнім часом видні всюди.
1 червня Dow Chemical (DOW) підвищила ціни на свою продукцію на 20%, після того як керівники компанії оголосили, що її рахунки за електроенергію і сировину виросли на 42% у порівнянні з минулим роком.
У квітні індекс споживчих цін у США виріс на 3,9% у порівнянні з минулим роком, ціни на енергію підвищилися на 15,9%, а ціни на продовольство - на 5,1%. ФРС недавно підвищила прогноз інфляційних очікувань із 3,1% до 3,4%, тобто на процентний пункт у порівнянні з початком нинішнього року.
І це не тільки американська проблема. Європейський Центробанк не знижує процентні ставки, побоюючись інфляції. Багато економік, що розвиваються, теж зіткнулися зі збільшенням витрат.
На думку аналітиків, світова економіка як і раніше сильна, і це передбачає високий попит на природні ресурси. У результаті ціни на енергоносії та інші сировинні товари піднялися до рекордного рівня.
Незважаючи на всі побоювання, неможливо говорити про високу інфляцію як про даність. Прибутковість дворічних облігацій американського Казначейства залишається на рівні 2,5%, і це наводить на думку, що облігаційні трейдери не чекають стрибка інфляції. Слабка економіка знижує попит на товари і послуги, що може запобігти інфляції.
Якщо стрибок інфляції все-таки відбудеться, інвестори опиняться перед дилемою. Прибутковість державних облігацій, цілком ймовірно, буде рости разом з інфляцією, а вартість облігацій у портфелях може впасти. Було б спокусливо вкласти всі гроші в готівку, але інфляція підірве купівельну спроможність цієї готівки.
Питання в тому, як інвесторам готуватися до тривалого періоду зростання інфляції. Простим варіантом є захищені від інфляції цінні папери Американського казначейства, облігації, прибутковість яких індексується за індексом споживчих цін. Однак прибутковість цих паперів низька, а індексування орієнтоване за урядовими оцінками інфляції, які, на думку більшості аналітиків, занижені.
"Класичну формулу" поведінки в період інфляції висловив BusinessWeek Вільям Рутерфорд із Rutherford Investment Management: "Купувати предмети і робити борги". Під "предметами" прийнято розуміти нерухомість і сировинні товари, і коли ціни на них ростуть, віддавати борги легше. Однак це ризикована стратегія. Ціни на сировинні товари нестійкі і, можливо, наближаються до рівня "бульбашок". Одночасно нерухомість це, мабуть, єдине, на що ціни в США і Європі падають. До того ж імовірна реакція влади на інфляцію - підвищення процентних ставок - утруднить рефінансування високого рівня боргу.
Експерти пропонують інвесторам, що прагнуть захистити свої портфелі, шукати компанії, які мають стабільні конкурентні переваги. Попит на їхню продукцію настільки високий, що збільшення витрат на сировину і матеріали легко переноситься на споживачів. У числі таких компаній нерідко називають таких творців інноваційних продуктів як Apple (AAPL), Intuitive Surgical (ISRG), що створила технологію роботизованої хірургії.
У часи інфляції експерти також рекомендують шукати компанії, що мають можливість установлювати ціни. Судячи з тому, що зробила днями Dow Chemical, у неї така можливість є. Ще одним варіантом є компанії, що виробляють предмети першої необхідності, такі як Procter & Gamble (PG), Kellogg (K) і General Mills (GIS). "Зрештою, людям потрібно їсти", - сказав Рутерфорд.
У часи, коли інфляція росте, говорять експерти, інвесторам варто звернути увагу на невеликі компанії, які демонструють гарні показники в періоди негативних процентних ставок, тобто тоді, коли ставки нижчі від рівня інфляції.
Деякі інвестиційні фонди інвестують невеликі частини портфелів своїх клієнтів у безпосередню причину інфляції - сировинні товари. Одні використовують торговані індексні фонди, такі як PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund (DBC) або Vanguard Energy Fund (VGENX). Інші говорять про небезпеку інвестицій у фонди, які зосереджені на таких товарах як нафта і золото, ціни на які вони вважають нестійкими. Ця група аналітиків рекомендує інвестувати в сировинні товари через великі диверсифіковані видобувні компанії, такі як BHP Billiton (BHP) або Rio Tinto (RTP).
Ринки сировинних товарів орієнтовані на гіперінфляцію, ринки облігацій прогнозують низьку інфляцію. Очевидно, що хтось помиляється, питання в тому, хто.
Інвестори заробляють на тому, що правильно пророкують майбутнє. Але інфляція у великій мірі утрудняє прогнозування напрямку, у якому підуть економіка і біржі. Інвесторам залишається сподіватися, що вона не вирветься з-під контролю.
Наталя Хмелик
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас