Світовий банк підтримує рішення НБУ про ревальвацію гривн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк підтримує рішення НБУ про ревальвацію гривн

Валюта
1116
Світовий банк підтримує рішення Національного банку України про ревальвацію гривні.
Про це в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" заявив старший економічний радник Світового банку Мартін Райзер.
"Якщо розглядати останнє рішення про ревальвацію гривні як початок руху у напрямі більшої гнучкості її обмінного курсу до долара, то ми, поза всяких сумнівів, вважаємо це рішення за правильне і підтримуємо його", - сказав експерт. Він відзначив, що останні заяви НБУ дають всі підстави припускати саме такий варіант розвитку подій.
"Декілька зроблених нещодавно публічних заяв з боку представників Національного банку дають нам підстави вважати, що зміна офіційного курсу з 5,05 до 4,85 грн/дол. - це перший крок на шляху лібералізації процесу курсоутворення і переходу до режиму інфляційного таргетування, а не одноразова зміна курсу з його подальшою фіксацією", - сказав представник Світового банку. Крім того, як додав директор Світового банку по Україні, Білорусі і Молдові Пол Бермінгхем, Україні слід не тільки підтримувати, але і далі укріплювати незалежність Національного банку. "Якщо судити за провідними і найбільш успішними економіками світу, що мають в своєму розпорядженні найбільш стійкі в світі валюти, то практично скрізь центробанки, як Федеральний резерв у Сполучених Штатах, Європейський центральний банк - в єврозоні, Банк Англії або Банк Швейцарії, володіють величезним імунітетом від політичного впливу", - сказав П.Бермінгхем. За його словами, ці країни - чудові приклади того, що і Україні слід не тільки підтримувати, але і далі укріплювати незалежність Національного банку.
У свою чергу Райзер підкреслив, що Україні у жодному випадку не можна допустити помилки, намагаючись зменшити незалежність центрального банку. За його словами, таке рішення стало б помилковим і надзвичайно шкідливим, таким, що надає негативний сигнал інвесторам і всьому ринку. "Світовий досвід практично беззастережно підтверджує правило, що незалежні центральні банки набагато краще виконують функції із забезпечення цінової стабільності, ніж ті монетарні інститути, які схильні до політичного впливу", - пояснив експерт СБ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас