Тимошенко: Держбюджет буде проголосований 3 червня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Держбюджет буде проголосований 3 червня

Казна та Політика
221
Держбюджет буде проголосований у вівторок, 3 червня. Про це прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила напередодні в ефірі ТРК "Україна". "І прибуткова частина буде підтримана", - додала вона.
Тимошенко також повідомила, що напередодні, під час зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком, вони говорили про бюджет.
Також Тимошенко заявила, що їй "соромно, що ми в обмін на антиінфляційні закони проголосували за закон про Кабінет міністрів". "Такі обміни не нормальні для політики, їх не повинно бути. Чому мені антиінфляційні закони важливіші, ніж закон про Кабмін, який розширює повноваження Президента?", - сказала прем'єр, додавши: "Я прошу одного: не заважайте, дайте уряду спокійно, планово працювати". В той же час Тимошенко висловила надію, що Президент підпише антиінфляційні закони.
Відзначимо, 28 травня прем'єр-міністр заявила, що уряд не виконуватиме вирішення Конституційного суду України про ряд норм держбюджету-2008. Раніше, коментуючи рішення суду від 22 травня про ряд норм держбюджету-2008, Тимошенко підкреслила, що воно було прийняте під значним політичним тиском з метою руйнування прибуткових елементів бюджету. За її словами, в результаті ухвалених рішень втрачено джерело поповнення пенсійного фонду за рахунок збору на валюту і ряду інших норм. "Якщо Кабінет міністрів і Верховна Рада терміново не ухвалять відповідних рішень, пенсіонери залишаться без пенсій", - заявила Тимошенко.
Прем'єр також додала, що рішенням КСУ скасовані всі акцизні збори, відрахування до фондів соцстрахування, а також податкові пільги для сільгоспвиробників. "В результаті втрачена значна частина доходів бюджету", - відзначила Тимошенко.
У свою чергу голова Конституційного суду Стрижак заявив, посадові особи повинні виконувати вирішення КСУ, а не коментувати їх.
Стрижак також додав, що законом про держбюджет-2008 зупинена дія ряду законів, внесені зміни в діючі закони, а також скасована дія деяких законів. При цьому голова КСУ підкреслив, суд не зупиняв дії жодного закону, як заявляють деякі політики. Він відзначив, КСУ в своєму рішенні взагалі не стосувався теми соціального забезпечення багатодітних матерів і виплат на народження дитини.
Нагадаємо, 27 травня КСУ визнав неконституційними зміни деяких законодавчих актів, прийнятих законом про держбюджет-2008, які обмежують ряд пільг, компенсацій і інших виплат різним категоріям громадян, передбачені іншими законодавчими актами.
При цьому суддя-доповідач у справі Дмитро Лілак висловив надію, що Верховна Рада, приймаючи зміни до закону про держбюджет на 2008 р., прислухається до вирішення щодо неприпустимості припинення дії законів, які гарантують громадянам різноманітні пільги, законом про державний бюджет. Зокрема, суддя відзначив, що держава сама себе загнала в безвихідь, приймаючи багато популістських законів. Д.Лілак також заявив, що Конституція не дозволяє ВР вносити зміни, або скасовувати ті законодавчі акти, які гарантують громадянам конституційні права і свободи, про що йде мова в ч. 2 ст. 22 Конституції. В той же час він заявив, що ч. 3 ст. 22 Конституції говорить про неприпустимість зменшення обсягів прав свобод громадян, які закріплені в законах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас