Юлія Тимошенко не вкладається в бюджет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко не вкладається в бюджет

Казна та Політика
524
Учора відбулося засідання Кабінету міністрів, присвячене бюджетному процесу, на якому прем'єр-міністр Юлія Тимошенко оголосила, що уряд тільки починає роботу над змінами в бюджет 2008 року.
За підсумками засідання навіть керівництво Кабміну не прийшло до єдиної думки про строки прийняття нового бюджету. А саме бюджетне питання, за інформацією, через розбіжності міністрів учора так і не було проголосовано.
На вчорашньому засіданні Кабінету міністрів були розглянуті перші наробітки уряду, що стосуються внесення змін у бюджет, і проект бюджету на наступний рік. На початку вступного слова Юлія Тимошенко з гордістю заявила про "початок бюджетного процесу". "Міністерство фінансів починає консультації з усіма міністерствами для того, щоб ми мали можливість удосконалити бюджет на 2008 рік", - підкреслила прем'єр, вирішивши не згадувати про те, що Мінфін повинен був приступити до цієї роботи ще в січні.
Прогноз Тимошенко відносно бюджету виявився оптимістичним: "Я вважаю, що ми можемо додатково розраховувати ще на 20 млрд грн доходів. А тому маємо право ввести в бюджет і додаткові видатки".
Примітно, що перед початком засідання міністр фінансів Віктор Пинзеник категорично відмовився спілкуватися з журналістами. На відкритій вступній частині засідання прем'єр передала слово голові Мінфіну, щоб він розповів журналістам про наробітки свого відомства. Але міністр лише промурмотав: "Давайте будемо обговорювати бюджетні питання в робочому режимі".
Юлія Тимошенко погодилася, і подальша дискусія проходила в закритому режимі. З огляду на те, що Віктор Пинзеник і міністр економіки Богдан Данилишин повинні були піти на засідання Верховної ради (див. матеріал на цій же сторінці), бюджетне питання на засіданні Кабміну розглядалося першим. Вийшовши із залу, Пинзеник і Данилишин як і раніше категорично відмовлялися від коментарів.
Як стало відомо, небалакучість міністрів була обумовлена вкрай складним ходом затвердження бюджетних питань урядом. Як стверджують джерела, багато міністрів критично сприйняли проект уточненої програми соціально-економічного розвитку України на 2008 рік, внесений на розгляд Міністерством економіки. "Якщо з показником зростання ВВП 6,8% проблем не виникло, то виписаний у рамках 10% показник інфляції викликав бурхливе невдоволення, зокрема в представників секретаріату президента та апарата РНБО", - повідомив один з учасників засідання.
Пинзеник повідомив під час засідання, що він взагалі не впевнений у тому, що який-небудь із запланованих показників може бути виконаний. "Що ми можемо розраховувати, коли із приватизацією взагалі нічого не ясно", - обурювався він. "У підсумку Віктор Пинзеник заявив, що всі розрахунки Мінфіну ще попередні, існують доповнення, які будуть вноситися протягом як мінімум тижня", - повідомило джерело, відзначивши, що в результаті бюджетне питання не було винесено на голосування і було визнано розглянутим у вигляді заслуховування інформації.
В офіційних коментарях по закінченні засідання члени Кабміну висловлювали різні думки щодо бюджетного питання. Так, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов заявив журналістам, що зміни до бюджету-2008 будуть передані в парламент уже на наступному тижні. "Хоча ви розумієте, що це неможливо зробити, не маючи 9 млрд грн від приватизації, - додав він. - Інакше 9 млрд треба відразу забирати". Однак його слова спростувала Юлія Тимошенко. "Я не можу сказати, що це буде на наступному тижні. Потрібно узгодження і час. Думаю, знадобиться два-три тижні", - заявила вона. Ще одним питанням, що викликало розбіжності між урядом і секретаріатом президента, стала пропозиція Кабміну про скасування всіх рішень Фонду держмайна, Національного космічного агентства і казенного підприємства "Київський завод 'Арсенал'", що дозволяли відчужувати власність заводу шляхом створення спільного підприємства і передачі його корпусів в оренду.
Однак оскільки в складі Кабінету міністрів виявилося менше половини прихильників позиції секретаріату президента, це питання було прийнято в редакції, на якій наполягав уряд.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас