Банки заманюють ставками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки заманюють ставками

Кредит&Депозит
4131
З початку минулого року і донині частка першої десятки банків у загальному портфелі депозитів фізосіб скоротилася з 76% до 55%. Клієнти йдуть у банки поменше за більш високими ставками по депозитах. Крім того, банки відходять від традиційних банківських призів у вигляді бонусних відсотків і банківських металів.
За інформацією виконавчого директора компанії "Простобанкконсалтинг" Ольги Онуфрійчук, приріст депозитів фізичних осіб в українські банки в 2007 р. склав 41 млрд. грн. (54%), а за перші чотири місяці поточного року - ще 15 млрд. грн.
При цьому на ринку спостерігалася тенденція короткострокового підвищення ставок по депозитах - більшість банків збільшила процентні ставки по внесках у всіх валютах на 1-2%, а по деяких продуктах і більше.
"У той же час активний ребрендинг, проведений останнім часом багатьма фінансовими установами, привів до того, що вкладники дивляться не на імідж банку, а на розмір відсотка по внеску", - відзначає Ольга Онуфрійчук.
Зокрема, ця тенденція підкріплюється конкуренцією, що підсилилася, між банками та кредитними спілками й інститутами спільного інвестування, що торік показали дуже високу прибутковість у порівнянні з депозитами. Крім того, на користь КС повинно піти рішення про створення фонду гарантування внесків для членів кредитних спілок, що от-от буде прийнято.
Відбулися також зміни в структурі продуктових депозитних лінійок, асортимент яких розширюється убік програм підвищення лояльності до клієнта. "Найбільше виросла кількість банків, що надають універсальні депозити (з можливістю поповнення та зняття коштів у будь-який момент), так само як і популярність цього виду внесків", - відзначає Ольга Онуфрійчук. У той же час, за її словами, банки масово відмовляються від такого виду депозитів, як внески з виплатою відсотків авансом, хоча всього кілька років тому саме цей продукт користувався найбільшою популярністю в громадян.
Проте ринок банківських депозитів іде сьогодні по шляху спрощення продуктів та їх максимальної зрозумілості, тому введення таких популярних за кордоном видів внесків, як "синтезований" та "індексований", прийдеться почекати кілька років. При цьому перший передбачає гарантування банком повернення суми внеску і виплату мінімального відсотка, тоді як максимальний прибуток по ньому може бути отримано в результаті успішних операцій банку на фондовому ринку, а другий не гарантує виплати відсотків, але наприкінці терміну індексує внесок на зміну певного індексу (наприклад, ПФТС).
У Росії банки вже почали пропонувати такий продукт, хоча, за словами начальника департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банку Антона Шаперенкова, він розрахований у першу чергу на багатих клієнтів, які активно інвестують і користуються послугами довірчого управління цінними паперами. У той же час банки поступово відмовляються від таких способів залучення клієнта, як додатковий відсоток по внеску, банківські злитки в подарунок та інше, переходячи до традиційних програм лояльності з розиграшами корисних призів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас