Активи відкритих інвестиційних фондів знецінились всього на 9,4 млн гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Активи відкритих інвестиційних фондів знецінились всього на 9,4 млн гривень

Фондовий ринок
264
Минулого місяця за рахунок зростання українського фондового ринку - на 6,67% - відтік коштів з відкритих інвестиційних фондів скоротився в п'ять разів. При цьому вперше з лютого фонди не були збиткові - їхня середня прибутковість склала 0,78%. Тому учасники ринку прогнозують у червні стабілізацію ситуації - різких коливань індексу вони вже не чекають.
Учора Українська асоціація інвестиційного бізнесу повідомила, що темпи падіння вартості чистих активів (ВЧА) відкритих інвестфондів у травні скоротилися в п'ять разів - з 58,18 млн грн до 9,44 млн грн. Активи всіх відкритих фондів були оцінені в 476,92 млн грн, що на 1,98% менше, ніж у квітні.
Навіть високий прибуток фондів - другий раз із початку року їхня середня прибутковість виявилася позитивною - на рівні 0,78% (у квітні впав на 2,17%) не втримав вкладників від вилучення своїх коштів. Гарні показники відкритих інвестиційних фондів були забезпечені зростанням індексу ПФТС на 6,67% (у квітні впав на 10,85%).
Падіння ринку виявилося точковим. Найбільше зменшення ВЧА показав найбільший фонд "Парекс український збалансований фонд" (частка ринку 37,43%) - на 9,408 млн грн, незважаючи на те, що в середині травня у фонд надійшло 30 млн грн. "Відчутна позитивна прибутковість фонду в першій половині травня вселила оптимізм в інвесторів, але зростання було нетривалим, і вартість сертифікатів знову відновила падіння", - сказав директор з маркетингу КУА "Парекс ассет менеджмент Україна" Костянтин Гришко.
Також сильно знецінилися активи фонду "Конкорд Достаток" - на 5,028 млн грн. Директор зі стратегічного розвитку КУА Concorde Asset Management Тарас Лановик пояснює зниження ВЧА фонду виходом з нього інвесторів, що зазнають психологічний дискомфорт через тривалий "ведмежий" тренд і зниженням цін по низці важливих позицій у портфелі акцій фонду. "Наприклад, вартість акцій "Азовобщемаша" знизилася на 3,4%, МЗВМ - на 2,5%, акцій Харківобленерго - на 8,7%. Але ми зберігаємо ці позиції в портфелі через їхній високий потенціал", - сказав він.
Найбільший приріст виявився у фонду "Альтус збалансований" - на 5,357 млн грн. Начальник інвестиційно-аналітичного департаменту КУА "Альтус есетс актівітіс" Ірина Івашина говорить, що приріст активів фонду був забезпечений за рахунок розміщення його коштів в інструменти з фіксованою прибутковістю, банківські депозити, операції РЕПО.
На тлі зниження ВЧА відкритих фондів зменшилася і кількість розміщених сертифікатів - на 5,17%. Найбільше сертифікатів зменшилося в "Бонум Оптимуму" (на 21,23%) і "ПІО Глобал-фонд збалансований оптимальний" (на 17,44%). Директор з управління активами КУА "ПІО Глобал Україна" Сергій Уткін говорить, що зниження кількості сертифікатів відбулося після різкого зростання ринку, коли інвестори зафіксували прибуток.
Виходячи із цих даних, учасники ринку прогнозують, що влітку великого відтоку-припливу коштів у фонди не буде. "Зараз виходити з фондів нема рації. Інвестор повинен розуміти, що піврічне падіння ринок відіграє за один-два місяці", - упевнена Ірина Івашина. "Улітку ринок буде перебувати в боковому тренді, і великого припливу коштів і прибутковості не варто очікувати. Зростання відновиться у вересні-жовтні", - вважає Уткін.
Прибутковість фінансових інструментів у травні, %
Джерело: УАІБ
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас