Баку позитивно оцінює пропозицію Газпрому про закупівлю азербайджанського газу - президент ДНКАР — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баку позитивно оцінює пропозицію Газпрому про закупівлю азербайджанського газу - президент ДНКАР

Енергетика
152
Президент державної нафтової компанії Азербайджану (ДНКАР) Ровнаг Абдуллаєв заявив, що в Баку позитивно оцінюють пропозицію ВАТ "Газпром" про закупівлю азербайджанського газу.
"У нас зараз багато пропозицій від різних країн - це Іран, Туреччина, Ізраїль, Росія, Європа. Всі вони передбачають постачання газу в рамках "Стадії-2" розробки родовища Шах-Деніз. Ми зараз вивчаємо ці пропозиції і постараємося вибрати найвигіднішу із цінової точки зору", - сказав Р.Абдуллаєв.
Він не уточнив обсяги азербайджанського газу, які запропонувала закуповувати Росія, але відзначив, що "кожний з покупців хоче одержати максимальний обсяг".
Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер у рамках візиту в Азербайджан зробив пропозицію президентові республіки Ільхаму Алієву про покупку азербайджанського газу за ринковими цінами на основі довгострокового договору, повідомив раніше російський газовий концерн.
Сторони обговорили перспективи розвитку співробітництва "Газпрому" та азербайджанських компаній в сфері нафтогазової промисловості.
"Азербайджан, як великий виробник вуглеводнів у СНД, є об'єктивним партнером Росії, у нас спільні інтереси. Нас уже зв'язує розвинена газотранспортна інфраструктура. Ми зацікавлені в розвитку взаємовигідного співробітництва між "Газпромом" та Азербайджаном в енергетичній сфері", - відзначив О.Міллер.
Азербайджан має у своєму розпорядженні розвідані запаси природного газу в обсязі до 1,5 трлн кубометрів, включаючи родовище Шах-Деніз, розташоване в азербайджанському секторі шельфу Каспійського моря, з доступними запасами до 1,3 трлн кубометрів природного газу. Споживання природного газу в Азербайджані становить 10-11 млрд кубометрів на рік.
Голова ДНКАР також підкреслив, що маршрути транспортування газу в Європу можуть бути різними, і серед них обговорюються Nabucco, TDA (Туреччина - Греція - Італія) і Трансадріатичний газопровід (постачання газу із Греції через територію Албанії і дно Адріатичного моря в Італію.).
Контракт на розробку родовища "Шах-Деніз" був підписаний у Баку 4 червня 1996 року і ратифікований Міллі Меджлісом (парламентом) 17 жовтня того ж року. Учасниками проекту "Шах-Деніз" є: BP (оператор - 25,5%), Statoil (25,5%), Державна нафтова компанія Азербайджану (10%), LUKoil (10%), NICO (10%), TotalFinaElf (10%), і TPAO (9%). За первинною оцінкою компанії BP, запаси родовища Шах-Деніз становлять 625 млрд кубометрів газу і 101 млн тонн конденсату.
У цей час видобуток газу з родовища здійснюється в рамках "Стадії-1", що передбачає видобуток 178 млрд кубометрів газу і 34 млн тонн конденсату. Вартість "Стадії-1" становить $4,1 млрд.
Початок видобутку газу в рамках "Стадії-2" заплановано на 2012 рік
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас