Ставлення до грошей: ваша дорога до фінансової незалежності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставлення до грошей: ваша дорога до фінансової незалежності

5472
Будь-яка людина може стати багатою. Фінансової свободи людина досягає тоді, коли гроші дозволяють реалізувати заповітні бажання. Але щоб досягти цього необхідно знати що, де і як, втім як і в інших сферах нашого життя.
У житті кожної людини гроші грають свою роль і мають своє значення. Бувають люди до яких гроші притягуються, як до магніту, від інших же відскакують, як від опудала.
А як ви ставитеся до грошей? А як гроші ставляться до вас? Досягнення фінансової незалежності - це справа, яка зажадає від вас багато уваги і сил. Це справа, якою займаються все життя. Тому необхідно усвідомити роль грошей і багатства у вашому житті. Кожній людині властивий свій фінансовий темперамент або, як його ще називають, "тип гаманця". Розібравшись в тому, до якого типу належите, ви зможете зрозуміти особливості ваших взаємин з грошима.
Це дозволить ефективніше скористатися всіма порадами і знаннями у фінансових питаннях, а отже швидше досягти заповітної фінансової незалежності. І це не означає, що вам необхідно щось змінювати в своїх думках про гроші. Просто, усвідомивши свої особливості, ви зможете абсолютно по іншому поводитися з грошима. Відома класифікація, за якою існують чотири основні типи людей за їх ставленням до грошей: бережливий, марнотрат, "магніт" і "опудало".
З цих типів складаються чотири типи гаманця: бережливий / "магніт", марнотрат / "магніт", бережливий / "опудало", марнотрат / "опудало". У чистому вигляді, звичайно, такі типи зустрічаються рідко. Люди, як правило, поєднують в собі ті або інші риси кожного з чотирьох. У різних життєвих ситуаціях кожному доводиться бути більш бережливим, інколи - менш. А наш гаманець перетворюється з "магніту" в "опудало" і навпаки. А як же поводяться різні типи "гаманців"?
Не дивно, що бережливі віддадуть перевагу тому щоб накопичувати кошти, а не витратять на все підряд. Вони відчувають свою владу над грошима. І якщо бережлива людина поставить перед собою мету досягти добробуту, вона зазвичай досягає цієї мети швидше, ніж марнотрат. Сильна їх сторона - це здатність відмовляти собі в миттєвих радощах в ім'я довгострокових цілей.
Хоча в бережливих теж можуть виникнути проблеми, якщо вони почнуть відмовляти собі буквально у всіх радощах і дрібницях і почнуть скнарити. Вони все більше і більше переживають про те, як досягти цих заповітних цілей, може з'явитися переконаність, що бережливі вони недостатньо. Може виникнути занепокоєння, і бережливі починають працювати заради грошей ще більше.
А як поводиться протилежний тип - марнотратники?
Вони люблять гроші за те, що їх можна витрачати. Їм досить важко здійснювати якісь довгострокові плани або досягати глобальних фінансових цілей. Вони, як правило, не відмовляють собі в задоволенні витратити гроші так, як хочеться в даний момент. Вони живуть сьогоднішнім, насолоджуються тут і зараз. Про майбутнє вони не думають. Марнотрати люблять купувати видимі атрибути багатства. І їх не турбує, що вони перетворяться на абсолютно даремні речі. А спроможність, яку вони так люблять демонструвати тим, хто їх оточує і виснажується цими покупками.
Частенько марнотрати вимушені добиватися високих заробітків, щоб забезпечити собі кошти на марнотратні звички.
Наступний тип - "магніт"
Гроші у таких людей є завжди. Одне лише слово магніт говорить само за себе. Гроші у них з'являються, як тільки виникає в них необхідність. І які б не зустрілися труднощі, вони міцно стоять на ногах у фінансовому плані. "Магніт" може досягти фінансового благополуччя своєю працею - досягнувши успіху в бізнесі або кар'єрі, або "магніти" вдало одружуються, інші отримують спадок чи допомогу від родичів. Проте "магнітам" не варто розслаблятися і необхідно потурбуватися про побудову міцного фінансового фундаменту.
А "опудало"?
У них в гаманці завжди діра. Вони не знають, як звести кінці з кінцями. Досягнення далеких фінансових цілей - завдання заважке для них. Навіть маючи значні доходи, такі люди не вміють управляти власними грошима, які зникають в невідомому напрямі. І варто грошам з'явитися в гаманці - обов'язково виникне непередбачена витрата.
Найбільших успіхів у фінансовому плані досягають звичайно бережливі - "магніти". Вони отримують задоволення від накопичення грошей і мають постійний їх приплив. Такі люди не стануть ні скнарити, ні кидатися грошима. Для них властиво знайти золоту середину, а з їх цілеспрямованістю і волею їм удається створити для себе такий фінансовий план, який дозволяє без особливого нервування і ризику неухильно просуватися до своїх фінансових цілей. У той же час, вони можуть насолодитися розумними витратами сьогодні.
Марнотрати - "магніти" відчувають у фінансовому плані себе досить упевнено. Вони можуть із задоволенням витрачати гроші, які притягують. Але їм дуже важко досягати довгострокових фінансових цілей і виконувати фінансовий план. Така стабільність у фінансах дуже нестійка. До пенсійного віку може несподівано з'ясуватися, що все життя багато заробляючи і витрачаючи вони не змогли скопити нічого, щоб спокійно піти на заслужений на відпочинок. Марнотратам - "магнітам" необхідно стримати свою схильність до марнотратства, навчитися розробляти фінансовий план, і навчитися досягати як короткострокових, так і довгострокових фінансових цілей.
Бережливий - "лякало", прагнучи заробити капітал, нерідко замикають себе в порочний круг важкої праці, всіма силами прагнучи протистояти виникаючим фінансовим проблемам. То комусь потрібно допомогти, то необхідний терміновий ремонт, то друг просить у борг. Основна їх помилка в тому, що працюючи на себе вони прагнуть лише накопичувати гроші. Лише почавши планувати вони зможуть запобігти таким непередбаченим витратам або передбачити їх, і зможуть уникнути замаху на своє благополуччя або зменшити збитки. Для них дуже актуальне створення фінансового резерву, своєрідного фонду термінової допомоги. Необхідно удосконалити програму страхування, а фонд термінової допомоги повинен мати вигляд безпечних інвестицій, універсальних депозитів.
Марнотрат - "опудало" часто стикаються в дуже важкими проблемами. Природна схильність до марнотратства вступають в протиріччя з тим фактом, що гроші наполегливо їх уникають. Їм доводиться багато працювати, щоб закрити діри в їх бюджеті. Люди такого типу особливо потребують фінансового резерву і міцної програми страхування. Але вони-то якраз терпіти не можуть займатися плануванням своїх фінансів. Таким людям дуже допоможе фінансовий консультант, який розглянувши проблему, зможе розробити такий фінансовий план, який дозволить не лише запобігти повсякденним фінансовим проблемам, але добитися довгострокових фінансових цілей.
Потратьте трохи часу і визначите, в якій мірі ви належите до того або іншого типу фінансового темпераменту, або типу гаманця. Розібравшись в цьому, далі можна приступити до складання свого фінансового плану і вперед назустріч до своєї фінансової незалежності.
За матеріалами:
Файненшл Візард
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас