Володимир Стельмах вийшов на міжбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Стельмах вийшов на міжбанк

Валюта
5719
У п'ятницю голова Нацбанку Володимир Стельмах заявив, що буде визначати офіційний курс гривні виходячи із ситуації на міжбанківському валютному ринку, на якому будуть проходити всі угоди клієнтів банків купівлі/продажу валюти.
Ця новина розбурхала банкірів, які могли проводити такі операції усередині банків, не виводячи їх на міжбанк. Тепер вони втратять частину маржі, розкривши клієнтам реальну ціну угод.
Голова Нацбанку Володимир Стельмах повідомив про намір змінити схему роботи міжбанківського ринку. "Будемо змінювати правила та вводити так званий прямий міжбанківський валютний ринок, - заявив він. - Банк повинен виносити на міжбанк заявку клієнта в повній сумі і за тим курсом, який визначить клієнт, а не в себе всередині регулювати, кому продати. Так само і з покупкою - щоб відразу з'ясовувати пропозицію та попит".
За його словами, вплив обмінного курсу при розрахунку офіційного складе 60-70% (решта - зміна пари долар/євро на світовому ринку і ситуація в країнах-торговельних партнерах України), а тому Нацбанку необхідно бачити об'єктивний ринковий курс. "Якщо ми говоримо, що потрібно робити офіційний курс найбільш оптимальним для суспільства, населення і бізнесу, то, безумовно, ми повинні так організовувати міжбанківський валютний ринок, щоб він найбільш об'єктивно визначав ринковий обмінний курс", - пояснив Стельмах.
Щоб зменшити спекуляції на ринку, НБУ також перегляне розмір відкритої валютної позиції банків, установлюючи її залежно від розміру капіталу банку і його участі в роботі на міжбанку. "Питання в тому, що ці операції (з хеджування валютних ризиків) зрештою ведуть до валютних спекуляцій банків, що небезпечно.
Тому це питання буде регулюватися НБУ через ліміт відкритої валютної позиції", - сказав голова НБУ, уточнивши, що більшість банків використовують валютну позицію лише наполовину. При цьому НБУ продовжить торговельну сесію з 16 до 17 години і передбачить можливість проведення цілодобових торгів. "Але операції, здійснювані після 17 години, повинні будуть закритися наступного дня", - уточнив Володимир Стельмах. Проект такої постанови розроблений і переданий у Мін'юст.
За даними НБУ, розмір відкритої валютної позиції банків на 1 травня склав 8,3136% (максимум - 30%): короткої - 1,9773% (10%), довгої - 6,3313% (20%). Щоденні торги на міжбанку в травні коливалися в діапазоні $299,6-575,3 млн в еквіваленті.
Нововведення розбурхали банківський ринок. "Це дуже серйозні зміни в роботі міжбанківського ринку, але не знаючи, які правила прописані в документі, складно оцінити, до чого вони призведуть", - відзначив заступник голови правління Родовід Банку Олександр Соболєв. "Нацбанк хоче, щоб всі внутрішні операції, які банк проводить зі своїми клієнтами, теж йшли через нього, - пояснює член правління одного з банків з іноземним капіталом. - Нібито нинішній порядок викликав дорікання з боку великих клієнтів, які через депутатів скаржилися НБУ, що їх "роздягають"". Він вважає, що, проводячи угоди за заздалегідь оголошеним курсом, банки не зможуть завищувати ціну угоди і втратять частину прибутку.
При цьому банкіри не розуміють, яким чином регулятор планує забезпечити проведення через міжбанк величезної кількості заявок, які раніше погашалися усередині кредитних установ. "Дрібні і середні банки ще можуть здійснювати свої угоди, але незрозуміло, як можна організувати угоди найбільших банків, у яких тисячі заявок на день", - говорить заступник голови правління банку "ТК Кредит" Максим Гриценко.
Але в цілому банкіри підтримують лібералізацію міжбанківського ринку, тому що розуміють, що політика курсоутворення НБУ непрозора. "Україна перебуває на тому етапі, коли потрібно виходити на глобальний ринок і працювати за загальними правилами, - вважає перший заступник голови правління "Сбербанка России" Владислав Кравець. - Курс формують попит та пропозиція. Тільки якщо ми бачимо на ринку зовнішню інтервенцію дуже серйозних гравців, які намагаються зіграти на обвалі курсу внутрішньої валюти або навпаки, повинно включатися спеціальне законодавство і Нацбанку варто виходити та вирівнювати ситуацію.
Він розуміє, що загроза зміни (курсу) - це не ринкова ситуація, а бажання потужних глобальних гравців заробити на національній валюті". У перспективі НБУ дійсно не хотів би виходити на міжбанк. "В ідеалі ми повинні будемо піти з ринку. Повинна бути саморегуляція", - заявив Володимир Стельмах.
Курс гривні на міжбанку зміцнився до 4,765 грн/$
Курс гривні на міжбанківському валютному ринку в п'ятницю зміцнився до 4,765 грн/$ з 4,840 грн/$ у четвер. Ринкові котирування на початку торгів 30 травня перебували на рівні 4,78/4,82 грн/$, але у фінальній частині знизилися до 4,75/4,78 грн/$: основна маса торгів проходила за курсом, близьким до 4,78 грн/$.
Нацбанк із покупкою/продажем доларів на ринок не виходив. За даними UkrDealing.com, торги відкрилися котируваннями 4,75/4,84 грн/$: курс покупки не змінювався, а курс продажу знизився до закриття торгів до 4,78 грн/$. Євро до закриття коштував 7,361/7,422 грн/євро.
НБУ виступає за скасування валютного коридору
Голова Нацбанку Володимир Стельмах після засідання Ради національної безпеки та оборони 30 травня заявив: "НБУ стоїть на тому, що надавати якісь коридори економічно невиправдано.
Цей період дитинства і юнацтва вже пройшов". Валютний коридор на кожен рік встановлює рада Нацбанку в "Основних принципах грошово-кредитної політики". На 2008 рік межі валютного прогнозного коридору затверджені в рамках 4,95-5,25 грн/$. 30 травня вранці голова НБУ висловив припущення, що рада Нацбанку змінить коридор.
"Оскільки рада передбачала коридор обмінного курсу, а правління змінило офіційний курс, рада повинна зробити висновки: або змінити коридор, або залишити, - сказав банкір. - Найбільш імовірно, що коридор буде змінений".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас