Мінекономіки дивиться всередину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки дивиться всередину

Казна та Політика
275
Уряд пропонує до 2012 року вкласти понад 80 млрд грн у розвиток внутрішнього товарного ринку. Втім, чиновники визнають, що ця сума відображає лише потреби економіки, тому бізнесу не варто розраховувати на бюджетні кошти. Проте в парламентській коаліції готові включити нову програму в бюджет поточного року навіть без візи фінансового міністерства.
Міністерство економіки оприлюднило проект концепції державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку на 2008-2012 роки. Необхідність її прийняття викликана результатами дослідження Всесвітнього економічного форуму: Україна за розміром внутрішнього ринку зайняла в 2007-2008 роках 27-е місце серед 131 країни, тоді як за ефективністю товарних ринків - лише 101-е. Таку низьку конкурентноздатність України в міністерстві пояснили падінням на внутрішньому ринку та у структурі експорту частки продукції з високою доданою вартістю.
"У структурі пропозиції механічного обладнання частка імпорту становить 68%, у той час як готових продуктів харчування - 11%, - говориться в документі. - Цей фактор буде одним з основних при гальмуванні темпів економічного зростання в середньо- і довгостроковій перспективі внаслідок скорочення запасів природних ресурсів і зниження ефективності їхньої переробки".
Швидкими темпами падає частка українських товарів й у роздрібній торгівлі - з 75,3-74% в 2000-2003 роках до 64,5% в 2007 році (докладніше див. довідку).
Мінекономіки бачить два шляхи збільшення ефективності внутрішнього товарного ринку: зниження інфляційних витрат за допомогою нарощування імпорту (цей спосіб використовувався в 2005-2006 роках) або створення умов для збільшення частки українських інноваційних товарів (оптимальний варіант).
При цьому міністерство пропонує стандартний набір методів розвитку товарного ринку: забезпечення умов для сумлінної конкуренції між імпортерами і вітчизняними виробниками, поліпшення підприємницького клімату або зростання частки нецінової і цінової конкурентноздатності.
Несподіваною стала лише названа сума необхідних інвестицій - 81,5 млрд грн (див. довідку). З них на розвиток регуляторної політики Мінекономіки просить усього 572,4 млн грн, а основну частину коштів - 80,829 млрд грн - пропонує розділити між Мінагрополітики і Мінпромполітики. Аграріям обіцяють кредити на модернізацію м'ясо-молочного виробництва і на створення мережі оптових ринків, а промисловцям - на модернізацію їхніх підприємств. Ці проекти не подобаються лише Мінфіну - відомство поки не схвалило такі обсяги фінансування.
Втім, у Мінпромполітики повідомили, що не мають наміру просити 40,4 млрд грн із бюджету. "Для модернізації промисловості необхідна така сума, але шляхи надходження коштів різні: і прямі інвестиції, і створення пільгового податкового режиму, і продаж держмайна, - розповів директор департаменту фінансово-економічного забезпечення промисловості Микола Кондрашов. - Але основні рекомендації стосувалися тарифної і податкової підтримки інноваційних підприємств". Одержати коментарі в МінАПК учора не вдалося.
Незважаючи на те що Мінфін ще не погодив ці проекти, голова комітету Верховної ради з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (БЮТ) повідомила, що фінансування цієї концепції може бути включено в бюджет уже в 2008 році. "Ми маємо намір найближчим часом розглянути цю концепцію та оцінити її перспективи. Якщо передбачувані цілі будуть відповідати витратам, збільшення дохідної частини бюджету на 20 млрд грн дає можливість включити її у видаткову частину", - відзначив депутат. Королевська наполягає, що Кабмін повинен фінансувати програму в повному обсязі.
Вартість проектів концепції, млн грн
* Обсяги і джерела коштів не затверджені Мінфіном
Джерело: Мінекономіки
Частка продажу українських товарів на внутрішньому ринку в 2007 році, %
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас