Як Ющенко зробив ДУСю багатою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Ющенко зробив ДУСю багатою

Казна та Політика
901
Секретне розпорядження, що спричинило один із наймасштабніших переділів державної власності, підписав колишній прем'єр-міністр України Віктор Ющенко.
"Делу" вдалося одержати копію документа, завдяки якому Державне управління справами (у народі - ДУСя) стало найбагатшою державною структурою.
Розпорядження Кабінету Міністрів №165 було видано під грифом "не для друку" 6 квітня 2000 року. Воно містило лише чотири неповні рядки: "Відповідно до Указу президента від 23 лютого 2000 року "Про державне управління справами", передати в управління Державному управлінню справами об'єкти державної власності відповідно до доповнення". Нижче - підпис прем'єра Ющенка.
До документа додавався перелік об'єктів, які згодом стали матеріальною базою ДУСі. У їхнє число ввійшли близько 40 великих об'єктів (заповідники, резиденції, бази відпочинку, підприємства), а також дитячі садки, недобудовані будівлі, земельні ділянки в столиці. "Донорами" великомасштабного проекту стали Адміністрація президента, Міністерство з надзвичайних ситуацій, Мінкультури, Рада нацбезпеки та оборони, Кабмін, Держлісгосп, держкомітети молодіжної політики, спорту і туризму, інформполітики. Кожне відомство передавало ДУСі від одного до десятків об'єктів. Кілька з них в усіх на слуху. Наприклад, Міжнародний дитячий центр "Артек", Азово-Сиваський національний парк, Національний палац "Україна", Кримський природний заповідник та інші.
Частина переданої власності не настільки відома, але має високу вартість. Приміром, ДУСі в 2000 році перейшло близько 70 гектарів землі в столиці: на Осокорках (4 гектари), на вулицях Старонаводницькій (28 гектарів) і Щорса (28 гектарів). Вартість ділянки тільки на Старонаводницькій вулиці за ринковими цінами перевищує 400 мільйонів доларів.
Крім того, у керування ДУСі було передано більше 20 звичайних житлових будинків у центральних районах столиці. Це будинки 60-х, 70-х і 80-х років будівництва. В основному вони будувалися для співробітників держапарату УРСР. Одну із причин передачі цих об'єктів продемонстрував будинок на вулиці Інститутській, 18. Це семиповерховий житловий будинок будівництва 70-х років, з вікон якого видно Секретаріат президента. Зараз впритул до старого зводиться новий 20-поверховий будинок з тією ж адресою. Будинок уже майже побудований, у ньому йдуть опоряджувальні роботи. Замовником будівництва виступає ТОВ "Міжнародна компанія "Антарес", що планує здати об'єкт у грудні 2008 року. Раніше цією компанією керував Григорій Смітюх, що був заступником керівника Держуправління справами Ігоря Бакая (нині - депутат від Партії регіонів). У тих же руках виявився ще один об'єкт, що раніше перебував у керуванні ДУСі, - історичний особняк XIX сторіччя на вулиці Липській, 10. В 2000 році він передавався як резиденція, що перебуває на стадії будівництва. Зараз в особняку знаходиться офіс компанії "Антарес" і центральний апарат Партії регіонів.
Імовірно, аналогічна доля в ще однієї резиденції, що в 2000 році перебувала на стадії будівництва і була передана ДУСі. Будівля на вулиці Пилипа Орлика, 1 зараз уже добудована і використовується. Правда, невідомо ким: на ній немає ні вивіски, ні державної символіки. На машинах, які виїжджають із високих масивних воріт, приватні номери.
Наприкінці березня цього року "Дело" звернулося в Держуправління справами із проханням надати весь список об'єктів, які перебувають у керуванні ДУСі на сьогоднішній день. Відповіді до цих пір не було. Єдиний раз цей перелік був оприлюднений Держуправлінням справами в 2005 році. Що змінилося з тих пір у господарстві керівника ДУСі Ігоря Тарасюка, невідомо.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас