Причина і наслідок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Причина і наслідок

Валюта
1214
Міністерство економіки повідомило, що зміцнення гривні дозволить населенню заощадити 3,5 млрд грн і знизить зростання цін цього року на 1,5-2%. За здешевлення споживчого імпорту заплатить економіка в цілому - прибуток промисловості знизиться на 3 млрд грн, а темпи зростання ВВП - на 0,6%. Експерти називають такі прогнози надмірно оптимістичними.
Міністр економіки Богдан Данилишин оприлюднив на сайті міністерства прогноз впливу на економіку України зміцнення офіційного курсу гривні до долара США на 20 коп. - до 4,85 грн/$.
Міністр упевнений, що ревальвація буде стимулювати приплив інвестицій (економія на зменшенні вартості машинобудівного імпорту складе 2 млрд грн), здешевить обслуговування зовнішніх держпозик (на 190 млн грн) і продуктів проміжного споживання (енергоносіїв та інвестиційного імпорту), що повинно загальмувати промислову інфляцію.
Однак більше за всіх виграють споживачі - їхні витрати в 2008 році завдяки ревальвації гривні знизяться майже на 3,5 млрд грн. Це повинно зменшити річну інфляцію на 1,5-2% від рівня, що був би досяжний при офіційному курсі 5,05 грн/$.
Яку інфляцію чекали в Мінекономіки, Данилишин не уточнив, але підрахував, що і на продуктах харчування, і на одязі українці заощадять по 0,5 млрд грн (див. довідку).
Міністр також визнав, що ревальвація гривні має і негативні наслідки, у першу чергу для нетто-експортерів. Валовий прибуток промислових підприємств, що працюють на експорт, знизиться на 3 млрд грн. Найбільше падіння валового прибутку очікується в металургії (2,5 млрд грн), транспортній галузі (804 млн грн), харчовій (274 млн грн) і машинобудуванні (255 млн грн). "Дуже гарна зовнішньоекономічна кон'юнктура, коли ціни на метал у світі ростуть темпами понад 50%, дозволяє частково компенсувати експортерам негативні наслідки від ревальвації", - упевнений Данилишин.
Тому ключовий ризик ревальвації гривні - гальмування темпів промислового виробництва - у розрахунках Мінекономіки виглядає не загрозливим. У порівнянні з очікуваними темпами зростання ВВП (6,8% в 2008 році) тепер прогнозується їхнє зниження "у межах 0,3-0,6 процентних пункту". Галузі, які виграють від ревальвації, у звіті не зазначені, але це, швидше за все, будуть імпортери. Бюджет втратить від зниження податків з імпорту і від зменшення зовнішніх позик 2 млрд грн, підрахував Богдан Данилишин.
З висновками міністра економіки не погоджуються ні представники опозиції, ні експерти. На їхню думку, такі прогнози надто оптимістичні. "Розглядати ревальвацію як інструмент боротьби з інфляцією можна при помірних її темпах - у межах 10%, як це було в 2005 році, - говорить заступник голови комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів). - При нинішніх темпах зростання цін (у квітні середньорічна інфляція склала 30,2%) ці заходи не дадуть навіть такого невисокого результату". Президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров упевнений, що "вплив ревальвації має крок два-три місяці, а тому ми побачимо наслідки до серпня". Відповідно, вплив на інфляцію буде значно меншим.
Експерти не згодні і з ризиками для ВВП. "У контексті позитивного світового попиту зміцнення гривні погіршить лише маржу підприємств, але практично не вплине на темпи їхнього виробництва", - упевнена аналітик ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
При цьому звіт міністра економіки не містить інші негативні наслідки ревальвації, наприклад погіршення платіжного балансу. "Результатом ревальвації стало збільшення ризику того, що цього року сальдо платіжного балансу може стати негативним", - побоюється Данилишин.
Відносна економія населення від ревальвації гривні за рахунок здешевлення імпорту продукції низки галузей, млн грн
Джерело: Мінекономіки
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас