Чи є у вас Генплан, або Кому вигідне перепланування Києва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є у вас Генплан, або Кому вигідне перепланування Києва

Нерухомість
619
Новий Генплан Києва потрібний, щоб узаконити ділянки, віддані під забудову всупереч існуючому плану, вважають архітектори
Забудова насамперед. Одна з перших поствиборних заяв нового-старого мера стосувалася саме цієї теми. Леонід Черновецький звернувся до колег з 20 європейських міст із пропозицією надати своїх кращих архітекторів для роботи над новим Генпланом Києва. Поки закордонні зодчі міркують над пропозицією, вітчизняні архітектори протестують - і проти самої ідеї перекроїти столицю, і проти того, щоб доручити цю справу іноземцям.
Чинний Генеральний план забудови Києва був розроблений в 2002 році і дійсний до 2020-го. Навіщо ж міській владі знадобилося писати новий усього лише через 6 років? "Ефективне керування містом, його розвитком і забудовою можливе тільки за умови грамотно побудованого, науково обґрунтованого Генплану", - пояснює своє рішення столичний градоначальник, що вважає існуючий документ застарілим. Архітектори іншої думки: міськраді потрібно узаконити ті ділянки, які віддавалися під забудову всупереч нинішньому плану.
Узаконити "творчість"
Нині чинний Генплан, так само як і три попередні, розробляли фахівці інституту "Київгенплан". Відтепер усе буде інакше - при муніципалітеті із грудня минулого року діє Центр містобудування та архітектури. Він і буде займатися підготовкою нового документа. Такі перестановки необхідні міськраді, щоб узаконити деякі свої рішення, вважає заступник директора інституту "Київгенплан" Володимир Желтовський. "Торік вони відвели сотні гектарів парків і зелених зон під забудову, а щоб відзвітувати перед прокуратурою, необхідно, щоб за Генпланом було те, що там побудовано", - пояснив він.
Таку позицію Київгенплану можна було б пояснити образою на міську владу за те, що їх відсторонили від роботи, але із представниками інституту згодні і члени Національної спілки архітекторів України.
"Зони, відведені для розвитку комунального господарства, віддаються під житло - дійсно є бажання узаконити ці рішення. І найвигідніше говорити, що Генерального плану нема, що потрібний зовсім новий", - підтвердив віце-президент організації Юрій Ходяков.
Але спірна забудова - не єдина причина зміни Генплану. Міські чиновники просто не встигають виконувати те, що було заплановано архітекторами. "У нас намічалось до 2020 року будівництво близько 100 транспортних розв'язок різних рівнів, сьогодні вже 2008 рік і за ці шість років будують тільки одну Московську площу. Іде відставання в будівництві метрополітену на Троєщину", - ремствує Желтовський.
Є ймовірність, що в новому варіанті Генплану всі "незручні" і важкі до виконання моменти будуть підігнані під реалії сьогоднішнього дня.
Переробити не можна замінити
"Планові" ідеї київської мерії довго та активно обговорювалися в Національній спілці архітекторів України. І її члени пропонують міськраді свій варіант - перш ніж вносити які-небудь зміни в Генплан, зробити ревізію того, як він виконується. "Потрібно підготувати документ, де в тексті, у цифрах і графіках буде відображено три моменти: що зроблено, що не зроблено і що зроблено не так. Після цього можна буде говорити про внесення поправок у чинний Генплан, але не про створення нового" - радить Ходяков.
З ним згодний і колега Георгій Гуренков, що 30 років пропрацював в "Київпроекті" і брав участь у будівництві багатьох столичних мікрорайонів. Своїм баченням він поділився з інтернет-газетою "Сейчас": "Те, що закладено в існуючому Генплані, не так погано, але над ним потрібно працювати щодня, адже життя диктує свої зміни. П'ять років тому ніхто і подумати не міг, що по місту не можна буде проїхати на машині".
Але якими б не були розумними, обґрунтованими і гарними поради архітекторів, міська влада навряд чи до них прислухається. Адже будь-яка ревізія зробленого розкриє ті численні поправки, які вносилися ледве не на кожній сесії.
Закордон нам допоможе?
До розробки нового Генплану Черновецький збирається залучити архітекторів з 20 міст світу. Але як же бути з таким поняттям, як державна таємниця? Адже розроблювачеві генплану стане відомо розташування всіх стратегічних об'єктів. Українські проектні організації для роботи в містобудуванні одержують ліцензію в СБУ через Комітет з охорони державної таємниці.
У Центрі містобудування та архітектури пояснили, що ніякого допуску до секретних даних іноземці не одержать. Від ідеї конкурсу на кращий Генплан, що Леонід Черновецький висував пару років тому, відмовилися. Фахівці зі світовим ім'ям будуть виступати тільки як консультанти й, у крайньому випадку, одержать замовлення на розробку окремих проектів.
Сама по собі ідея участі іноземних колег у роботі над розвитком столиці непогана, говорять київські зодчі. За словами Георгія Гуренкова, потрібно глянути на проблеми міста свіжим поглядом. Але при цьому варто враховувати особливості більш ніж півторатисячолітнього Києва.
"Нам часто наводять приклад Астани, де дійсно проводився конкурс на Генеральний план, але ж там зовсім інша ситуація, для Києва непридатна. Колишній 100-тисячний Цілиноград спроектували як в 8 разів більше місто. Їм було за рахунок чого розширятися - там навколо тільки степ", - розповідає Юрій Ходяков.
5 червня Леонід Черновецький і члени Національної спілки архітекторів України зустрічаються із президентом Міжнародної спілки архітекторів. Вітчизняні фахівці не залишають надії, що після цієї зустрічі столичний градоначальник прислухається хоча б до деяких професійних порад.
Олена Павленко
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас