Араби блокують вступ Росії у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Араби блокують вступ Росії у СОТ

Казна та Політика
329
Консультації на переговорах щодо вступу Росії у СОТ закінчилися так невтішно, що члени російської делегації вперше розкрили зміст двосторонніх переговорів. Як повідомляє "Комерсант", головною перешкодою стала позиція не Грузії, як очікувалося, а Саудівської Аравії.
Щоб поставити російські нафтохімічні підприємства в рівні умови із закордонними, представники Саудівської Аравії вимагають від Росії доведення внутрішніх цін на енергоносії до рівня світових.
Оскільки ціноутворення на нафту в Росії визначається не державними компаніями, вимога Саудівської Аравії насамперед стосується цінової політики "Газпрому".
"Подібні претензії виглядають необґрунтованими", - заявив 29 травня голова російської делегації Максим Медведков за підсумками консультацій. Він все-таки сподівається, що проблему вдасться вирішити вже на початку червня 2008 року в Ер-Ріяді, на переговорах за участю глави Мінфіну Олексія Кудріна.
Вимога підвищити внутрішні ціни на газ з'явилася, як тільки Саудівська Аравія стала членом робочої групи, говорять учасники переговорів. Але російська делегація, всупереч прийнятій практиці, зважилася оприлюднити її.
В 2005 році сама Саудівська Аравія піддалася тиску з боку США, що висували аналогічні вимоги - підвищити внутрішні ціни на сировину для експортно орієнтованих нафтохімічних компаній. Поки Саудівська Аравія не погодилася, США блокували переговори. Тепер саудівці вимагають того ж від Росії.
Крім проблем із Саудівською Аравією невирішеним залишається питання експортних мит на російський ліс, проти яких виступають скандинавські країни, а також обсяг прямої державної підтримки російських сільгоспвиробників. Росія наполягає на обсязі 9 мільярдів на рік, ЄС вимагає знизити його до 3,5 мільярди.
Тупикова ситуація склалася в переговорах із Грузією - політичні вимоги цієї країни не можуть бути вирішені в рамках переговорів щодо СОТ, оскільки в російської делегації немає мандата на такі переговори
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас