Бернанке у вівторок може підтвердити намір ЦБ тримати ставку незмінною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке у вівторок може підтвердити намір ЦБ тримати ставку незмінною

Казна та Політика
195
Голова Федеральної резервної системи (ФРС) у вівторок о 9 ранку за вашингтонським часом уперше з початку квітня виступить із доповіддю про стан американської економіки.
Оптимізм ЦБ відносно зниження інфляції і швидкого пожвавлення економіки США поки не знаходить підтвердження - на тлі рекордного зростання цін на нафту, посилення інфляційних очікувань, зменшення числа робочих місць, падіння цін на житло в США.
Затримка економічного пожвавлення в поєднанні з прогнозами, що погіршуються, відносно інфляції свідчать, що ФРС поки буде тримати базову ставку незмінною, пише агентство Bloomberg.
The Wall Street Journal відзначає, що, можливо, учасники ринку, які вже почали настроюватися на підвищення вартості кредитів, випереджають події.
Відповідно до котирувань ф'ючерсів, ринок очікує підвищення ставки на чверть процентного пункту цього року і ще на стільки ж - на початку майбутнього року.
"Однак ринки часто забігають уперед. Постійно протягом двох попередніх рецесій ринки очікували більш високих ставок уже в найближчому майбутньому. І помилялися", - пише газета.
До підвищення ставок ФРС, можливо, ще далеко, робить висновок газета.
Зростання цін на нафту зводить нанівець позитивний ефект від повернення податків, тому що негативно впливає на споживчий попит. Падіння цін на житло триває і може збережеться і наступного року, що також несприятливо впливає і на споживачів, і на фінансові ринки.
У понеділок голова банку Атланти Денис Локхарт сказав, що він очікує "поступового" пожвавлення економіки США після уповільнення в першому півріччі, при цьому інфляція повинна знизиться з нинішнього "некомфортного" рівня. Це висловлювання відображає позицію, що керівництво ФРС озвучувало і всі попередні місяці.
Однак пожвавлення затримується, інфляційні очікування ростуть, не спадає хвиля поганих новин з банківського сектора і з фінансових ринків.
Відповідно до котирувань ф'ючерсів, за підсумками засідання 24-25 червня ФРС із 98%-вою імовірністю збереже процентну ставку без змін - на рівні 2%.
При цьому шанси на підвищення вартості кредитів "овернайт" до 2,25% до жовтня оцінюються зараз ринком на рівні 22,6% проти 26,8% днем раніше, пише агентство Bloomberg.
У квітні базова ставка ФРС була знижена з 2,25% до 2%, з вересня минулого року зниження склало вже 3,25 процентні пункти.
Керівництво ФРС змушене зараз вести війну на два фронти: з повільним економічним зростанням і з високою інфляцією. Дотепер ЦБ однозначно давав зрозуміти, що в цій ситуації найбільш логічною відповіддю буде пауза в прийнятті рішень. Однак в останні тижні акцент у виступах представників ЦБ усе більше переміщався убік інфляційних ризиків. На думку ринку, це означає можливість більш швидкої зміни монетарної політики банку.
"Якщо ситуація з інфляцією або, що ще більш важливо, інфляційні очікування продовжать погіршуватися, я очікував би більш ранньої зміни курсу монетарної політики, навіть перед обличчям слабості економіки", - говорив, зокрема, голова Федерального резервного банку Далласа Ричард Фішер.
Однак одночасно зростають ризики, що ситуація в економіці, покращившись цього року, почне знову погіршуватися в 2009 р. Так, економісти Merrill Lynch вважають, що ВВП США наступного року впаде на 0,3%, а не виросте на 0,6%, як вони раніше очікували.
На цьому тлі ФРС, швидше за все, прийдеться поки зберігати монетарну політику незмінною
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас