Підвищення цін на бензин і газ викликало масові хвилювання в Індії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення цін на бензин і газ викликало масові хвилювання в Індії

Енергетика
285
Ліва і права опозиції почали в Індії масову кампанію протесту проти невтримного зростання цін. 5 червня з ранку 12-годинним страйком охоплено 14-мільйонне місто Колката в штаті Західна Бенгалія.
У місті припинена робота громадського транспорту, скасовані рейси пасажирських поїздів, закрито багато установ, торговельні комплекси і ринки. З ініціативи правлячого в штаті Лівого фронту там проходить серія вуличних ходів і мітингів. Подібні маніфестації відбудуться в інших великих індійських містах і регіонах, де сильні позиції лівих, повідомляє ІТАР-ТАРС.
Компартія Індії (марксистська) назвала оголошене в середу урядом підвищення цін на автомобільне паливо ф на зріджений газ як спробу звалити "невиправданий тягар" на простих людей.
Праві опозиційні сили на чолі з індуїстською Бхаратія джаната парті також оголосили про початок масових акцій протесту. В індійській столиці основна маніфестація призначена на 6 червня.
Виступаючи напередодні з телезверненням до нації, прем'єр-міністр Манмохан Сінгх назвав підвищення цін на паливо "неминучим заходом". "Є межі, до яких ми можемо втримувати споживчі ціни незачепленими зростанням витрат на імпорт", - відзначив він.
Уряд Індії оголосив про підвищення з 5 червня цін на паливо в середньому більш ніж на 10%. Це непопулярне рішення направлене на підтримку державних нафтокомпаній, які втрачають величезні гроші, торгуючи паливом за цінами нижчими від ринкових, повідомила "Газета GZT.ru".
Напередодні компанії попередили уряд про скорочення постачання палива, якщо влада терміново не вирішить проблему ліквідності. Уряд вирішив знизити навантаження на нафтокомпанії, підвищивши ціни для споживачів при одночасному зниженні акцизу та мит. У підсумку ціну на літр бензину дозволили підняти приблизно на 11%, на дизельне паливо - на 8%. Найбільше подорожчають газові балони, на яких готує їжу більша частина населення Індії - їхня ціна збільшується на 14%.
"У них закінчувалися гроші, їм не було за що закуповувати паливо, що могло вилитися в дефіцит бензину на ринку", - пояснив рішення уряду на прес-конференції в Нью-Делі заступник міністра нафти Шрінівасан. Паралельно уряд обнулив мита на імпорт сирої нафти, а мита на бензин і дизпаливо урізані в три рази - до 2,5%.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас