Грошовий конструктор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошовий конструктор

Валюта
1259
Будь-який інвестор, навіть початківець, знає: краще вкладати свої кошти не в один, а в кілька фінансових інструментів. Це правило діє і на ринку колективного інвестування. "Досить багато українців купують паї відразу декількох інвестфондів. Таким нехитрим способом інвестори значно знижують управлінські ризики, розподіляючи їх між декількома керуючими компаніями", - говорить генеральний директор КУА "СЕБ Есет Менеджмент Україна" Вадим Мосійчук. Можливо, українські інвестори і не підозрюють, що в такий спосіб самостійно створюють заплутаний фінансовий інструмент під назвою фонд фондів.
Керуючий керуючими
На розвинених ринках такий продукт пропонують багато керуючих компаній. Його суть досить проста: запропонувати інвесторові папери багатьох фондів (як правило, 10-30 позицій), зосереджені в одному інвестиційному сертифікаті. "Фонди фондів орієнтовані на формування збалансованого за ризиками портфеля за рахунок їх (ризиків) розподілу між різними інвестиційними керуючими", - пояснює інвестаналітик "Фоїл Есет Менеджмент Україна" Олег Дрижак.
У нашій країні немає жодного фонду фондів. Причина проста - їхнє створення заборонене законодавством. Правда, ніхто не забороняє інвесторові сконструювати портфель із фондів самостійно. Зробити це не настільки складно, як здається на перший погляд.
Зроби сам
Першою справою експерти радять визначитися зі строками вкладень. Умовно інвестиційний горизонт можна поділити на три категорії: короткостроковий - до 1 року, середньостроковий - від 1 до 3 років, і довгостроковий - більше 3 років. Визначившись зі строками, потрібно вирішити, скільки фондів буде в створюваному портфелі. Напевно, не варто копіювати професійних керуючих і намагатися скласти свій фонд фондів з 20-30 різних паїв. "Для цього буде цілком достатньо і трьох різних інвестфондів", - вважає Вадим Мосійчук. Директор зрозвитку "Мілленіум Есет Менеджмент" Костянтин Кириченко вважає, що кількість паперів повинна бути не менше п'яти.
Також аналітики рекомендують вкладати кошти у фонди, які відрізняються стратегіями і набором інструментів. Інакше вийде, що інвестор купує ті самі акції або облігації, тільки за допомогою різних посередників. Але є в цієї диверсифікованості зворотний бік медалі: на зростаючому ринку прибутковість такого портфеля, швидше за все, буде меншою, ніж в окремо взятого фонду акцій. Зате під час падіння фонд фондів дозволить знизити потенційні збитки.
Професійні керуючі при виборі паїв звертають увагу на дуже велику кількість параметрів: аналіз інвестиційної стратегії і тактики, історичних показників прибутковості, різного роду фінансові коефіцієнти, біографії та досвід портфельних менеджерів.
"Дело" спробувало сконструювати три свої можливі фонди фондів для вкладників, які націлені на різні строки вкладення коштів. За основні критерії відбору були взяті оригінальність стратегії фондів та їхні результати діяльності за останні 8 місяців (4 успішних і 4 важких місяці для фондового ринку).
Забіг на коротку дистанцію
Інвесторові, що не готовий розстатися із грішми більше, ніж на рік, керуючі не радять "вкладатися" у закриті недиверсифіковані фонди. Так що вибір інструментів для інвестування в цьому випадку буде обмежений 29 відкритими та 38 інтервальними фондами. "Якщо інвестиційний горизонт до одного року, то краще вкладати в інструменти з консервативною стратегією. Це фонди облігацій, грошового ринку і відкриті фонди зі збалансованою стратегією інвестування", - радить Вадим Мосійчук.
Тому структура "Фонду фондів №1" буде наступною: три відкриті інвестфонди ("СЕБ фонд грошовий ринок", "Парекс фонд Українських облігацій", "Бонум Оптимум") і один інтервальний фонд ("Тект-Інвест"). У кожний з інструментів вкладено по 25% від загальної суми.
За перші 5 місяців 2008 року прибутковість такого фонду фондів склала б -1,1%. Як для інвестицій у цінні папери - непоганий результат, особливо якщо врахувати, що індекс ПФТС за цей же час знизився більш ніж на 22%.
Золота середина
Плануючи вкладення строком від 1 до 3 років, інвестор може придивлятися і до закритих фондів акцій. Костянтин Кириченко вважає, що частка закритих фондів при таких строках може коливатися від 40 до 80%, залежно від схильності вкладника до ризиків. Наш вибір зупинився на двох закритих фондах: індексному ("Амадеус-Індекс ПФТС") і фонді акцій ("Синергія-4"), а також відкритому ("Преміум-фонд Збалансований") та інтервальному фонді ("Конкорд Перспектива").
Прибутковість такого портфеля із січня по червень склала б -11,04%, що знову ж "краще" від показників ринку. До того ж після закінчення корекції на фондовому ринку ці втрати будуть сторицею компенсовані.
Довжиною більше ніж життя
Основна частина інвестицій на термін більше трьох років може бути вкладена в закриті фонди, активи яких складаються з низьколіквідних акцій з високим потенціалом зростання. Правда, і в цьому випадку частину грошей керуючі рекомендують інвестувати у відкриті фонди - це як своєрідна страховка на випадок, якщо виникне гостра необхідність у готівкових коштах. Так що в "Фонд фондів №3" можуть увійти 3 закриті корпоративні фонди ("Перший інвестиційний фонд нерухомості", "Аурум", "Магістр-фонд енергетики") і один відкритий ("Піоглобал Оптимальний").
Прибутковість "Фонду фондів №3" за останні п'ять місяців склала б - 4,1%, що цілком нормально для довгострокових інвестицій.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас