Кому потрібні долари — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому потрібні долари

Валюта
5979
Сьогодні Держкомстат розкриє одну з головних інтриг місяця - скорочується інфляція в країні чи ні. Прем'єр Юлія Тимошенко вже оголосила, що в травні країна, швидше за все, "вийде практично на зупинку зростання інфляції". Правда, із секретаріату президента злегка підправили прем'єра, озвучивши прогноз 1%.
Насправді це однаково дуже багато, особливо якщо врахувати, що в травні завжди починався сезон її уповільнення. Якщо заглянути в архіви Держкомстату, то в травні останній раз ціни росли зі швидкістю 1% і більше вісім років тому. Якщо порівнювати з рекордним минулим роком, зростання цін зараз удвічі швидше. Ми не маємо даних про увесь світ, від багатьох країн дійсно чутні дані про багаторічні рекорди, але в Європі і навіть у СНД Україна - уперше рекордсмен за цим показником. Показники місячної давнини в нас майже вдвічі вищі, ніж у сусідів - Росії, Білорусії, Молдови.
Один відомий експерт днями в режимі off-records мені сказав, що так багато ризиків, з якими доводиться мати справу всій економіці, він і не пригадає. Збільшення світових цін на нафту (майже на третину всього за півроку) і як наслідок - на газ; світова інфляція на світових ринках продовольства, що давно імпортується нами разом з імпортними товарами; вступ у силу нових митних ставок - у зв'язку зі вступом України у СОТ. І нарешті долар, що падає, на якому усе ще дуже сильно зав'язана вся наша економіка.
В останньому питанні якось ні в кого не спостерігається єдності. Одні говорять, що, мовляв, долар усе ще має багато прихованих резервів, американські компанії все-таки володіють ледве не третиною всіх активів у світі, і - у загальному - у найближчі місяці долар відіграє своє. Тому саме час долари скуповувати. Інші говорять, що ситуація історичного масштабу - рубікон пройдений, і тепер разом з доларом почне здуватися і вся американська економіка.
Американська економіка дійсно дуже незвичайна. Держборг США торік перевищив $9 трлн., або близько 70% ВВП. З урахуванням корпоративних боргів це буде вже декілька ВВП. А якщо подивитися на динаміку зростання боргів США, виходить наступне: в 70-і приріст ВВП цієї країни на кожен $1 супроводжувався збільшенням боргу десь на $1,7. В 90-і кожен долар приросту ВВП супроводжувався збільшенням боргу на $3,6. І от. Тільки щорічне обслуговування всього сукупного боргу для американської економіки сьогодні може коштувати до $7 трлн.
Ті, хто говорить, що рубікон пройдено, пошепки пояснюють, мовляв, ми, як майже сотня країн-бенефіціарів нинішньої валютної системи, уже на грані здуття слідом за нею. Звідси і така жара із цінами на ресурси в усім світі, звідси - слідом за доларом і його невиразною перспективою - спустошення наших гаманців з кожним місяцем.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас