Білі починають і йдуть на перемир'я. Що принесла в жертву Тимошенко? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білі починають і йдуть на перемир'я. Що принесла в жертву Тимошенко?

Казна та Політика
916
Після довгих місяців протистояння Президент і Прем'єр-міністр нарешті домовилися. Ціною компромісу стали питання прийняття присяги суддями Конституційного суду і Закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти". Віктор Ющенко одержав довгоочікувану більшість у КСУ, а Юлія Тимошенко - кошти для виконання не тільки передвиборних обіцянок, але й фінансування поточних статей витрат.
Радіти ідилії між колишніми соратниками експерти не рекомендують, голосування було вимушеним як для Президента, так і Прем'єра. Але політичний бартер Банкової і Грушевського говорить про те, що Ющенко цілеспрямовано рухається до прийняття своїх змін у Конституцію, а відставка Тимошенко і дострокові вибори Верховної Ради відкладаються.
Домовленості між Ющенком і Тимошенко про голосування у ВР були успішно реалізовані. Спікер Арсеній Яценюк, відкривши засідання Ради, привітав Президента, Прем'єр-міністра і голову Верховного суду Василя Онопенка. Приведенню до присяги суддів КС ніщо не заважало. Конфліктне питання вирішилося за п'ять хвилин. На черзі було голосування за раніше ветований Президентом Закон, що передбачає наповнення дохідної частини бюджету.
Але уникнути затримок не вдалося: під час голосування одинадцять карток не спрацювало з технічних причин. Конфуз настільки розлютив спікера, що він попросив технічних працівників апарата ВР покласти йому на стіл заяви про звільнення: "Нехай пишуть заяви про звільнення, якщо не вміють працювати з комп'ютерами, нехай на фермі працюють". Проте, Закон все-таки був прийнятий 226-ма голосами демократичної коаліції. Президент і спікер скріпили його підписами, не виходячи із залу засідання.
Президентська місія була виконана: із Закону вилучили норму про встановлення порядку проведення аукціонів Кабміном. Президент порахував, що ця норма суперечить Конституції, а процедура земельних аукціонів повинна визначатися законом, а не чиновниками Кабміну. Уряд у свій актив може записати Закон "Про внесення змін у Закон України "Про Митний тариф України". За словами його ініціаторів, Закон забезпечить надходження в державний і місцеві бюджети в 2008 році 153 млрд. грн.
Конституційна криза скасовується
Незважаючи на приховані і явні протести Тимошенко і Партії регіонів, Конституційний суд був доукомплектований трьома суддями. До присяги були приведені Сергій Вдовиченко, що раніше працював суддею Судової палати з кримінальних справ Апеляційного суду Києва; Юрій Баулін - фахівець із карного права, академік Академії правових наук України і Юрій Нікітін - колишній суддя Апеляційного суду Львівської області. Тим самим, позиції Президента зміцнилися, а ідея конституційної реформи БЮТ одержала додаткові перешкоди до реалізації.
Експерти інтернет-газети "Сейчас" вважають, що Тимошенко погодилася заплатити таку ціну не тільки через Закон про наповнення бюджету. Крок убік від конституційної реформи може бути пов'язаний з тим, що вона зараз не бачить перспектив для реформування Основного Закону. "Це дуже тонкий хід, про який вона ще буде говорити, - вважає політолог Сергій Таран. - Конституційний суд вона втратила, але ще раніше вона втратила впевненість у тому, що конституційну реформу можна провести. Ще два тижні тому у БЮТ була дуже серйозна стратегія щодо Конституції. Але після київських подій і відмови Партії регіонів піти за прямим сценарієм Тимошенко, у БЮТ вирішили відмовитися від цієї витівки".
Як поділився з інтернет-газетою "Сейчас" "бютівець" Святослав Олійник, у фракції є група депутатів, що не підтримують термінову зміну форми правління в країні: "Об'єктивно, уряд працює, парламент працює, більшість, яка не яка, але вона є. Президент працює, Верховний суд працює. Я вважаю, що БЮТ зараз треба зняти питання про необхідність прийняття нової Конституції". Цю ж позицію підтвердив інтернет-газеті "Сейчас" заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін: "Питання залишається, як кажуть, святими речами не торгують. Але це питання не актуальне завтра".
Тимошенко залишається
Поступки Тимошенко і домовленості із Президентом радник голови СП, політолог Вадим Карасьов пояснив небажанням Прем'єра залишати найближчим часом Кабінет Міністрів. Таке рішення, на його думку, вона прийняла за підсумками дострокових виборів у Києві. "Те, що трапилось в Києві, зупинило Тимошенко, тому що стало зрозуміло, люди не оцінили, що замість економіки Прем'єр почала займатися виборами або конституційною реформою. А хто буде економікою займатися? Вона відповідає за економіку, якби вона не пішла на перемир'я і на цей обмін і при цьому пішла у відставку, спрогнозувати її рейтинг було б складно. Конституційний суд - це така справа. Якщо буде гарний рейтинг і якщо економіка буде на рівні, то з Конституційним судом можна знайти спільну мову і попрацювати, - заявив інтернет-газеті "Сейчас" Карасьов.
Члени демократичної коаліції святкують перемир'я і стверджують, що точки опори знайдені і втрачати їх сьогодні не збираються. Більше радіють "бютівці". Відразу ж після голосування Тимошенко заявила, що демкоаліція працює, як єдиний механізм, і така згода збережеться в майбутньому. Олійник заявив інтернет-газеті "Сейчас", що згода між Президентом і Прем'єром довгострокова і компроміси надалі будуть. "Частина правди в тому, що Президент маніпулював необхідним для бюджету Законом, є. Але той, хто поступається, хто демонструє здатність знаходити компроміс, виглядає завжди розумнішим. Тому, якщо першим подав такий приклад БЮТ і Юлія Володимирівна, то Президент після цього вже нікуди не дінеться, і він буде змушений діяти конструктивно". У НУ-НС згоді радіють, але від підтримки кандидатури Андрія Портнова на посаду голови ФДМ відмовляються, про що заявив після засідання ВР Роман Зварич.
Дружба Президента з БЮТ виявилася недовгою. Як стало відомо надвечір, Ющенко ветував Закон, поданий Кабінетом Міністрів, що передбачає встановлення максимальної націнки на соцпродукти у розмірі 10%, щоб знизити їхню вартість. Ціна питання поки не озвучена. Прем'єрові варто запастися новим пакетом поступок, у тому числі і щодо ФДМ.
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас