Українські чиновники "беруть" по максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські чиновники "беруть" по максимуму

Казна та Політика
234
Хоча ще рік тому для "вирішення питань" була потрібна вдвічі менша сума. Як розповів "Делу" начальник департаменту Держслужби боротьби з економічними злочинами МВС Леонід Скалозуб, із січня по травень силовики виявили 1380 випадків хабарництва.
Найбільш корумповані в Україні - бюджетні організації. За ними ідуть підприємства, що працюють у сфері приватизації та оренди. Так, "чемпіоном" за розміром хабара серед українців вважається голова однієї із громадських організацій. Він вимагав 1,2 мільйони доларів за пособництво в продажі нерухомості, що належить ліквідованим банкам.
Втім, без уваги силовиків могли залишитися і більші бариші. "УБОЗ порахував хабарі тільки в сфері побутової корупції, - розповідає директор програм політичного аналізу та безпеки Міжнародного центру перспективних досліджень Віктор Чумак. - А от сфера тендерних закупівель і виконання робіт з держзамовлення залишилася осторонь". За його словами, за останній рік суми хабарів при проведенні тендерів виросли з 10 до 20-50% вартості контракту.
Експерти відзначають, що "подорожчання" хабарів пов'язане з декількома факторами. Серед них - зростання доходів населення і, якоюсь мірою, рівень інфляції. Але головна причина - проведені силовиками кампанії з боротьби з казнокрадами. Вони найчастіше носять декларативний характер, однак дають підставу для підвищення "розцінок".
Дорога моя Москва
За розміром середнього хабара Україна лідирує на всьому пострадянському просторі. Навіть у Росії апетити хабарників скромніші. Там за допомогу просять від 3 до 5 тисяч доларів. Але якщо розглядати окремо Москву, то ситуація виглядає зовсім по-іншому. У столиці Росії, за даними тамтешнього фонду "Індем", середні розміри хабарів перевищують 135 тисяч доларів. Їхня загальна сума досягає фантастичної цифри 320 мільярдів доларів. Для порівняння: це майже в 8 разів більше, ніж оборот найбільшої корпорації світу Microsoft.
У сусідніх Молдові та Білорусії середня сума хабарів не перевищує однієї тисячі доларів. У Казахстані вона менша 700 доларів. Такі низькі показники економістам здаються малоймовірними. "Основними отримувачами хабарів є чиновники великого рангу, але вони залишаються недоторканними, - стверджує Віктор Чумак. - У той же час, відповідно до статистики, до відповідальності притягуються максимум чиновники обласних адміністрацій, апетити яких досить скромні". Це підтверджується низькими показниками виявлення корупції. Згідно з офіційними даними, у Білорусії міліціонери розкривають не більше 10-20% подібних злочинів.
Французи дивуються хабарам
У Франції та Німеччині з хабарництвом стикалося всього 6% населення. Інші вважають корупцію пережитком минулого і ніколи не стикалися із цим явищем. Причому за моральним виглядом чиновників пильно стежать вартові порядку. Наприклад, у Франції за звичайні цукерки або вино вартістю більше 35 євро посадову особу можуть притягнути до кримінальної відповідальності. У Великобританії вартість "безоплатного" подарунка члену уряду не може перевищувати 250 доларів.
Трохи гірші справи в новачків Євросоюзу. Наприклад, кожен четвертий житель Естонії стверджує, що від нього вимагали хабар. При цьому розцінки в країні - дуже низькі. Відповідно до проведених досліджень, середній хабар не перевищує 250-500 доларів. А от Литва - одна із найбільш корумпованих країн Прибалтики. На початку цього року у зв'язку з підозрами в дачі хабара пішов у відставку спікер парламенту Вікторас Мунтянас.
При цьому рівень корупції в побутовій сфері в Литві постійно знижувався. Так, в 2007 році хабара давали лише 29% опитаних (в 2002-му - 50%). На диво, найкорумпованішою сферою життя громадянина Литви є охорона здоров'я. Саме медики беруть більше половини пропонованих "подяк".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас