Президент відмовився від надбавки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент відмовився від надбавки

Казна та Політика
621
Учора президент Віктор Ющенко ветував закон про введення максимальної 15-процентної торговельної надбавки на соціальні продукти харчування.
У БЮТ наполягають на подоланні президентського вето на антиінфляційний закон. Партія регіонів підтримувати коаліцію не має наміру. А експерти вважають, що навіть у випадку прийняття закону вплинути на інфляцію він не зможе.
Закон "Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування" входив у пакет із трьох антиінфляційних документів Кабміну (другий, про зміни в Митному кодексі, учора був прийнятий Верховною радою; третій, про введення квоти на імпорт 250 тис. т м'яса, у травні парламентом був відхилений). Закон пропонував ввести граничну торговельну надбавку (націнку) на цукор, сіль, рослинну олію, овочі, борошно, хлібні, м'ясні та молочні вироби - не вище 15% від оптової ціни виробника або митної вартості. При порушенні цієї норми торговець повинен був би заплатити всю суму надбавки і дворазовий розмір виторгу.
"Зауваження викликають практично всі положення закону", - говориться в коментарях президента до ветованого ним документу. Глава держави впевнений, що введення гранично припустимої торговельної надбавки на соціально значимі продукти харчування "фактично обмежує права суб'єктів господарювання на визначення ціни на приналежний їм товар", що суперечить ч. 1 ст. 41 Конституції і ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу. Крім того, закон порушує принцип непорушності прав власності і може привести до зловживань. "15-процентна надбавка на окремі продукти (особливо на овочі та молоко) може не покрити маркетингові витрати, внаслідок чого підприємства торгівлі відмовляться від цих товарів, що може викликати їхній дефіцит на окремих ринках", - застерігає президент.
Тому він вимагає від парламенту не доопрацювати закон, а відхилити. Слід зазначити, що коаліції може вистачити голосів або на схвалення вето, або на прийняття закону в новій редакції. Але, з огляду на те, що Віктор Ющенко наполягає на його відхиленні, вето необхідно долати (потрібно понад 300 голосів).
Про такий намір коаліції повідомив голова парламентського комітету з питань податково-митної політики Сергій Терьохін. "Неприйняття антиінфляційного закону означає, що президент бере на себе відповідальність за інфляцію", - вважає він. Однак заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах розповів, що "регіонали" не мають наміру долати вето. "Висловлю думку, підкріплену оцінками підприємств, галузевих асоціацій і роботодавців: в уряду є досить законодавчих механізмів для впливу на ціноутворення. Тому необхідності в такому законі нема", - заявив Кінах.
Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також вважає ветований закон декларативним, адже надбавка в торговельних мережах на соціальні товари і зараз становить 10-15%. "Можливо, це не імітація антиінфляційної роботи, і його укладачі дійсно вірили, що в такий спосіб зможуть зупинити зростання цін. Але цей документ виявився дуже сирим - він не зміг би вплинути на гальмування інфляції", - упевнений економіст.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас