Торговці підняли хлібний бунт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торговці підняли хлібний бунт

Аграрний ринок
584
Минулого тижня боротьба за обмеження цін на їжу вийшла на новий виток. Виробники і торговці, об'єднавшись, вирішили звернутися до глави держави із проханням ветувати недавно прийнятий закон, що обмежує торговельні надбавки на соціальні продукти. Однак у Кабміну є досить можливостей прищучити продуктовиків, що зарвалися, і без спірного документа.
Прийнятий Верховною Радою 16 травня Закон "Про регулювання реалізації окремих соціально значимих продуктів харчування" повинен був розширити можливості уряду щодо приборкання цін. Відповідно до документа сумарна торговельна надбавка на такі продукти у всьому ланцюжку від виробника до роздрібного продавця не повинна перевищувати 15%.
При цьому Кабміну надається право затверджувати типовий договір купівлі-продажу соціальних товарів, у якому будуть зафіксовані можливі послуги і націнки при операціях з ними. Весь прибуток, отриманий понад установлені ліміти, за законом повинен буде вилучатися податковою на користь місцевих бюджетів. Виявляти порушення стане Держінспекція з контролю за цінами.
Варто сказати, що перелік продуктів, що підпадають під категорію соціально значимих, досить об'ємний: пшеничне і житнє борошно, хлібобулочні та макаронні вироби, крупи, м'ясо, курячі яйця, м'ясні і ковбасні вироби, молочні продукти, а також найбільш затребувані види овочів - картопля, капуста, буряк і морква. А головне, уряд може уточнювати і доповнювати цей список, згодом внісши в нього й інші найменування і, тим самим, установивши тотальний контроль над торговельними накрутками.
Юлія Тимошенко могла розраховувати на швидке підписання документа Віктором Ющенком (підтримка антиінфляційних законів була гарантована в обмін на голосування за закон про Кабінет Міністрів). Та й з боку торговців не повинно було бути особливих протестів. Адже зовсім недавно уряд підписав із власниками супермаркетів і виробниками продуктів харчування меморандуми про обмеження націнок. Однак глава держави поки не поставив свого автографа під новим документом. А профільні об'єднання торговців і виробників забилися в істериці від прийдешніх новацій, вирішивши залучити на свій бік Президента.
"Закон, прийнятий Верховною Радою, фактично знищує роздрібну торгівлю. У випадку його підписання буде повністю порушений технологічний ланцюжок фермер-переробка-доставка-реалізація. У результаті замість здешевлення Кабмін одержить проблеми з новим витком подорожчання", - сипав минулого тижня апокаліпсичними прогнозами президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
"Необхідно уточнити (читай зменшити. - ред.) перелік соціально значимих продуктів. У протилежному випадку це приведе до скорочення їх асортиментів у мережах і падіння оборотів офіційних торговців. Вони зволіють займати полиці більш рентабельними товарами", - вважає віце-президент з комерції і логістики групи компаній "Пакко" Ігор Зінькевич.
Утихомирити апетити торговельних мереж, щоб стримати розкручування інфляції, для уряду надто важливо. За оцінками агентства "Кредит-рейтинг", на сьогодні їхня частка в українському роздробі становить близько 30%, а в Києві вже досягає 50%. Для самих же супермаркетів нові правила роботи небезпечні істотним скороченням прибутків - зараз націнки на продукти досягають 50% і вище. За словами Козаченка, галузеві асоціації вже вирішили звернутися до Президента із проханням накласти вето на шкідливий для них закон.
У прохачів є всі підстави сподіватися на успіх: перейнявшись проблемами вітчизняних виробників, Віктор Ющенко вже встиг призупинити дію антиінфляційних постанов КМ про обмеження на експорт соняшникової олії і пільгові умови закупівлі імпортного м'яса і цукру Держкомрезервом.
Втім, навіть якщо глава держави вчинить з новим законом аналогічно, уряд зможе вплинути на торговців, скажімо, пригадавши дану ними обіцянку в рамках підписаних меморандумів не встановлювати націнок на соціальні види продуктів вище 15%. Правда, експерти до цієї можливості ставляться скептично. "Як показує практика, виробники і продавці завжди знаходять спосіб мінімізувати збитки від можливих обмежень. У випадку з торговельними надбавками вони просто будуть застосовувати перехресне субсидування. Вартість соціальних продуктів стануть стримувати за рахунок її підвищення на товари, що не потрапили в цю категорію", - говорить аналітик інвестиційної компанії Galt&Taggart Securities Євгенія Ахтирко.
Останній козир Кабміну - активізація роботи Антимонопольного комітету і Державної інспекції з контролю за цінами. Підставою для масових ревізій може стати перевірка виконання торговельними мережами і виробниками прийнятого урядом 17 квітня порядку формування цін на продукти харчування, на які поширюється державне регулювання.
Їхній перелік останнім часом істотно розширився і практично відповідає обговореному в спірному законі. "Інспекція має намір реалізовувати антиінфляційні заходи Кабінету Міністрів з недопущення необґрунтованого зростання вартості соціально значимих товарів і підвищення ефективності адміністрування цін на продукти та послуги природних монополій", - підтвердила голова відомства Наталія Немодрук.
Торік інспекція провела близько півмільйона перевірок та обіцяє збільшити їх у нинішньому і, за словами торговців, вона вже почала виконувати свою обіцянку.
Катерина Прищепа
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас