По чому хлоровані кури? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По чому хлоровані кури?

Казна та Політика
1565
Вітчизняні виробники одностайно заперечують, що мають якесь відношення до технології хлорування курей
Депутати Європейського парламенту стурбовані наміром Єврокомісії дозволити імпорт курятини зі США, що обробляється хлором. Депутат Європарламенту Анн Феррейра (група соціалістичних партій, Франція) назвала пропозицію Єврокомісії скасувати заборону "абсолютно абсурдним". Її підтримав депутат Джон Боуїс (група народних партій, Великобританія), який відзначив, що скасування заборони на експорт є "обурливим і неприпустимим", оскільки опускає статус громадян ЄС до статусу "гвінейських свиней".
Нагадаємо, що заборона на імпорт курячого м'яса зі США, що прошло обробку хлором, діє в Євросоюзі з 1997 року. Представники Єврокомісії, менш стурбовані статусом громадян ЄС, виправдовуються тим, що зняття заборони буде носити тимчасовий характер: пропонується дозволити імпорт строком на два роки з обов'язковою умовою маркування курячого м'яса, що пройшло обробку хлором.
Хлор приходить під час їжі?
Американські "ніжки Буша" знайомі українцям не з чуток. Але чому ніхто і ніколи не афішував, що нам пропонували їсти курей із хлором. Невже курей вимочують у хлорному розчині як брудні ганчірки, а потім пропонують їх споживачеві?
Вітчизняні виробники одностайно заперечують, що мають якесь відношення до даної технології. "В Україні кури хлором не обробляються!" - був лаконічний голова ради директорів Асоціації "Союз птахівників України" Олександр Бакуменко.
"На наших підприємствах така технологія не застосовується", - категорично заявив інтернет-газеті "Сейчас" генеральний директор виробничо-наукового об'єднання птахівницької промисловості "Укрптахопром" Володимир Фролов. Правда, ніяких офіційних даних із цього приводу немає і бути не може, тому що якщо хтось і занурює курей у розчин, хіба ж він зізнається?
Небезпечно чи нешкідливо?
Кілька фахівців відзначають, що незважаючи на те що "хлоровану" курку від нехлорованої візуально відрізнити практично нереально, це не зменшує небезпеку при її вживанні. На думку дієтолога Лариси Буткової, "уживання такого м'яса сприяє зниженню імунітету, провокує дисбактеріоз, викликає алергію". За словами фахівця, обробка продуктів хлоровмісними сполуками - дуже спірне питання. "Наприклад, у свій час винахід хлорування водопровідної води врятував мільйони життів. Однак останні дослідження показують, що у водопровідній воді при обробці хлором може виникати деяка кількість хлороформу, що, у свою чергу, спричиняє рак", - розповіла Буткова.
На думку завідувача кафедрою гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця Віктора Ципріяна, "немає нічого страшного в тому, що для того, щоб на поверхні тушок не розмножувалися хвороботворні бактерії, їх обробляють хлоровмісною сполукою". Експерт нагадує, що людина щодня вживає до 10 грамів солі, а це теж одна зі сполук хлору (NaCl). "Подібна обробка не несе ніякої шкоди, адже концентрація хлору в таких розчинах повинна бути мінімальною. У протилежному випадку оброблене м'ясо мало б такий "аромат", що до нього і близько не можна було б підійти!" - відзначив експерт.
Ціна питання
Так чи інакше, а особисто мені жодного разу не доводилося бачити на упаковці курки напис "Оброблено хлором" або "Не оброблено хлором". Чим не турбота про споживача? Можливо, відсутність подібних написів свідчить про те, що українських споживачів не хочуть зайвий раз лякати? Або, за прикладом депутатів Європарламенту, у нас теж стурбовані статусом громадян України?
Але справа, виявляється, зовсім не в турботі про душевну рівновагу українців або підтримку їхнього статусу, а в об'єктивних факторах. Як розповів прес-секретар Держкомітету ветеринарної медицини України Анатолій Осадчий, у нашій країні курячі тушки хлором не обробляють, отже, подібні написи не мають сенсу. Що стосується "ніжок Буша", то, відзначає прес-секретар, у відкритому продажі їх немає - всі американські ніжки йдуть на переробку. Тобто українці продовжують їсти "ніжки Буша", просто цього разу не в чистому вигляді, а у вигляді ковбаси і сосисок.
Найпростіші розрахунки показують, що вітчизняним виробникам украй вигідно ввозити імпортну курятину з метою подальшої переробки, так що найближчим часом ситуація навряд чи зміниться. Згідно з даними, представленим начальником аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марією Колесник, торік курятина для промислової переробки ввозилася в Україну з Англії, Німеччини, Польщі, Бразилії, США. Усього в 2007-му в Україну було завезено 131 452 566 кг курятини на суму 209 млн. грн.
У такий спосіб середня ціна склала 1,59 грн./кг. Погодьтеся, різниця в ціні між сировиною і готовою продукцією, що лежить на українських прилавках, видна неозброєним оком!
Наталя Мічковська
За матеріалами:
газета Сейчас
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас