Курс заколивають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс заколивають

Валюта
3155
Не встигли українці отямитися після першої за три роки зміни офіційного курсу з 5,05 до 4,85 грн/дол., як Нацбанк підніс їм новий курсовий орієнтир - 4,852 грн/дол. Голова Національного банку Володимир Стельмах відразу пообіцяв, що й це не надовго - курс тепер будуть змінювати регулярно. Так що громадянам прийдеться звикнути до різких стрибків котирувань в обмінниках країни, а фінансистам - перебудовувати на новий лад торгівлю безготівковою валютою, адже регулятор незабаром змінить правила роботи на міжбанку.
Минулий тиждень став справжнім розчаруванням для фінансистів, що розраховували після двох великих валютних закупівель Нацбанку 22-23 травня на постійну доларову підтримку з боку регулятора.
За словами банкірів, він тричі проігнорував торги, пославшись на те, що в його втручанні немає потреби. Причому вихід регулятора на міжбанк у середу навіть назвали "секретним": за одними чутками, він викуповував у фінустанов лише екзотичні валюти (швейцарські франки, англійські фунти та ін.), за іншими - крім цього, негласно закуповував у деяких великих банків і невеликі партії долара. Як би то не було, а тиждень, що починався котируваннями 4,78-4,8 грн./$, до середи відкотився до 4,74-4,77 грн/дол, а до четверга - взагалі до 4,7-4,72 грн./$. І лише останній курс потряс чиновників, змусивши їх піти на неординарний крок.
"Нацбанк, що звичайно купував долар на п'ять копійок нижче від офіційного курсу, виставив котирування на незрозумілому рівні 4,84 грн/дол., тим самим дуже здивувавши учасників валютного ринку", - відзначив у розмові з Діловою столицею начальник казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Правда, так само, як і 23 травня, центробанк не задовольнив всіх заявок. За різними оцінками, він придбав у резерви лише 40-45%, пропозиції підопічних. Але й цього виявилося досить для чергового курсового відкату: безготівковий долар подорожчав до 4,8-4,82 грн/дол. Що й стало приводом для другого за останні два тижні перегляду офіційного курсу НБУ, що у минулий четвер був установлений на рівні 4,852 грн/дол.
Неординарні заходи регулятора фінансисти пояснюють зростанням пропозиції долара на минулому тижні, що, з одного боку, зв'язують із непевністю банкірів та експортерів у завтрашньому дні і бажанням скинути побільше американської валюти, поки Нацбанк береться її викуповувати за високим, за нинішніми мірками, курсом.
"З іншого боку, про себе знову почав сповіщати вже традиційний для нас дефіцит гривні. Щоб нею обзавестися, фінустанови і виходили із продажем ВКВ", - пояснив начальник управління роботи з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печеріцин.
Незважаючи на те що центробанк, хоча й нерегулярно, але все-таки виходив на міжбанк, він так і не зміг вселити у фінансистів та експортерів упевненість у завтрашньому дні. "По суті, ситуація на валютному ринку сьогодні залежить лише від Нацбанку. Якщо він визнає необхідним, то буде виходити і стабілізувати міжбанк, у протилежному випадку залишить фінустанови без продажів", - розповів Козирєв.
"У випадку продовження викупу НБУ валюти курс протримається на рівні, близькому до 4,8 грн/дол. Якщо ж він визнає ситуацію "збалансованою", то підігріті нестачею ліквідності міжбанківського ринку ресурсів котирування почнуть сповзати ближче до позначки 4,7 грн/дол.", - доповнила його директора казначейства Правекс-Банку Світлана Крамарова.
Втім, експортерів не задовольнила така невизначеність, і вони навіть задіяли своє політичне лобі. Минулого тижня у Верховну Раду були подані документи, що стосуються валютного регулювання. Наприклад, зареєстрований законопроект БЮТ, що передбачає передачу права на визначення валютної політики в країні Кабміну. Нацбанк зможе встановлювати і погоджувати офіційний курс гривні до іноземних валют лише після узгоджень його з Мінфіном.
Хоча в те, що відомство Володимира Стельмаха дійсно позбавлять "валютної монополії", сьогодні не вірять ні фінансисти, ні самі нацбанківці. Вони нагадують, що НБУ, відповідно до профільного закону, відповідає за стабільність грошової одиниці країни. Правда, відразу попереджають, що в нинішньому році вона буде відносною.
"Курс 4,85 грн/дол. - не остаточний, оскільки ситуація на ринку постійно змінюється. Коливання можуть бути з дня на день, щоправда, думаю, що вони будуть не істотними - у рамках 1-2%", - запевняв у минулу п'ятницю Володимир Стельмах.
У той же час він пообіцяв незабаром ввести на валютному ринку нові правила торгів, відповідну постанову вже передано на реєстрацію в Мін'юст. "Буде прямий ринок - фінустанови повинні будуть виносити свої і клієнтські заявки на покупку та продаж інвалюти на міжбанк. Адже зараз туди виходять лише після того, як покупців і продавців зводять усередині банку (на відкритий ринок заявки на покупку або продаж виносять тільки у випадку, якщо їх не вдалося реалізуватися у фінустанові. - ред.)", - повідомив Стельмах.
Розширення ринку неодмінно виллється в збільшення обсягів операцій і ще в більш інтенсивні курсові коливання. Тому вже зараз експерти прогнозують швидку появу в Україні міжнародних спекулянтів, головною метою яких стануть заробітки на коливаннях гривні.
Фінансистів утішають тим, що Національний банк у міру необхідності буде виходити на ринок з покупками і згладжувати курсові перегони. На наступному тижні коливання на міжбанку прогнозуються в рамках 4,77- 4,82 грн/дол.
На ці курси будуть орієнтуватися й обмінники: передбачається, що в середньому по ринку готівковий курс покупки закріпиться в коридорі 4,7-4,75 грн/дол.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас