Українські підприємства будуть постачати обладнання "Газпрому" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські підприємства будуть постачати обладнання "Газпрому"

Казна та Політика
302
Українські машинобудівні підприємства в найближчі роки можуть значно збільшити обсяги поставок своєї продукції в Росію. Сумське НПО ім. Фрунзе одержало контракт на постачання компресорного устаткування російському "Газпрому" на суму $60 млн, обійшовши в тендері російських і закордонних конкурентів.
Однак це не останнє замовлення російської монополії. В "Газпромі" мають намір збільшити обсяг закупівель в Україні до $600 млн на рік. Це значно підвищить інтерес інвесторів не тільки до сумського заводу, але й у цілому до підприємств нафтогазового машинобудування.
ВАТ "Науково-виробниче об'єднання імені Фрунзе" - найбільший у Європі виробник обладнання для нафтової, газової та хімічної промисловості. 2007 рік підприємство закінчило із чистим прибутком 102,449 млн грн. НПО ім. Фрунзе контролює група "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина.
Учора ВАТ "Сумське НПО ім. Фрунзе" заявило, що початок поставки компресорного устаткування, призначеного для утилізації попутного нафтового газу на Уренгойському родовищі. Замовником устаткування на загальну суму $60 млн виступив "Газпром". Поставка компресорів повинна завершитися до кінця липня. На підприємстві заявляють, що компресори, які будуть поставлені "Газпрому", відрізняються від тих, що використовуються в лінійних газопроводах. "Ми освоїли виробництво цієї продукції десять років тому, але основним його замовником дотепер була Середня Азія", - сказано в повідомленні компанії.
Як розповіло високопоставлене джерело в ТОВ "Газкомплектімпекс" ("дочка" "Газпрому", що займається закупівлями необхідного обладнання), серед інших можливих постачальників устаткування розглядалися російське НПО "Сатурн" і General Electric (США). Однак продукція першого не підійшла за якісними характеристиками, а американські компресори виявилися на 40% дорожчими від продукції Сумського НПО ім. Фрунзе. Співрозмовник у компанії заявив, що завдяки низькій ціні і якісним характеристикам продукція українських виробників більш конкурентноздатна в Росії.
За його словами, обсяг щорічних закупівель обладнання в Україні найближчим часом може збільшитися з $180-200 млн до $500-600 млн. Нагадаємо, "Газпром" торік почав будівництво газопроводів "Північний потік" (вартість проекту $12 млрд) і "Південний потік" ($10 млрд). Найближчим часом компанія має намір почати будівництво Прикаспійського газопроводу ($1,5 млрд) і трубопроводу "Ямал-Європа-2" ($2,6 млрд).
Генеральний директор ЗАТ "Харківавтоматика" Євген Кисель вважає, що збільшення попиту "Газпрому" на українське нафтогазове обладнання приведе до збільшення інвестиційної привабливості всього сегмента. "Пік будівельних проектів "Газпрому" припаде на 2008-2012 роки. Природно, у цей період обсяг продажів нафтогазового машинобудування буде рости. Це значно збільшить привабливість сегмента як для портфельних, так і для промислових інвесторів", - погоджується з ним аналітик ІК "Уралсиб" Кирило Чуйко.
На його думку, збільшення замовлень "Газпрому" дозволить наростити виробництво нафтогазового обладнання в три рази. Нагадаємо, що, за даними Мінпромполітики, торік виробництво продукції енергетичного машинобудування збільшилося на 15%, а продукції нафтогазового машинобудування - усього на 9%.
Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва вважає, що збільшення попиту на обладнання з боку "Газпрому" може привести до додаткових угод M&A. На її думку, мова може йти про покупку нових активів корпорацією "Енергетичний стандарт" і російськими машинобудівними холдингами. Нагадаємо, раніше про свій намір інвестувати в покупку об'єктів нафтогазового машинобудування в Україні також заявляли російська корпорації "Гідромашсервіс" і "Ренова" Віктора Вексельберга. Євген Кисель відзначає, що завдяки збільшенню попиту з боку "Газпрому" в Україні можуть сформуватися ще два-три холдинги, що спеціалізуються на виробництві нафтогазового обладнання.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас