ПФТС шукає партнера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС шукає партнера

Фондовий ринок
206
Сьогодні рада ПФТС вирішить, хто стане технічним партнером біржі. У квітні біржа повідомляла, що такими можуть стати ММВБ, NASDAQ та OMX.
Як один з варіантів розглядається входження партнера в число акціонерів ПФТС після завершення корпоратизації біржі. "ПФТС не готова коментувати сьогодні", - заявив Максим Саваневський, керівник відділу PR і комунікацій ПФТС.
Учасники ринку розходяться в думці, хто ж стане технічним партнером ПФТС. З одного боку, у ПФТС давні відносини з NASDAQ. ПФТС була створена з використанням торговельної системи ринку котирувань NASDAQ для малоліквідних ринків. Крім того, NASDAQ є основним претендентом на покупку OMX, що потрібно американській біржі, щоб закріпитися на європейському ринку та зайняти друге після NYSE-Euronext місце у світі за загальним розміром капіталізації компаній, що котируються.
При цьому ОМХ неодноразово заявляла про своє бажання вийти на український ринок шляхом покупки однієї з найбільших бірж - ПФТС або УМВБ. Зараз ОМХ співробітничає з останньою. Наприкінці квітня на базі УМВБ була запущена тимчасова торговельна система, що повинна об'єднати інформаційні системи УМВБ із російською РТС, а також з OMX.
"OMX і NASDAQ перебувають у процесі злиття, так що по суті претендентів на постачання торговельної системи ПФТС тільки два. Швидше за все, ПФТС не вибере когось одного, а буде створювати комбінований програмний продукт", - стверджує Дмитро Тарабакін, гендиректор ІК "Драгон Капітал".
Ігор Мазепа, гендиректор ІК "Конкорд Капітал", також не відкидає можливість співробітництва ПФТС із OMX та NASDAQ. "Я б не став говорити, що в когось більше шансів. І ті, і інші хочуть заходити на український ринок. І співробітництво ОМХ із УМВБ не може перешкодити співробітництву бірж OMX та NASDAQ із ПФТС", - упевнений він.
Але росіяни також украй зацікавлені у виході на український ринок. Адже в Росії фондовий ринок, по суті, поділений між ММВБ і РТС. І, на думку російських фондовиків, IXSP (одним з акціонерів є ОМХ) буде складно відрізати частину ринку в таких маститих гравців. При цьому, незважаючи на всі заяви іноземних бірж, на український ринок поки не вийшла жодна з них. І в сформованій ситуації євро-американській біржі буде простіше завоювати значну частку українського ринку, купивши частину ПФТС. На п'яти OMX та NASDAQ наступає РТС. Нагадаємо, у травні РТС разом з українськими учасниками ринку заявила про створення нової фондової біржі в Україні.
Так що цілком можливо, що російське протистояння між ММВБ, РТС та IXSP перекинеться на Україну. "Мені не відомо, що є остаточне рішення між УМВБ та ОМХ про співробітництво. Та і якщо партнерські відносини в них будуть, то ОМХ не володіє частиною в УМВБ, що необхідно для того, щоб закріпитися на ринку. Так що не виключено, що й ПФТС буде для неї приваблива. Але необхідно пам'ятати, що більш якісне технічне оснащення не загострить конкуренцію на ринку. Торговельні термінали можуть бути найкращими, але торги будуть здійснюватися там, де є ринок", - упевнений Михайло Ройко, президент інвестфонду "Амадеус-Індекс ПФТС".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас