НБУ вважає, що збільшення соціальних бюджетних виплат з початку 2008, провокує зростання інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає, що збільшення соціальних бюджетних виплат з початку 2008, провокує зростання інфляції

Казна та Політика
218
Національний банк уважає, що істотне збільшення соціальних бюджетних виплат з початку нинішнього року, провокує зростання інфляції.
Про це на прес-конференції сказав голова НБУ Володимир Стельмах.
"У першому кварталі бюджетні витрати були дуже інтенсивними, тому це призвело до інтенсифікації інфляції... Попит виріс, а пропозиція (товарів) було не враховано. Особливо на м'ясному й м'ясомолочному ринку", - сказав він.
Стельмах зазначив, що вплив на інфляційну динаміку вчинили, у тому числі, виплати компенсацій за знеціненими вкладами у колишньому Ощадбанку СРСР.
Виконавчий директор НБУ Ігор Шумило підкреслив, що виплати вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР, будучи незначними за своїм обсягом, разом з тим мали відчутний негативний вплив на інфляційну динаміку через формування інфляційних очікувань.
"Були породжені надзвичайно високі інфляційні очікування, які вплинули на інфляцію", - сказав він.
Як повідомляло агентство, постанова Кабміну №1 від 9 січня 2008 передбачає виплату в 2008 році компенсацій за знеціненими вкладами на загальну суму 6 млрд. гривень, у тому числі безпосередньо самим вкладникам - 5,76 млрд. гривень, а також спадкоємцям померлих вкладників - на суму 0,24 млрд. гривень.
У квітні інфляція становила 3,1%, у січні-квітні - 13,1%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас