Переполох у курятнику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переполох у курятнику

Аграрний ринок
872
Уряд вимагає від регіонів знизити ціни на курятину за допомогою імпорту. Експерти вважають цю рекомендацію сумнівною. І очікують повернення в Україну "ніжок Буша".
На вчорашній зустрічі з губернаторами прем'єр-міністр Юлія Тимошенко закликала регіональне керівництво почати активний імпорт м'яса птиці.
"Інакше ви постійно будете мати диктат з боку двох виробників, що займають монопольне становище на українському ринку", - заявила глава уряду. І додала, що сьогодні оптово-роздрібні ціни виробників вищі, ніж у європейських колег. Тому найближчим часом ціноутворення в галузі перевірить Держінспекція за цінами. Кабмін уже віддав відповідне доручення.
Натяк Юлії Володимирівни на "двох монополістів" зрозумілий. Мова йде про холдинги "Миронівський хлібопродукт" і "Комплекс "Агромарс", частка яких на ринку перевищує 60%. Власником першої компанії експерти завзято називають директора президентської ДУСі Ігоря Тарасюка. Власник другої компанії - сім'я депутата БЮТ Євгена Сігала, що останнім часом займається активною законотворчістю по ринку м'яса. Іноді - за дорученням уряду.
У квітні Антимонопольний комітет виявив на ринку охолодженого м'яса птиці ознаки монополізму і почав розслідування. Відповідні запити від АМКУ були розіслані 7-ми провідним операторам галузі. Як повідомив представник одного з підприємств, компанії направили в Комітет свої "пояснювальні", у яких спробували довести існування "ринкових умов". У свою чергу, в АМКУ proUA повідомили, що розслідування триває.
"Що стосується того, що на ринку існують монополісти - так це прем'єрові тільки здається. Не відповідають істині і заяви (Тимошенко - ред) про те, що ми в травні підняли ціни на 25%. Та марення все це. Якщо і піднімали, то на 5-7%", - так відреагував на питання proUA голова ради директорів Асоціації птахівників Олександр Бакуменко.
За його словами, підвищення цін пов'язане зі збільшення собівартості виробництва курятини на 60% з початку маркетингового року через подорожчання зерна та енергоресурсів.
"Ціна на м'ясо птиці сьогодні забезпечує виробникові рівень рентабельності від 7-15% залежно від того, у кого яка вертикальна інтеграція. До того ж на ринку, крім двох найбільших холдингів, працюють ще десятки підприємств, які є конкурентами. І немає ніякого тут змови", - резюмував Бакуменко.
З такою оцінкою рентабельності птахівництва не зовсім згодні експерти - на їхню думку, у великих агрохолдингів рентабельність може бути і вища. Наприклад, через наявність власного зерна. При цьому, однак, експерти виключають існування на ринку монопольного становище двох найбільших компаній.
"Історично так склалося, що найактивніше в нас розвивалися ці дві компанії, але говорити про те, що ринок монополізований, я б не став. Як і стверджувати, що ціни їх завищені", - пояснив proAPK директор компанії "Проагро" Микола Верницький.- "Ціни високі, ціни можуть бути нижчими. Але я не згодний і з Тимошенко. Тому що губернатори до цього взагалі не повинні мати відношення. Є приватний бізнес, є умови СОТ. І в рамках цих умов завозити м'ясо будуть приватні компанії. І якщо ситуація на ринку буде такою, що імпортувати стане вигідно, компанії будуть імпортувати".
У той же час експерти впевнені, що найближчим часом імпорт курятини може активізуватися. Причому незалежно від втручання або бажання влади. Причиною тому - правила СОТ, які Україна зобов'язана виконувати. Мова, у першу чергу, іде про скасування сертифікації, що дозволить завозити в країну, наприклад, ті ж "ніжки Буша". Протягом довго часу вони не могли одержати "українського сертифіката". Тепер вплинути на їхній імпорт не зможуть ні прем'єр-міністр, ні губернатори.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас