Путін очікує збільшення видобутку нафти в результаті зменшення податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін очікує збільшення видобутку нафти в результаті зменшення податків

Енергетика
125
Російський нафтогазовий сектор, незважаючи на присутність держави в низці великих компаній, розвивається за ринковими законами, відкритий для західних інвесторів, і видобуток нафти буде рости, у тому числі за рахунок позитивного ефекту від зниження податкового навантаження, заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін.
В інтерв'ю французькій газеті "Монд" він назвав помилковою думку, що присутність держави в нафтогазовому секторі веде до його стагнації. "Ні, це зовсім не так. Це помилкове уявлення про те, що відбувається в нафтовому секторі російської економіки. Видобуток дійсно не ріс за минулий рік або незначно ріс, але це не через те, що держава набуває там якісь контрольні функції", - сказав Путін.
Він нагадав, що Росія не є членом ОПЕК, і відмітив, що в багатьох нафтовидобувних країнах, і навіть у більшості з них, "нічого, крім держсектора, у нафтовій промисловості нема".
У той же час, за його словами, "у російському нафтогазовому секторі, в основному, представлений приватний капітал". "У російському нафтовому секторі працюють всі світові компанії, у тому числі європейські та у тому числі французькі", - нагадав прем'єр.
Він підтвердив, що держава приділяла певну увагу тому, щоб підтримати компанії, у яких вона має контрольний пакет, такі як "Газпром" або "Роснафта".
"Але в нас десяток великих компаній, і все інше - це приватний сектор, у тому числі з іноземним капіталом. Це приватні британські, американські, індійські, китайські, французькі, німецькі компанії. Наш сектор енергетики взагалі набагато більш ліберальний, ніж подібні сектори навіть у Європі", - підкреслив голова уряду РФ.
Путін нагадав, що в цей час у Росії закінчується велика реформа в електроенергетиці, і з 1 липня найбільша компанія РАО "ЄЕС Росії" припинить своє існування. Замість неї утворяться кілька великих компаній.
"Генерувальні потужності причому не тільки окремі електростанції, але й об'єднання цих електростанцій, ми пропонуємо на продаж приватним інвесторам. І сюди приходять великі європейські гравці: італійська ENI, німецькі компанії, які вкладають 6, 8, 10, 12 млрд доларів та євро", - сказав Путін.
Він підкреслив, що далеко не в багатьох європейських країнах для закордонних інвесторів надаються подібні умови. "Не в багатьох європейських країнах є такий лібералізм, і нас - російських інвесторів - поки в такі проекти ще не пускають".
За його словами, думка, що російський енергетичний сектор, у тому числі вуглеводневий, "є закритим - абсолютно неправильна".
"Що стосується Shell, то ми з ними проблеми врегулювали і сподіваємося, що в майбутньому таких проблем виникати не буде", - заявив Путін.
За його словами, подібних проблем у майбутньому не повинно виникати, "тому що наші партнери повинні знати, що колоніальний метод використання російських ресурсів тут не пройде".
Найбільшим проектом за участю Royal Dutch Shell є СРП-проект "Сахалін-2", рік тому "Газпром" придбав у проекті контрольну частку.
У той же час Путін визнав, що в енергетичному секторі є певні проблеми. Зокрема, одна з таких проблем виникла, за його словами, коли було вирішено вилучати надприбутки нафтогазових компаній у бюджет РФ за допомогою митних вивізних мит і ПДПІ.
"Зараз ми виявили, що це стає надлишковим, що кошти, які залишаються в розпорядженні нафтових компаній, не дозволяють їм вести геологорозвідку, розширювати видобуток, використовувати нерентабельні свердловини для видобутку нафти. І практично ми ухвалили рішення щодо зниження ставки ПДПІ", - сказав Путін.
Він нагадав, що уряд прийняв преференційний режим для нових родовищ, у тому числі на шельфі північних морів і Східного Сибіру, де відсутня інфраструктура.
"Ми розраховуємо на позитивний ефект, і я впевнений, що в найближчі кілька років видобуток у Росії буде рости. Я просто не сумніваюся в тому, що цей сектор російської економіки буде активно розвиватися в найближчі роки", - сказав Путін.
Обсяг видобутку нафти в РФ, включаючи газовий конденсат, в 2007 році виріс на 2,1% у порівнянні з показником 2006 року і досяг 491 млн тонн. У січні-квітні цього року, за даними Росстату, видобуток нафти в РФ, включаючи газовий конденсат, упав на 0,3%. Згідно із прогнозами, за підсумками 2008 року очікується незначне зростання нафтовидобутку в Росії, приблизно на 3 млн тонн нафти
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас