ПФТС цього тижня визначить технічного партнера біржі, ним може стати ММВБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС цього тижня визначить технічного партнера біржі, ним може стати ММВБ

Фондовий ринок
187
Рада української фондової біржі ПФТС, що зіткнулася останнім часом з необхідністю термінової модернізації своєї торговельної системи через зрослу активність учасників ринку, на цьому тижні розгляне пропозиції менеджменту про вибір технічного партнера для впровадження його торговельної системи на ПФТС.
"У вівторок раді, найімовірніше, буде запропонований як найбільш прийнятний варіант торговельна система ММВБ", - сказав співрозмовник агентства.
Він відзначив, що рада ПФТС також планує розглянути різні способи покупки нової системи в майбутнього партнера, як один з варіантів розглядається входження партнера в число акціонерів української біржі після завершення її корпоратизації (перетворення в акціонерне товариство).
У прес-службі ПФТС агентству "Інтерфакс-Україна" відмовилися прокоментувати відбір технічного партнера, а також можливі сценарії корпоратизації біржі.
У прес-службі ММВБ агентству "Інтерфакс-АФІ" підтвердили, що переговори про технологічне співробітництво ведуться. Представник біржі повідомив, що ММВБ взяла участь у тендері ПФТС на модернізацію її технічної платформи. Російська сторона очікує підсумків тендера на цьому тижні.
ПФТС була створена в 1995 році за сприяння Агентства міжнародного розвитку США і з використанням торговельної системи ринку котирувань NASDAQ для малоліквідних ринків.
З початку цього року біржа ПФТС, що є дочірнім підприємством однойменної асоціації, працює з постійними перебоями, крім того, вона так і не змогла запустити на повну потужність раніше анонсований ринок заявок. Негайно скликана рада ПФТС вирішила прискорити впровадження модернізованої торговельної системи і рекомендувала провести корпоратизацію біржі, щоб вона мала можливість залучати необхідні для розвитку інвестиції та технології.
У квітні біржа повідомила, що попередньо відібрала в якості можливих технічних партнерів ММВБ і NASDAQ OMX. При цьому при відборі постачальника торговельної системи бралися до уваги можливості функціонування ринку деривативів, біржового РЕПО, ринку котирувань, заявок і первинних розміщень, а також сумісність із більшістю існуючих у цей час брокерських систем (GL Trade, QUIK, ORC, NetInvestor).
План проведення корпоратизації ПФТС поки не розголошується. За словами членів біржі, дотепер відсутня погоджена пропозиція про новий розподіл акцій. Передбачається, що частка асоціації в статутному капіталі буде зменшена, тоді як до складу акціонерів увійдуть менеджмент, технічний партнер (можливо, ММВБ) і провідні гравці ринку. Однак останні, не чекаючи одержання контролю над ПФТС, у травні створили нову фондову біржу разом з російською РТС, у якій їм буде належати більше 50%.
За даними Держкомісії цінних паперів і фондового ринку, в Україні працюють дев'ять фондових бірж та одна торгово-інформаційна система, обсяг торгів на яких в 2007 році склав 36,833 млрд гривень, що на 26,7% більше, ніж за аналогічний період 2006 року. Частка ПФТС на організованому ринку дорівнювала 87,7%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас