Віхи тижня: перезапуск Черновецького, вихід з президентського фан-клубу, жовта картка для уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віхи тижня: перезапуск Черновецького, вихід з президентського фан-клубу, жовта картка для уряду

556
На засіданні РНБО Тимошенко влаштували публічну прочуханку. Влада в Києві практично залишилася колишньою.
Люди при владі в Україні самі не нудьгують і співгромадянам не дають. У якій ще країні діючий міністр внутрішніх справ збирає прес-конференцію, щоб звинуватити президента в "кришуванні" підготовки державного перевороту і створення широкої коаліції? Де ще шеф міліцейського відомства привселюдно припускає, що МВС може бути захоплене силоміць? Правила політичного етикету цивілізованого світу, у який ми прагнемо, припускають, що чиновник, що розчарувався в партнерах по владі, іде у відставку, і тільки потім починає різати правду-матку. Але в нашій країні навіть після скандалу з вакцинацією від кору і краснухи міністр охорони здоров'я не поклав заяву про відхід на стіл прем'єрові. Що говорити про вчорашнього польового командира Майдану, діяльністю якого зацікавилася Генеральна прокуратура?
Юрій Луценко
Юрій Луценко продовжує розвивати навички вуличного трибуна, немов передчуваючи нові вибори. При цьому він помітно обмежив власний простір для політичного маневру. Після загрозливих словесних ескапад на адресу Банкової Юрію Віталійовичу тільки і залишається, що підшукувати місце у свиті Юлії Тимошенко. Правда, там і без нього не проштовхнутися серед охочих підставити плече одному із найпопулярніших політиків країни. Для радикалізації Луценка може бути тільки одне виправдання: він ринувся в бій, щоб захистити честь і гідність побратима по "Народній самообороні" Давида Жванії, якого підступний президентський секретаріат задумав позбавити українського громадянства. Перспектива поміняти паспорт на вид на проживання - не найпривабливіша, тому Давид Важаєвич бореться за власне політичне майбутнє.
Треба сказати, що заяви Жванії стають із кожним днем більш гострими і резонансними. На Банковій виразно не розрахували відповідної реакції політика, що не тільки був президентським конфідентом й одним зі спонсорів помаранчевої революції, але й вхожим в першу сім'ю країни. Власник бренду "Народна самооборона" відбивається від атак президентського оточення просто таки запекло. У результаті пролунала заява Давида Важаєвича про те, що в 2004 році ніякого отруєння Віктора Ющенка не було. Після неї навіть припущення Жванії, що Ющенкові на наступних президентських виборах розраховувати нема на що, звучить майже миролюбно. Залишається почекати, хто найбільш ефективно використає "помаранчеву сварку" у власних інтересах.
Схоже, Печерські пагорби просто таки охоплені епідемією розчарування в главі держави. Наприклад, Юлія Тимошенко зізналася в прямому ефірі одного з телеканалів, що не є фаном президента. Неприємне відкриття для Віктора Андрійовича, що щиро вірить у свою місію глави держави. Схоже, цим зізнанням прем'єр не збирається обмежуватися. Юлія Володимирівна розкрила існування широкої коаліції в Конституційному Суді, що визнав неконституційними деякі статті бюджету-2008. Рік тому в аналогічній ситуації опозиційний тоді БЮТ підняв рішення КС на щит передвиборної боротьби, але сьогодні кон'юнктура зовсім інша. Тимошенко солідарна з Юрієм Луценком в його побоюваннях щодо використання "ширки" у владі, і навіть пообіцяла піти у відставку, якщо президент знайде таки спільну мову з Партією регіонів.
Юлія Тимошенко
Відносно звільнення прем'єра в середовищі опонентів Юлії Володимирівни думки розділилися. Одні вважають, що потрібно скористатися моментом і "малою кров'ю, єдиним ударом" повернути Тимошенко у звичне їй опозиційне становище. Мовляв, Батьківщина в небезпеці, і зволікання смерті подібно. Інші пропонують дозволити прем'єрові навісити на себе додатковий вантаж економічних проблем, здатних утопити рейтинг навіть такої енергійної дами, як лідер БЮТ. Консенсус відносно майбутнього леді Ю поки не знайдений, дискусія триває. Модератором її, як здається, виступав і буде виступати Віктор Балога, що прагне стати для Тимошенко і суддею, і прокурором, і виконавцем вироку.
Принаймні, засідання РНБО, що пройшло 30 травня, не стало спусковим гачком для звільнення глави уряду. Замість цього президент Ющенко і секретар РНБО Богатирьова влаштували прем'єру публічну прочуханку. Віктор Андрійович показав другу жовту картку, знехтувавши футбольні правила і не видаливши з поля. Раїса Василівна констатувала, що Кабмін не справляється з інфляцією і не має чіткої антикризової програми. Яка дивина - працювати без програми в нас уміють абсолютно всі політики, що прорвалися наверх. Причина цього проста: ситуація змінюється настільки швидко, що програми не встигають переписувати.
Леонід Черновецький
Випромінює оптимізм Леонід Черновецький. Переобраному мерові столиці поки ніхто не заважає. Леонід Михайлович навіть пообіцяв співробітничати з усіма фракціями Київради, за винятком БЮТ. Не подобається столичному градоначальнику "звіриний оскал" "сердечників", хоча він повинен бути їм вдячний: ініційовані БЮТ дострокові столичні вибори значно зміцнили позиції Черновецького. Порадували вони й аналітиків на Банковій, що одержали підставу вважати, що Тимошенко 20-процентну планку не перестрибне й у національному масштабі.
Цікаво буде подивитися, як вплине рішення Конституційного Суду на роботу місцевих рад, особливо столичної. Як відомо, КС дозволив позбавляти мандатів депутатів місцевих рад, якщо вони не вступають, виходять або переходять із фракції політичної сили, з якою одержали мандат на представництво інтересів виборців. Але от формулювання "з інших причин" Конституційний Суд визнав нелегітимним, зменшивши авторитарний потенціал керівних органів партій і блоків. Схоже, незабаром у місцевих радах раз у раз будуть проходити "свята неслухняності" під час принципових голосувань.
Євген Магда
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас